Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Fibrositis

Een heleboel verschillende onderdelen van je lichaam worden bijeen gehouden door bindweefsel. Bindweefsel biedt steun aan organen en houdt alles bij elkaar door middel van de vezelstructuur. Als gevolg van een verkeerde houding, stress en een chronisch spierspanning kan het bindweefsel echter ontstoken raken. Er is dan sprake van fibrositis, ofwel bindweefselontsteking. Deze termen hebben dus geen betrekking op een ziekte of aandoening maar wel op een verzameling van een aantal verschillende, op ontstekingen lijkende, bindweefselaandoeningen.

Oorzaken van fibrositis

Naast het aannemen van een verkeerde lichaamshouding en spanningen, zorgen ook factoren zoals angst, frustratie en ongerustheid ervoor dat je, vaak zonder dat je het zelfs merkt, spieren laat verkrampen. Verder kan het drinken van grote hoeveelheden koffie, thee of alcoholische drank worden beschouwd als een factor die fibrositis kan aanwakkeren. Dit geldt ook voor het maken van lange autoritten, het slapen in een te zacht bed, en te weinig lichaamsbeweging.

Het ziektebeeld dat waar kan worden genomen bij fibrositis is medisch niet duidelijk aan te tonen. Om die reden wordt fibrositis door een heleboel medici niet als een echte ziekte beschouwd. Ook over het ontstaan van fibrositis bestaat nog een heleboel onduidelijkheid omdat er geen wetenschappelijke bewijzen voor handen zijn.

In veel gevallen kan echter wel vast worden gesteld dat stress en spanningen een essentiële rol vervullen bij het ontstaan van klachten. Stress en spanningen zorgen er namelijk vaak voor dat je de neiging hebt om op een verkeerde manier te gaan zitten en je schouders op te trekken. In het bijzonder wanneer je langere tijd achter een bureau zit zonder je rug recht te houden is er een grotere kans op fibrositis. Het werk achter ene beeldscherm veroorzaakt bovendien ongunstige samentrekkingen van spieren (waardoor eveneens RSI kan ontstaan). Personen met een behoorlijke lichaamslengte die met een ronde rug lopen, hebben eveneens een groter risico op het ontwikkelen van klachten.

Symptomen van fibrositis

Symptomen die bij fibrositis vaak worden gehoord zijn:

  • lokale spierpijn in je lichaam, vooral in je rug en/of schouders,
  • er is soms ook sprake van een zogenaamde afgeleide pijn (dus rondom een pijnlijke plek),
  • spierknopen zijn soms voelbaar, vooral boven in je rug.
  • Aanpassingen van je ruggengraat om de spierspanning op te vangen, hebben vaak geen gunstig effect op fibrositis.

Behandelen van fibrositis

Op het moment dat fibrositis voor ernstige klachten zorgt, zal een arts je pijnstillers aanraden. Maar vaak zal deze je ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut en je het advies meegeven om veel ontspanning te zoeken. Op het moment dat de fibrositis al langere tijd voor klachten zorgt, kan fysiotherapie samen met een warmtebehandeling of ultrasone golven worden gegeven. Daarnaast kan je arts je ontstekingsremmende geneesmiddelen voorschrijven (in de vorm van zalf of zelfs als injectie).

Voorkomen van fibrositis

Indien de klachten van fibrositis het gevolg zijn van het werk dat je doet, dan kun je het beste je houding zoveel mogelijk afwisselen. Probeer van tijd tot tijd even iets anders te gaan doen, loop bijvoorbeeld even rond. Verder kun je regelmatig draai- en stretchoefeningen doen met je armen, nek en schouders.

Maar ook een goede stoel op je werkplek is essentieel om klachten van fibrositis zoveel mogelijk te voorkomen. Een auto- en bureaustoel die goed staan, zullen ervoor zorgen dat je minder snel geneigd bent om een verkeerde lichaamshouding aanneemt., Om zowel klachten te voorkomen, maar eveneens te zorgen voor een goede nachtrust, heeft een goed bed (met een matras dat op je lichaamsgewicht is afgestemd) uiteraard de voorkeur. Om je spieren te helpen te ontspannen kun je verder nog je toevlucht zoeken in een warm bad (of een warme douche als je niet de beschikking hebt over een bad), yogaoefeningen of een sauna.