Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Galgangkanker Symptomen

shana
3 min read

Je galblaas is een orgaantje dat lijkt op een zakje dat de vorm heeft van een peer en dat dienst doet als tijdelijke opslagplaats voor de, door je lever aangemaakte, galvloeistof. Vanuit je lever zullen diverse galwegen de galvloeistof naar je galblaas voeren. Op het moment dat je voedsel eet dat vetten bevat, zal je galblaas een signaal ontvangen zodra dit je maag verlaat. Je galblaas zal daardoor samen gaan trekken en galvloeistof afgeven aan je dunne darm. In je dunne darm zal de galvloeistof een belangrijke rol spelen bij de vertering van de vetten in het voedsel.

Wat is galgangkanker?

Galgangkanker is een vorm van kanker die ook wel aan wordt geduid als kanker uitgaande van de galwegen of cholangiocarcinoom. Deze vorm van kanker is gelukkig zeldzaam die evenveel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Het gros van de mensen dat lijdt aan kanker aan de galgangen zijn al op een gevorderde leeftijd (vaak ouder dan 60 jaar) op het ogenblik dat de diagnose gesteld wordt. Tot op heden is er echter nog niet veel bekend over galgangkanker. Dit heeft vooral te maken met het gering aantal patiënten dat aan deze vorm van kanker lijdt. Hierdoor wordt het moeilijk om (grootschalig) onderzoek uit te voeren naar bijvoorbeeld de oorzaken, de risicofactoren en eventuele behandelmethoden. 

Klatskin-tumor

Een Klatskin-tumor is een bijzondere vorm van galgangkanker. Bij deze vorm zit de tumor immers exact op de plaats waar de linker- en de rechtergalgang (ductus hepaticus) bijeenkomen.

Symptomen van galgangkanker

Een tumor aan de galwegen zal in vrijwel alle gevallen klachten met zich meebrengen, zoals onder andere:

  • jeuk,
  • pijn,
  • een onverklaarbaar verlies van lichaamsgewicht,
  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts).

Ondanks de aanwezigheid van deze symptomen zal er toch vaak pas laat een juiste diagnose gesteld kunnen worden. Galgangkanker is in de regel dus ook al in een vergevorderd stadium als er een behandeling gestart wordt

Symptomen en klachten die voor kunnen komen als je lijdt aan kanker aan de galgangen zijn:

  • pijn in het bovenste deel van je buik,
  • een niet te verklaren gewichtsverlies,
  • afgenomen eetlust,
  • een algeheel gevoel van zwakte en vermoeidheid,
  • geelzucht.

Wat is geelzucht?

In tegenstelling tot wat een heleboel mensen nog altijd denken, is geelzucht geen ziekte of aandoening op zich. Geelzucht is namelijk een symptoom dat zich bij uiteenlopende aandoeningen aan de lever, galblaas en/of galwegen kan openbaren. Als je last hebt van geelzucht dan gaat je huid en/of het oogwit geel zien.  In het verleden werd hepatitis A (leverontsteking als gevolg van een infectie met het hepatitis A virus) in de volksmond ook als geelzucht aangeduid Deze verwarring is echter begrijpelijk omdat volwassenen die lijden aan deze vorm van hepatitis dikwijls ook last van (het symptoom) geelzucht.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Galgangkanker

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…