Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hersenvliestumor Symptomen

shana
4 min read

Een hersenvliestumor, ofwel een meningeoom, is een tumor die uitgaat van je hersenvliezen. Dit wil zeggen dat deze tumor op elke plaats kan voorkomen waar je hersenvlies zit (van frontaal in je hoofd tot in je wervelkanaal en tot ver aan je schedelbasis. Een hersenvliestumor kan onder worden gebracht bij de goedaardige tumoren, die slechts sporadisch een kwaadaardig karakter krijgen. Hersenvliestumoren worden overigens vaker aangetroffen bij vrouwen dan bij mannen.

Een tumor die uitgaat van je hersenvliezen zal langzaam groeien, met als gevolg dat ook de symptomen, zoals uitvalsverschijnselen, zich traag en sluipend ontwikkelen. Om die reden zijn dit soort tumoren op het moment van ontdekking dikwijls al aardig groot geworden.

Wat is een hersenvliestumor?

Het woord tumor betekent letterlijk gezwel en kan zowel goedaardig (benigne) als kwaadaardig (maligne) zijn. De hersenvliestumoren vallen onder de primaire hersentumoren. In bepaalde gevallen zal het echter niet eenvoudig, of zelfs onmogelijk, zijn om een dergelijke tumor door middel van een operatie weg te nemen. De plaats waar de tumor zich bevindt is dan niet goed bereikbaar waardoor slechts een gedeelte ervan kan worden verwijderd.

Wanneer een hersenvliestumor op een ongunstige plaats is gelegen (en dus niet helemaal kan worden verwijderd) dan zal deze zich gaan gedragen als een kwaadaardige tumor. Gelukkig komt dit slechts sporadisch voor.

Waar kan een hersenvliestumor zich ontwikkelen?

Je ruggenmerg en je hersenen worden omgeven door drie vliezen. Van buiten naar binnen zijn dit:

 • Dura mater: het hard en glanzend hersenvlies dat de buitenste begrenzing van je ruggenmerg vormt en in je schedel is vergroeid met je schedeldak vergroeid.
 • Arachnoidea: het zacht hersenvlies (ook wel spinnenwebvlies geheten) hangt aan de dura mater,
 • Pia mater: een zacht hersenvlies dat de plooien van je zenuwweefsel blijft volgen.

Tussen de pia mater en de arachnoidea zit hersenvocht (liquor Cerebrospinalis). Dit hersenvocht zit overigens niet alleen in je hoofd maar ook in je ruggenmerg.
De bloedvaten in de pia mater maken dit hersenvocht met als belangrijkste taak de demping van schokken en de bescherming van je hersenen en ruggenmerg. Een andere taak van het hersenvocht si het vervoer van voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen. 

Een hersenvliestumor kan op elke plek voorkomen waar hersenvlies zit. Het betreft een vaak een benigne tumor (in 90 procent van alle gevallen), en slechts sporadisch is de hersenvliestumor maligne van aard. Goedaardig is een term die wordt gebruikt voor tumoren die:

 • langzaam groeien,
 • niet door omringend weefsel woekeren,

 • zich niet verspreiden naar andere plekken in je lichaam.

Een hersenvliestumor kan echter wel in het schedelbot ingroeien. Dit wil overigens niet zeggen dat de tumor dan ook kwaadaardig wordt. Toch kan ook een goedaardige tumor in je hersenen gevaar opleveren. Je hersenen zitten namelijk opgesloten in je schedel zodat een groeiende tumor op het omringende gezonde hersenweefsel gaat drukken. Dit weefsel zal daardoor bekneld raken en niet goed meer werken.

Symptomen van een hersenvliestumor

Een hersenvliestumor kan jarenlang aanwezig zijn zonder dat er zich symptomen manifesteren. Dikwijls wordt een hersenvliestumor dan ook per toeval ontdekt. In het gros van de gevallen groeien hersenvliestumoren traag. Bij een hersenvliestumor zijn de symptomen meestal een gevolg van druk die uitgeoefend wordt op de omliggende structuren. Symptomen zijn daardoor dus afhankelijk van de locatie van de tumor en kunnen sterk variëren:

De meeste belangrijke symptomen zijn:

Andere veelgehoorde symptomen, (deze hangen af van de locatie van de tumor):

 • psychische stoornissen,
 • verstoorde spraak,
 • verlamming,
 • dubbel zien.

Op het moment dat een hersenvliestumor in je wervelkanaal groeit dan zul je te maken krijgen met symptomen, zoals:

 • druk op je ruggenmerg:
 • verlamming,
 • gevoelsstoornissen,
 • stoornissen van je sluitspieren.

Deze symptomen ontstaan onder het niveau van de tumor.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Hersenvliestumor

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…