Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gingivitis

Op het moment dat je tandvlees gezond is dan is dit roze van kleur. Wanneer je tandvlees niet gezond, of zelfs ontstoken, is dan zal dit meestal wat roder van kleur zijn, maar ook zijn opgezwollen en sneller gaan bloeden. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van bloedend tandvlees door het poetsen. Voor de meeste mensen is het echter moeilijk om te zien of hun tandvlees gezond is. Een regel die je altijd kunt gebruiken om de gezondheid van je tandvlees te bepalen is: indien je tandvlees gezond is dan zal het niet bloeden. In het beginstadium zal een tandvleesontsteking aan worden geduid met de term gingivitis. Heb je al een verder stadium bereikt dan wordt er gesproken van parodontitis.

Ontstaan van gingivitis

Gingivitis, ofwel tandvleesontsteking, ontstaat vaak aan de rand van je tandvlees als gevolg van een bacteriële ontsteking in de tandplak. Tandplak vormt een zacht en plakkerig laagje op je tanden en kiezen, bestaande uit speekseleiwitten en bacteriën, dat vrijwel niet te zien is. Na verloop van tijd kan de tandplak gaan verkalken, er zal dan van tandsteen worden gesproken. Dit tandsteen zit stevig vast aan je tanden en kiezen en vormt weer de basis voor een nieuw laagje tandplak.

Symptomen van gingivitis

Het zal niet altijd duidelijk te zien zijn dat je last hebt van gingivitis. Een aantal symptomen dat op kunnen optreden zijn onder andere:

  • je tandvlees ziet rood,
  • je tandvlees is minder sterk,
  • je tandvlees is gezwollen,
  • je tandvlees gaat snel bloeden.
  • Je hebt een vieze smaak in je mond,
  • Je hebt een slechte adem.

Gingivitis zal slecht sporadisch pijn veroorzaken.

Gevolgen van gingivitis

Bij gingivitis kan de ontsteking vanaf de tand van je tandvlees zich uit gaan breiden naar je kaakbot. Je tandvlees zal als gevolg daarvan losraken van je tanden en kiezen. Op die manier zal er een ruimte ontstaan tussen je tandvlees en je gebitselementen. De ruimte zal zich na verloop van tijd eveneens vullen met tandplak en kan de ontsteking zich nog verder verplaatsen. Zo zal de ontsteking dus alsmaar dieper in je tanden en kiezen terechtkomen.

Diep in de tand of kies zal de ontsteking uiteindelijk de vezels kapot maken en het kaakbot afbreken. Wanneer dit proces geen halt toe wordt geroepen zullen de zogenaamde pockets steeds dieper worden en kan de tandplak ook hierin deels gaan verkalken tot tandsteen. Je hebt inmiddels te maken met een voortschrijdende ontsteking in combinatie met de afbraak van vezels en kaakbot. Met andere woorden: er kan worden gesproken van parodontitis. Het eenmaal afgebroken kaakbot kan zich helaas niet meer herstellen.

Behandelen van gingivitis

Gingivitis kan worden voorkomen en zelfs worden genezen. Om deze doelen te bereiken is echter een goede mondhygiëne essentieel. Bloedend tandvlees wil zeggen dat er sprake is van gingivitis en dit belangrijke signaal dient dan ook niet te worden verwaarloosd. Alleen door de juiste actie te ondernemen kan je tandvlees weer gezond worden. De veroorzaker van gingivitis is de aanwezige tandplak. Het zal dus essentieel zijn om je mond goed schoon te houden. Er zijn echter een aantal hulpmiddelen dat je kunt gebruiken bij het reinigen van je mond, zoals:

  • een (elektrische) tandenborstel,
  • een fluoride tandpasta,
  • tandenstokers,
  • floss of tandzijde,
  • tandenragers,
  • tandegaas,
  • een tongschraper.

Om gingivitis en andere mond- en/of gebitsproblemen de baas te kunnen worden is overleg met je tandarts of mondhygiënist over de meest geschikte hulpmiddelen absoluut aan te raden.

Wat is parodontitis?

Tussen je gebitselementen en je tandvlees zit een ruimte, dit wordt ook wel een pocket genoemd. Een gezonde pocket is ondiep en gaat niet zomaar bloeden. Wanneer je last hebt van gingivitis, en deze niet op de juiste manier wordt behandeld, dan kan de ontsteking zich in de diepte uitbreiden in de richting van je kaakbot rond je tanden en kiezen. De pockets kunnen als gevolg van de afbraak van botweefsel dieper worden. Op dat ogenblik kan er worden gesproken van parodontitis, ofwel van een vergevorderde ontsteking van het tandvlees in combinatie met ontstoken steunweefsels, die zich rond je tanden en kiezen bevinden.