Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Afscheiding uit de penis

Olivier
3 min read

Als je te maken hebt met afscheiding uit de penis, komt er een heldere of ietwat troebele vloeistof uit de urinebuis. De urinebuis komt uit op de top van de eikel, wat betekent dat hier de afscheiding uit zal komen. De meeste mannen die te maken hebben met afscheiding uit de penis, hebben hier last van door een plasbuisontsteking of door een seksueel overdraagbare aandoening zoals chlamydia.

Symptomen van afscheiding uit de penis

Mannen die afscheiding uit de penis hebben, zien een heldere of troebele vloeistof uit de opening op de top van de eikel komen. Het kan m veel vloeistof gaan, maar het kunnen ook enkele druppels vloeistof zijn. Is de oorzaak van de afscheiding de soa gonorroe, ook wel een druiper genoemd, dan ziet de afscheiding er etterig uit. Gaat het om een infectie door chlamydia, dan is de afscheiding dunner en soms helder. Eventueel kan de afscheiding gepaard gaan met pijn, die in de ochtend het hevigst is. Ook kan plassen pijnlijk worden en een irriterend gevoel veroorzaken.

Oorzaken van afscheiding uit de penis

Er zijn enkele mogelijke oorzaken van het ontstaan van afscheiding uit de penis. De mogelijke oorzaken van deze klacht, zijn de volgende:

  • Een seksueel overdraagbare aandoening, ofwel een geslachtsziekte. Gonorroe en chlamydia zijn de soa’s die het meest voorkomen bij mannen met afscheiding uit de penis.
  • Een geïrriteerde eikel, bijvoorbeeld door zeep of badschuim.
  • Een geïrriteerde urinebuis, bijvoorbeeld door zeep of badschuim.

De meeste mensen hebben afscheiding uit de penis door een seksueel overdraagbare aandoening. Dit wil niet zeggen dat je meteen een soa hebt als je afscheiding uit de penis hebt, maar de kans is wel aanwezig dat dit wel het geval is. Zeker als je een tijdje terug onbeschermde seks hebt gehad, is de kans groot dat dit de oorzaak is.

Moet ik naar de huisarts met afscheiding uit mijn penis?

Als je te maken hebt met afscheiding uit de penis, is het belangrijk altijd naar de dokter te gaan. De kans is namelijk groot dat je te maken hebt met een soa, die behandeld moet worden met antibiotica om te voorkomen dat de klachten erger worden. Heb je afscheiding uit de penis door irritatie, bijvoorbeeld door zeep, badschuim of andere stoffen, dan is een behandeling niet nodig. Wel is het belangrijk om zeker te weten dat je geen soa hebt, zodat je de juiste behandeling krijgt. Ga dus altijd naar de dokter, ook als je denkt dat je geen soa hebt.

Afscheiding uit de penis: Zelf behandelen?

Als je eenmaal last hebt van afscheiding uit de penis, kun je zelf weinig doen om de klachten te verminderen. Het enige wat je kunt doen, is achterhalen of je bepaalde zeep of bepaald badschuim hebt gebruikt die de klachten veroorzaakt of verergert. Is dit het geval, dan moet je ervoor kiezen dit middeltje niet meer te gebruiken. Verdwijnt de afscheiding nu, dan is dit inderdaad de oorzaak van de afscheiding van de penis geweest.

Verder is het belangrijk om geen onbeschermd seksueel contact te hebben als je afscheiding uit de penis hebt. Pas als er een diagnose is gesteld en er een behandeling heeft plaatsgevonden, kun je weer vrijen zonder condoom. Doe je dit eerder, dan kun je jouw bedpartner besmetten met jouw afscheiding uit de penis en dit wil je natuurlijk niet op je geweten hebben.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…