Coronavirussen zijn, net als de Rhinovirussen, vrij onschuldig. In de meeste gevallen zal je er relatief weinig hinder van ondervinden. Ook al is een besmetting met een dergelijk virus niet prettig, veel meer dan een griep of goede verkoudheid zal je er niet aan over houden. Het wordt een ander verhaal bij een besmetting met het Mers-coronavirus. Wat zijn de Mers-Coronavirus symptomen?
Ook al bestaan coronavirussen reeds honderden jaren, ze hebben wel de eigenschap zich aan te kunnen passen. Dit is ook nodig om te kunnen overleven. Doordat het virus van oorsprong enkel in kamelen en dromedarissen is aangetroffen is het logisch om te denken dat het huidige Mers-coronavirus is gemuteerd om zodoende in staat te zijn om ook mensen te besmetten. Het voorkomen van een besmetting op grote schaal is dan ook de beste remedie om het ontstaan van een nieuwe variant te voorkomen. Tot nu toe lijkt dat aardig te lukken, de meeste besmetting vinden plaats in het Midden-Oosten waar het virus zijn naam aan te danken heeft. Ook in Azië zijn een relatief groot aantal besmettingen geweest. Gelukkig is het aantal mens-op-mens besmettingen zeer gering.
Verloop & MERS-Coronavirus Symptomen
Een besmetting met het MERS-Coronavirus kan een ernstig verloop kennen. Naast de gebruikelijke griepachtige verschijnselen treden er ook ernstige klachten aan de luchtwegen op. Voor deze verschijnselen is een andere naam: ARDS: Acute Respiratory Distress Syndrome.
De verschijnselen die hierbij horen zijn:
- verhoogde lichaamstemperatuur,
- hoesten,
- kortademigheid,
- problemen met de ademhaling.
In het geval van MERS geld dat voorkomen beter is dan genezen, momenteel is er nog geen vaccin beschikbaar. De behandeling van geïnfecteerde personen omvat vooral het op peil houden van het immuunsysteem en waar mogelijk dit ondersteunen in een gecontroleerde omgeving, het ziekenhuis.
Opvallend is dat niet zo zeer het met name oudere mensen zijn die slachtoffer worden van een Mers-coronavirus besmetting, maar juist mannen. Wellicht is dit te verklaren vanuit het idee dat het virus met name in het Midden-Oosten actief is. Daar de meeste reizigers naar dat gebied afreizen vanwege ideologische redenen, kan het een logische verklaring zijn dat juist oudere mannen het slachtoffer worden.
Verspreidingsgebied
Het Mers-coronavirus veroorzaakt de meeste besmettingen in het Midden-Oosten. Hoewel die regio dus een risico omvat is het reizen er naartoe nog niet afgeraden. In de meeste gevallen kan je dus veilig de regio bezoeken. Wel is het zo dat je er verstandig aan doet om enkele eenvoudige regels voor jezelf te hanteren die het risico aanmerkelijk verkleinen:
- Vermijd contact met dieren zoals kamelen/dromedarissen
- Vermijd een mogelijk verblijf op boerderijen en omgang wilde dieren
- Beperk het nuttigen van rauw voedsel
- Ongepasteuriseerde melk, met name van kamelen kan beter niet genuttigd worden
- Was de handen met zeep.
MERS en Mekka (Ramadan, Pelgrimstocht)
De verspreiding van nieuwe virussen en andere ziektewekkers kan een toevlucht nemen door de verbeterde mobiliteit van mensen. Vandaag de dag is het eenvoudig om je te verplaatsen via het vliegtuig. Op die manier kan je onbewust een bijdrage leveren aan de verspreiding van ongewenste ziektes. Met name voor het Mers-coronavirus ligt dit gevaar op de loer. Zo heeft het Mers-coronavirus in april 2014 Mekka reeds bereikt. Deze ontwikkeling kan ernstige gevolgen hebben tijdens de periode van de Hadj, de Islamitisch pelgrimstocht naar Mekka. Tijdens de vastenmaand in de Islam komen veel moslims naar Mekka. Ook in oktober, tijdens de Hadj, is er een grote toestroom van mensen uit alle delen van de wereld. Deze grote concentraties vormen een groot risico voor de verspreiding van het virus naar andere landen.
Huisarts raadplegen
Wanneer deze Mers-Coronavirus symptomen optrden bij jou is het belangrijk tijdig een huisarts te raadplegen. Deze zal je verderhelpen bij de behandeling van dit vervelende virus.