Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Galgangkanker

Behalve door galstenen kunnen je galwegen ook verstopt raken door een aanwezige tumor (kanker). In de meeste gevallen zal kanker die uitgaat van de galwegen zich in de galgangen buiten de lever bevinden (soms worden deze tumoren ook wel extrahepatische tumoren genoemd.

De meeste voorkomende vorm van kanker aan de galgangen is de vorming van een adenocarcinoom. Dit wil zeggen dat de tumoren ontstaan uit de kliercellen in de galwegen.

Symptomen van galgangkanker

Op het moment dat je lijdt aan galgangkanker dan kunnen er zich een aantal uiteenlopende symptomen voordoen. Hierbij dient echter wel te worden vermeld dat niet iedereen dezelfde symptomen zal ervaren. Ook kan de mate waarin bepaalde symptomen zich voortdoen van persoon tot persoon sterk verschillen. Veelvoorkomende symptomen van galgangkanker zijn:

  • geelzucht,
  • pijn in je buik,
  • een verminderde eetlust,
  • een onverklaarbaar verlies van lichaamsgewicht,
  • jeuk,
  • ontkleurde ontlasting,
  • donkerder gekleurde urine,
  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts).

De symptomen van galgangkanker kunnen echter ook wijzen op andere aandoeningen of ziekten. In alle gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen als je last hebt van één of meerdere bovengenoemde symptomen.

Pas na het aanhoren van je medische voorgeschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek, kan er eventueel een juiste diagnose worden gesteld. In bepaalde gevallen zal er echter ook aanvullende onderzoek uitgevoerd dienen te worden om de diagnose galgangkanker met zekerheid te kunnen stellen. Bij het stellen van deze diagnose kunnen onder andere de volgende onderzoekstechnieken worden gebruikt.

  • Het maken van een echo(scopie): een techniek die geluidsgolven met een hoge frequentie gebruikt om een beeld van je inwendige organen te vormen. Een echo kan in worden gezet om de interne buikorganen, zoals je milt, lever en nieren, of je bloedstroom te beoordelen.
  • Computertomografie scan (ook wel CT en CAT-scan genoemd): een procedure waarbij gebruikgemaakt wordt van een combinatie van röntgenstralen en computertechnologie om zogenaamde cross-sectionele beelden (ofwel plakken). Deze plakken kunnen zowel horizontaal als verticaal van je lichaam worden gemaakt. Op die manier kunnen er gedetailleerde beelden worden verkregen van elk gewenst deel van je lichaam, inclusief botten, spieren, organen en lichaamsvet. Met behulp van een CT-scan worden dan ook meer gedetailleerde beelden vergaard dan bij het maken van een standaard röntgenfoto.
  • Magnetic resonance imaging (ook wel MRI genoemd): een procedure die gebruikmaakt van zowel grote magneten en radiogolven. De verkregen gegevens worden vervolgens door middel van een computer omgezet in gedetailleerde beelden.
  • Cholangiografie: is een vorm van röntgenonderzoek dat zich specifiek heeft gericht op je galwegen en dat gebruikmaakt van een intraveneuze contrastvloeistof.
  • Het nemen van een biopsie is een procedure waarbij, met behulp van een dunne naald of gedurende een operatieve ingreep, weefselmonsters worden genomen. Deze monsters (biopten) zullen vervolgens onder een microscoop worden onderzocht.
  • Endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (afgekort tot ERCP): is een procedure die het mogelijk maakt om zowel een diagnose te stellen als problemen in je lever, je galwegen, je galblaas als je alvleesklier te behandelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van zowel röntgenstralen als van een endoscoop. De endoscoop gaat via je mond en je keel langs jee slokdarm en maag naar je twaalfvingerige darm. De binnenkant van deze organen kan zo worden onderzocht en eventuele afwijkingen aan het licht worden gebracht.

Behandelen van galgangkanker

Een aantal behandelmethoden bij galgangkanker zijn:

  • Chirurgie: door middel van een operatie zullen de aanwezige kankercellen, maar ook omliggend weefsel weg worden genomen. Chirurgie kan eveneens worden toegepast om verstopte galwegen weer vrij te maken of om symptomen te verlichten.
  • Het plaatsen van een stent: wanneer je galwegen geblokkeerd zijn door de aanwezigheid van een tumor kan er een dun slangetje, de stent, in de galweg worden geplaatst. Zo kan gal, dat zich op heeft gehoopt in het gebied, weer af worden gevoerd en kunnen de symptomen worden verminderd. Een stent kan zowel tijdelijk als permanent worden geplaatst.
  • Externe straling (uitwendige therapie) is een uitwendige behandeling die precieze straling van een hoog niveau direct op de kankercellen kan richten. De gezonde weefsels rondom de tumor zullen daarbij af worden geschermd door speciale schilden. Dergelijke behandelingen verlopen pijnloos en duren in de regel slechts enkele minuten. Er kan gebruik worden gemaakt van deze therapie na een operatie, om kleine kankergebieden, die wellicht over het hoofd zijn gezien tijdens de operatieve ingreep, te elimineren. In andere gevallen zal voor deze behandeling worden gekozen om symptomen te verlichten.
  • Chemotherapie: is een behandeling waarbij antikankergeneesmiddelen in worden gezet om kankercellen te lijf te gaan. Vaak is chemotherapie erop gericht om met het groei- of reproductievermogen van de kankercellen te ondermijnen. Er zijn uiteenlopende geneesmiddelengroepen beschikbaar die elk op een eigen manier kankercellen weten te bestrijden. Van geval tot geval dient dus bekeken te worden welke medicijnen het beste resultaat kunnen bieden.