It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Pijn bij het fietsen : oorzaken en oplossingen

5 min read

Fietsen is heerlijk. Helaas komt het regelmatig voor dat fietsers te maken krijgen met een vervelende pijn of kwaaltjes. Niet alleen je benen kunnen onder druk komen te staan, maar ook je knieën, rug, schouders en nek. Af en toe kunnen deze kwaaltjes uitgroeien tot echte blessures.

Hier alvast enkele tips om eventuele blessures te voorkomen. Zo kun jij nog kilometers door.

1.De knieën

Kniepijn komt erg vaak voor tijdens of na het fietsen, in beide gevallen is dit natuurlijk erg lastig. Omdat je al snel zo’n 80-100 omwentelingen per minuut maakt en dit gedurende een lange periode worden je knieën aardig belast.

Om pijn aan de knieën te voorkomen is het belangrijk een goede positie op de fiets te hebben, op deze manier ontstaat er krachtbalans, waardoor geen enkel lichaamsdeel overbelast wordt. Je positie hangt af van je zadelhoogte, zadelterugstand en de positie van je voeten.

De positie van je voeten wordt bepaald door je schoenplaatjes en of de positie van je voeten. Wanneer je lmolpedalen gebruikt is er geen speling waardoor je voeten en dus ook je knieën constant in dezelfde (foute) positie blijven. Zorg er dus voor dat je je schoenplaatjes goed afstelt en voorkom hiermee de overbelasting van je knieën. Ook zonder klikpedalen is de positie van je voeten belangrijk. Het belangrijk om te leren je voeten juist te zetten. De juiste positie: de bal van je voet (onder je grote teen) plaats je op de as van je pedaal. (midden van het pedaal)

2. Bovenbenen en voeten

Wanneer je last hebt van verzuring van de bovenbenen is dit vaak omdat je zadel en/of je schoenplaatjes niet goed afgesteld zijn. Een verkeerde positie van de schoenplaatjes kan ook voor slapende tenen en/of een branderig gevoel in de voeten zorgen. Dit kan echter ook veroorzaakt worden door te kleine schoenen.

3. De rug

Veel wielrenners hebben last van lage rugpijn. Dit wordt vooral veroorzaakt door de verhouding van de diepte en de afstand van het zadel tot het stuur. Wanneer deze niet goed overeenkomt met jouw lichaam komt er al snel te veel druk op je onderrug waardoor er klachten ontstaan tijdens en/of na het fietsen.

Is je zadel goed afgesteld maar heb je alsnog last van je onderrug? Laat dan een arts kijken of je geen problemen hebt met je bekken. Het kan zijn dat je bekken maar beperkt beweegt of dat je een beenlengteverschil hebt waardoor je asymmetrisch op het zadel zit. Klachten in de rug tijdens het fietsen kunnen ook veroorzaakt worden door al bestaande klachten, bijvoorbeeld wanneer je vaak last van je rug hebt door het zitten op je bureaustoel, of omdat je lange uren moet staan voor je werk.

4. De nek

Naast je rug kan ook je nek pijn doen tijdens het fietsen. Dit wordt vaak veroorzaakt door de afstand tussen het zadel en het stuur, maar ook de positie hiervan. Wanneer je stuur te breed is heeft dit ook vaak invloed op je nek. Ook hier is het belangrijk de spanning goed over je lichaam te verdelen om je nek en andere lichaamsdelen niet te overbelasten. Neem dus altijd een goede positie aan en zorg dat je zadel en stuur op juiste hoogte staan. Zorg ervoor dat je nooit te gespannen of te relaxed op de fiets zit en blijf zo stabiel mogelijk. Laat je opmeten en je positie goed zetten.

5. Handen en schouders

Wanneer de verhouding van de afstand en de diepte van het stuur niet goed is kan dit voor pijnlijke of slaperige handen zorgen. In veel gevallen gaat dit gepaard met pijn in de nek. Een te breed stuur, of wanneer deze te ver staat, kan zorgen voor pijn in de schouders of een branderig gevoel. Heb je hier last van? Stel je stuur dan wat anders af en kijk of dit beter voelt.

Meer hierover weten? Klik hier »

Handige oefeningen om blessures te voorkomen

Bron:

Bikesolutions
Door Bikesolutions
Gezondheid