Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hersenvliestumor

Een hersenvliestumor wordt in de medische wereld ook wel een meningeoom genoemd. Het is een tumor dat uitgaat van het hersenvlies waardoor deze overal voor kan komen waar het hersenvlies zit. Van voor in je hoofd tot in je wervelkanaal en tot ver in je schedelbasis. Een hersenvliestumor is een goedaardige tumor die slechts sporadisch een kwaadaardig karakter krijgt. Een hersenvliestumor komt aanzienlijker meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vormt zich in de regel op middelbare leeftijd doordat de tumor erg gevoelig is voor bepaalde hormonen. Een hersenvliestumor groeit traag en de symptomen ontstaan geleidelijk en op een sluipende wijze. Om die reden kunnen dit soort tumoren relatief groot worden.

Een goedaardige tumor

Het meest belangrijke probleem van de hersenvliestumor is juist het goedaardige karakter. Door het trage proces, (dit wordt ook wel het wat ruimte innemend proces, ofwel R.I.P. genoemd) in je schedel is, zal er in de regel pas onderzoek worden gedaan op het moment dat je klachten krijgt als gevolg van de tumor, zoals uitvalverschijnselen. Een symptoom zoals een geleidelijke verandering van je karakter wordt vaak niet als ongewoon beschouwd. Dit geldt eveneens voor symptomen als minder goed gaan ruiken, horen of zien. In deze gevallen zal er immers ook sprake zijn van een sluipende achteruit. Aanvankelijk zal dit niet serieus worden genomen.

Het zal je dan ook niet verbazen dat er soms tumoren aan worden getroffen ter grootte van een sinaasappel. Deze tumoren blijken, wanneer er nader onderzoek wordt gedaan, al jaren op de hersenen druk uit te oefenen en verantwoordelijk te zijn voor de (eerder) onverklaarbare complicaties.

Door een eenvoudige scan kan een hersenvliestumor aan het licht worden gebracht. De schade die de tumor aan je hersenen heeft veroorzaakt kan echter niet meer worden hersteld. De verdrukking van het hersenweefsel kan onherstelbare schade tot gevolg hebben. De kwaliteit van je leven zal er zelfs behoorlijk door aan worden getast.

Behandelen van een hersenvliestumor

Een kleine hersenvliestumor is met behulp van radiotherapie (bestraling) dikwijls goed te behandelen. Een grote tumor zal altijd door middel van een operatie via een luikje in je schedel (craniotomie) behandeld moeten worden. Dikwijls is de hersenvliestumor niet volledig weg te nemen. De locatie en het risico op schade aan belangrijke structuren zoals bloedvaten, zenuwen of hersenen kan immers voor grote problemen zorgen. Het herstel van een hersenvliestumor is moeilijker dan het behoud van je hersenweefsel. Om die reden is een tijdige ontdekking van de tumor en het stellen van de juiste diagnose essentieel voor het behouden van de kwaliteit van leven.

Symptomen van een hersenvliestumor

Een hersenvliestumor kan jarenlang aanwezig zijn zonder symptomen te veroorzaken. Dikwijls wordt een hersenvliestumor per toeval ontdekt. Doorgaans groeit een hersenvliestumor traag en worden de symptomen in de regel veroorzaakt door druk die uit wordt geoefend op omliggende weefsels. De symptomen zijn dus afhankelijk van de locatie van de tumor. De symptomen kunnen sterk uiteenlopen en bestaan uit:

Belangrijkste symptomen

Overige symptomen

(deze hangen af van de locatie van de tumor):

  • psychische stoornissen,
  • stoornissen in je spraak,
  • verlamming,
  • dubbel zicht.

Als een hersenvliestumor in het wervelkanaal groeit, zullen symptomen ontstaan van druk op je ruggenmerg: verlammingsverschijnselen en/of stoornissen in het gevoel onder het niveau waarop de hersenvliestumor ligt. Je kunt verder stoornissen van je sluitspieren krijgen.

Behandelen van een hersenvliestumor

Een hersenvliestumor is operatief dikwijls goed weg te nemen. Op plaatsen waar gevoelige structuren liggen, kan een volledige verwijdering echter problemen geven. Hierbij kun je denken aan structuren als je oogzenuw of je hersenstam.

Een andere mogelijke behandelmethode is radiotherapie (bestraling). Om voor bestraling in aanmerking zal worden gekeken naar de grootte van de hersenvliestumor. De radiotherapeut zal bepalen welke bestraling in een specifiek geval het meest geschikt is en je van aanvullende informatie voorzien.

Na het ontdekken van de hersenvliestumor kunnen diverse behandelwijzen worden overwogen:

  • Niet behandelen, je krijgt dan het advies ‘om af te wachten en het proces goed te volgen door middel van het maken van jaarlijkse scans,
  • Operatief ingrijpen, als dit mogelijk is op radicale wijze,.
  • Operatief ingrijpen, waarbij een zogenaamd recidief zal achterblijven, jaarlijks zullen daarna scans worden gemaakt om het proces te volgen.
  • Operatief ingrijpen, waarbij eveneens een recidief zal achterblijven, vervolgens zul je bestraald worden,
  • Bestraling, waarbij gekozen kan worden uit diverse bestralingsmogelijkheden vervolgens zal, jaarlijks door middel van scans het proces in de gaten worden gehouden.