Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

MERS-Coronavirus

Het MERS-Corona virus, is een vrij jong virus wat, zeker de laatste jaren, met enige regelmaat de kop op steekt. Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’, officieel MERS-CoV genoemd, is in september 2012 ontdekt en kan voor behoorlijk wat hinder zorgen, vooral bij mensen met een relatief zwak afweersysteem. De naam is afgeleid van de regio waar het voor het eerst werd waargenomen, het Midden-Oosten.

Een coronavirus, waar ook het MERS-Coronavirus toe behoort, is een groep virussen die normaal gesproken luchtweginfecties veroorzaakt. Het is dus vergelijkbaar met de andere groep virussen, de Rhinovirusen. De meeste coronavirussen veroorzaken de bekende verkoudheid, vooral in het najaar en het vroege voorjaar.

Wat zijn coronavirussen?

Het is een groep van virussen die tot luchtweginfecties kunnen leiden bij mensen en dieren. De meeste coronavirussen leiden bij besmetting, net als rhinovirussen, tot een gewone verkoudheid. Over het algemeen veroorzaken ze verkoudheid in de winter en vroeg in de lente.

Het MERS-coronavirus is, in vergelijking met de gewone coronavirussen, een bijzonder type virus met een ernstiger ziektebeeld. Waar de meeste virussen binnen de groep van coronavirussen slechts een simpele verkoudheid veroorzaken, daar zorgt het MERS- coronavirus voor ernstige complicaties zoals zeer ernstige klacht aan de luchtwegen. Dit wordt het Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. In de meeste gevallen hebben geïnfecteerde personen last van een aantal typische symptomen:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Kortademigheid
  • Algemene ademhalingsproblemen

Vanwege de aard kan een infectie met dit type coronavirus ook leiden tot problemen met de stoelgang zoals diarree. Patiënten met een goed werkend immuunsysteem, zonder noemenswaardige gezondheidsklachten zal een infectie met het MERS-coronavirus in de regel minder ernstige symptomen hebben.

Manier van besmetting

Omdat het MERS-coronavirus een relatief jong virus is wordt er momenteel veel onderzoek gedaan naar de exacte manier van besmetting en verspreiding. Wel is bekend dat in de meeste gevallen plaats vinden in het Midden-Oosten waar de overdracht plaats vindt door het contact met dieren, met name de dromedaris. Bij deze dieren is het virus namelijk aangetroffen. Ook is een mens-op-mens besmetting mogelijk, echter dit is tot nu toe enkel het geval in ziekenhuizen, in de normale sociale omgang is besmetting nog niet aangetoond.

Risicofactoren

Daar het virus zijn oorsprong heeft in het Midden-Oosten (en in minder mate in Azië), is de kans op het oplopen van een besmetting met het MERS-coronavirus het grootst voor reizigers naar het Midden-Oosten. Onder normale omstandigheden is de kans op een besmetting echter klein. Om deze reden is er dus ook geen negatief reisadvies afgegeven voor deze landen.

Voor mensen met een relatief zwakke gezondheid, zoals ouderen, patiënten met een HIV besmetting, diabetes, chronische longaandoeningen, nierziekten en immuunstoornissen, is het raadzaam om voor een reis naar het Midden-Oosten met de huisarts te overleggen. Dit geldt met name als men overweegt een reis naar Mekka te ondernemen. Saoedi-Arabië ook zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven 65 jaar de reis uit te stellen. Saoedi-Arabië adviseert daarnaast ook zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 12 jaar en ouderen boven 65 jaar de reis uit te stellen.

Net als voor alle reizen geldt ook hier dat het raadzaam is om de normale voorzorgsmaatregelen te nemen. Vermijd daarnaast het contact met zieke mensen, dieren (met name dromedarissen) en dierlijke afvalproducten. Ook het nuttigen van rauwe dierlijke producten zoals dromedarismelk wordt afgeraden. Ben je wel recentelijk op reis geweest naar het Midden-Oosten en heb je aanhoudende klachten zoals hoesten, kortademigheid, koorts of diarree, dan is een bezoek aan de huisarts absoluut wenselijk.

Behandeling van een besmetting met het MERS-coronavirus

Voor een besmetting met dit type coronavirus is geen specifieke behandeling beschikbaar. Het is ook niet mogelijk om tegen een besmetting met het MERS-coronavirus ingeënt te worden. Na een vastgestelde besmetting bestaat de behandeling met name uit het ondersteunen van de meeste lichaamsfuncties. Met name voor mensen met reeds aanwezige gezondheidsklachten is het belangrijk dat dit in het ziekenhuis gebeurt om een optimale behandeling te kunnen waarborgen.

Bij een vermoeden van een besmetting met het MERS-coronavirus zal het RIVM de infectie vaststellen door middel van diagnostisch onderzoek. Het laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is betrokken bij het onderzoek naar dit nieuwe coronavirus.

Meldingsplicht

De overheid hecht belang aan het optimaliseren van de kennis omtrent dit coronavirus. Juist om de verspreiding van dit virus te minimaliseren is het belangrijk dat er inzicht is in de besmettingsgraad. Er is daarom sprake van een meldingsplicht. De behandelend arts in het ziekenhuis moet dan ook melding maken van een mogelijke besmetting door dit coronavirus. Indien je dus besmet bent geraakt met het MERS-coronavirus zal de arts dit dan ook melden bij de Fod Volksgezondheid.