Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezichtsbeharing – Vrouwen

Gezichtsbeharing bij vrouwen komt vaker voor dan u denkt. Vooral vrouwen in de overgang constateren vaak een toename van haargroei op het gezicht. Bij jonge vrouwen is haar op het gezicht een stuk zeldzamer. Wanneer er bij hen overmatige gezichtsbeharing optreedt, hangt dit meestal samen met een aandoening als hypertrichosis of hirsutisme. Bij beide aandoeningen is er sprake van excessieve haargroei, maar bij hypertrichosis blijft deze beperkt tot plekken waar vrouwen normaal gesproken ook haar hebben, zoals in de oksels, bij de schaamlippen en op onderbenen en onderarmen. Bij hirsutisme groeit het haar echter volgens een mannelijk groeipatroon. Er zullen dan stugge, donkere haren gaan groeien op de bovenlip en op de kin, evenals op de borst, de onderbuik en de bovenbenen.

Wat zijn de gevolgen van overbeharing?

De definitie van overbeharing is relatief. Wat men als ‘teveel gezichtshaar’ beschouwt verschilt per cultuur. Omdat licht getinte vrouwen van nature meer haargroei op het gezicht hebben, zullen zij in het land van herkomst nauwelijks opvallen. In Europa echter, waar gezichtsbeharing bij vrouwen erg zeldzaam is, valt dit des te meer op en wordt het vaak als lelijk gezien. Veel vrouwen met gezichtsbeharing voelen zich daarom onzeker of zelfs minderwaardig. Sommigen voelen zich door hun mannelijke beharingpatroon minder vrouw of denken zelfs dat ze eigenlijk als man geboren hadden moeten worden. De gevolgen zijn dus vooral psychologisch van aard. Puur medisch gezien is overmatige gezichtsbeharing bij vrouwen onschadelijk, al hangt het fenomeen wel vaak samen met een testosteronoverschot, wat weer tot andere problemen kan leiden.

Symptomen van hirsutisme

Hirsutisme ontstaat meestal tegen het einde van de puberteit en uit zich in de groei van stugge, donkere haren op het gezicht. De haargroei zal blijven toe nemen tot aan de overgang. Vrouwen die hirsutisme hebben gehad zullen in de overgang wel, net als de meeste vrouwen, te maken krijgen met een lichte toename van haargroei op het gezicht, maar dit zal minder zijn dat zij gewend waren.

Waardoor wordt hirsutisme veroorzaakt?

Hirsutisme ontstaat door een overmatige blootstelling aan het mannelijk hormoon testosteron. Hoewel iedere vrouw een kleine hoeveelheid testosteron in haar bloed heeft, kan er om verschillende redenen een overschot ontstaan.

 1. De vrouw in kwestie leidt aan het polycysteus ovarium syndroom. Hierdoor komen de eicellen niet optimaal tot ontwikkeling en zullen zij zich op gaan hopen in de eierstokken.
 2. De vrouw heeft een afwijking aan de hormoonproducerende organen. Dit kan komen door het gebruik van bepaalde medicijnen tegen reuma of epilepsie.

Naast een toename in de gezichtsbeharing kan een testosteronoverschot leiden tot:

 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Een onregelmatige menstruatiecyclus
 • Meer zin in seks
 • Toename van de spiermassa
 • Toename van het gewicht
 • Een lagere stem
 • Vetter haar
 • Kalende plekken bij de slaap
 • Kleinere borsten
 • Grotere clitoris
 • Acne

Hirsutisme wordt niet altijd veroorzaakt door een overschot aan testosteron in het bloed. Het kan ook gebeuren dat de haarwortels te gevoelig op dit hormoon reageren en daardoor als het ware gaan overproduceren. Dit verschijnsel noemt men ook wel ideopatisch hirsutisme. Meestal is dit erfelijk en dus niet te verhelpen.

Hoe kun je Gezichtsbeharing bij vrouwen behandelen?

Normaal gesproken is het bij overmatige haargroei niet nodig om naar de dokter te gaan. Alleen wanneer de haargroei gepaard gaat met andere symptomen van een hoog testosterongehalte is het raadzaam om een arts te raadplegen. De arts zal dan de oorzaak van de overmatige haargroei vast proberen te stellen door middel van een gesprek of een lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen zal hij of zij een bloedonderzoek of echoscopie uitvoeren. Indien u het polycysteus ovarium syndroom blijkt te hebben, of een andere ziekte die samenhangt met een hoog testosterongehalte, zal de dokter u voor die ziekte behandelen. Indien blijkt dat uw hirsutisme wordt veroorzaakt door overgevoelige haarwortels, kan de huisarts u een anticonceptiepil met de stof cyproteron voorschrijven. Deze stof vermindert de gevoeligheid van de haarwortels voor testosteron. In uitzonderlijke vallen kunnen er ook losse cyproteron-tabletten worden voorgeschreven.

Wanneer er geen sprake is van andere ziektebeelden, kunt u ook binnen het cosmetische circuit terecht voor manieren om gezichtsbeharing te bestrijden.

 • U kunt zich uiteraard scheren, al zullen er dan wel stoppels ontstaan. Door de haartjes er met een pincet uit te trekken of te harsen blijven de haartjes langer weg, al is dit wel een stuk pijnlijker.
 • U kunt de haartjes camoufleren door ze te bleken met een speciaal daarvoor samengesteld bleekmiddel.
 • Met een laserbehandeling of electrocoagulatie kunt u de haarwortels laten vernietigen, waardoor de haartjes niet terug kunnen groeien. Deze behandelingen zijn wel behoorlijk prijzig en worden door veel ziektekostenverzekeraars niet vergoed. Bovendien kan het maanden duren voordat de eerste effecten zichtbaar worden.

Indien u overgewicht heeft valt gezichtsbeharing extra op. In dat geval kan het helpen om op dieet te gaan en af te slanken. Stel in overleg met een professionele diëtist een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon op.