Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zadelpijn

Veel fietsers vooral die een tijdje niet gefietst hebben krijgen last van zadelpijn. Het komt zowel voor bij recreatieve fietsers als bij professionele wielrenners. Vaak wordt er gedacht dat zadelpijn een soort spierpijn is. Toch zijn er verschillende oorzaken van zadelpijn. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten en die allemaal pijn kunnen veroorzaken in het achterwerk.

Zowel bij mannen als bij vrouwen kan deze pijn ontstaan. Bij de meeste mannen of vrouwen ontstaat de pijn als er langer dan normaal gefietst wordt. Ons lichaam is er niet goed op gebouwd of we hebben een verkeerd zadel. Dat zijn allemaal voorbeelden van oorzaken van zadelpijn.

Symptomen talgkliercysten

  • Zwelling
  • Roodheid rond de plek van de cysten
  • Pijn
  • Er kan pus of talk uit de plek van de cyste komen

Een talgkliercyste is vooral bij professionele sporters vaak de oorzaak van zadelpijn. Ze zijn natuurlijk ervaren om urenlang achter elkaar op het zadel te zitten. Alleen de cystes in de talklieren kunnen veel pijn geven, waardoor fietsen bijna onmogelijk lijkt. De talgklieren in je achterwerk blijven namelijk talg geven, maar dit kan nergens heen door de cyste. De cyste wordt hierdoor steeds groter, waardoor het steeds lastiger wordt om te fietsen. Vaak dient er een incisie door de arts gemaakt te worden om de cyste te legen en zo de zadelpijn weg te halen.

Zadelpijn door wrijving

Als je altijd last hebt van zadelpijn als je weer begint met fietsen dan kan dit zijn ontstaan door wrijving. Een fiets en bijpassend zadel is altijd heel persoonlijk. Als deze niet goed op jouw lichaam zijn afgesteld dan zit je nooit goed op je zadel. Je kan hierdoor last krijgen van pijnlijke zitbeenknobbels. Het is één van de veelvoorkomende oorzaken van zadelpijn. Je gaat namelijk door een verkeerd zadel automatisch een beetje schreef zitten. Hierdoor kunnen zelf blaren en/of kleine wondjes ontstaan aan je zitvlees. Het is belangrijk om een zadel goed te laten aanmeten en zo zadelpijn te voorkomen.

Gevoelloosheid van de genitaliën

Na het rijden van een stukje op de fiets kunnen zowel mannen als vrouwen last krijgen van gevoelloosheid in de genitaliën. Dit ontstaat doordat een zenuw wordt afgekneld tijdens het fietsen. Er kan hierdoor zelfs tijdelijk impotentie ontstaan door deze afknelling. Een goed zadel kan je helpen om deze gevoelloosheid te voorkomen. Zo is er weer voldoende bloedtoevoer naar je genitaliën en je hebt geen last van pijn achteraf. Daarnaast is het slim om niet te ver voorover te buigen tijdens het fietsen. Fiets wat vaker rechtop om dit probleem te voorkomen.

Zadelpijn voorkomen

Als er een onderliggend probleem van zadelpijn is dan is het slim om te proberen deze te verhelpen. Zoals een talgkliercyste dient altijd door een arts verholpen te worden. Zadelpijn door wrijving of gevoelloosheid van de genitaliën kan ook op een andere manier voorkomen worden. Zo kan je zadelpijn voorkomen door en zadel te laten aanmeten in de fietsenwinkel. Een professionele fietsenwinkel kan je adviseren over het juiste zadel. Zorg er ook voor dat het zitvlak bij mannen tussen de 6 en 16 cm zit en bij vrouwen tussen de 9 en 16 cm.

Sommige wielrenners zijn dol op een breed zadel, anderen willen juist weer een heel dun zadel. Het is ook een beetje afhankelijk van wat je zelf prettig vindt en wat de afstand tussen je zitbotjes is. Tegenwoordig kan je in een professionele wielerwinkel de afstand tussen je zitbotjes laten opmeten. Door deze afstand op te meten kan precies worden uitgerekend wat voor een zadel je nodig hebt. Daarnaast draagt goede wielerkleding natuurlijk bij aan het voorkomen van zadelpijn als je regelmatig grote afstanden rijdt.