Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tandvleesontsteking: Behandeling, Oorzaken & Hoe pijn verzachten?

Olivier
5 min read

Tandvleesontsteking is een zeer veel voorkomende ontsteking van het tandvlees en zorgt voor vervelende klachten. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat u er last van krijgt. Mocht dat helaas niet lukken, dan kunt u hier ook lezen hoe deze ontsteking behandeld kan worden.  

Wat is Tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Je tandvlees raakt hierbij ontstoken. Wanneer de ontsteking zeer ernstige vormen aanneemt, wordt het ook wel parodontitis genoemd. Vaak zal het niet zover komen. De ontsteking wordt gekenmerkt door meerdere klachten.

  • Bloedend tandvlees, vooral bij het tandenpoetsen
  • Pijnlijk gevoel bij je tanden
  • Pijn bij het kauwen
  • Zwellingen

Wanneer je tandvlees ontstoken is, krijgt het een rode kleur. Normaal gesproken is je tandvlees juist lichtroze. De pijn en zwellingen ontstaan, doordat er te veel tandplak is of door een verminderde mondhygiëne. Tandvleesontsteking is een veelvoorkomende ontsteking. Veel mensen hebben vaak niet eens door dat ze er last van hebben. Zo denken veel mensen dat het niet zo erg is wanneer hun tandvlees een keertje bloedt bij het tandenpoetsen. Dit kan echter wel degelijk wijzen op een ontsteking.

Een normale tandvleesontsteking verandert in parodontitis wanneer er niets aan wordt gedaan. In dat geval verspreidt de ontsteking zich van het tandvlees naar het kaakbot. Je moet dan zeer snel actie ondernemen. Op lange termijn kunnen je kiezen hier namelijk los van gaan zitten en zelfs uitvallen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk op tijd naar de tandarts te gaan om je gebit te laten controleren.

Wanneer loop je meer risico?

Bepaalde personen lopen meer risico op tandvleesontsteking dan anderen. Zo hebben rokers er sneller last van. Ook wanneer je diabetes hebt, is de kans groter dat je tandvlees gaat ontsteken. Daarnaast kan stress bijdragen aan het ontstaan van gingivitis. Je afweer wordt hierdoor slechter, ook in je mond. Zo ontstaat sneller een ontsteking.

Voorkomen

Een tandvleesontsteking is makkelijk te voorkomen. Het is een kwestie van alles goed bijhouden. Ten eerste is het uiteraard belangrijk iedere dag goed te poetsen. Poets minstens twee keer per dag. Gebruik hiervoor een goede tandenborstel. Dit hoeft niet per se een elektrische tandenborstel te zijn. Het is wel belangrijk dat het een zachte tandenborstel is. Het reinigt niet alleen je gebit, maar zorgt ook voor goede doorbloeding van je tandvlees. Daarnaast is het belangrijk regelmatig te flossen. Vooral bij de kiezen is dit van groot belang.

Je kunt ook kiezen voor tandenstokers of ragertjes. Hiermee kom je nog gemakkelijker bij het tandvlees tussen je tanden en kiezen. Voor de moeilijk bereikbare plekjes kun je vervolgens een spoeling gebruiken. Op die manier voorkom je dat er alsnog een ontsteking ontstaat op een niet te bereiken plekje. Een goede mondhygiëne wordt echter niet alleen bepaald door je tanden en tandvlees. Ook je tong is belangrijk. Deze houd je schoon met een tongschraper.

Behandelen

Bij veel mensen schiet het goed poetsen van de tanden of flossen er nog wel eens bij in. Als dit iets te vaak gebeurt, is een tandvleesontsteking in een mum van tijd ontstaan. In dat geval zal je toch echt naar de tandarts moeten. Deze kan je tandvlees in de eerste plaats goed schoonmaken. Dit wordt gedaan met een chloorhexidinespoeling. Dit is nodig omdat er bepaalde bacteriën voorkomen bij een tandvleesontsteking die telkens nieuwe ontstekingen zullen veroorzaken zolang ze niet verwijderd worden. Ook kan de tandarts overtollig tandsteen of tandplak verwijderen. Op die manier verdwijnen de bacteriën ook. Bij een vergevorderde tandvleesontsteking, parodontitis, zijn bovenstaande maatregelen soms niet meer voldoende. In dat geval moet een flap-operatie worden uitgevoerd.

Flap-operatie

Bij een flap-operatie wordt je eerst plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt het tandvlees losgemaakt en opzij geschoven. Het ontstoken wordt uit je mond verwijderd. Op die manier kan je tandarts bij het kaakbot en de wortels van je tanden. Daar moet vervolgend tandplak en tandsteen dat nog niet is verwijderd, weggehaald worden. Wanneer dit gebeurd is, wordt het tandvlees weer vastgehecht. Tijdens het herstel kan je niet je tanden poetsen. Om te voorkomen dat hierdoor de tandplak weer terugkomt, moet je je mond spoelen met chloorhexidine, wat desinfecterend werkt. Zo voorkom je dat de klachten weer terugkomen.

Na 1 tot 2 weken kunnen de hechtingen er weer uit en kun je weer normaal je tanden poetsen. Je tanden en tandvlees kunnen wel nog voor kort tijd wat gevoelig zijn. Dit is het gevolg van het terugtrekken van je tandvlees. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf. Wanneer dat het niet het geval is, kan de tandarts een tandvlees-epithese plaatsen om de klachten te verminderen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…