Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Flos je het best je tanden voor of na het poetsen?

Camille
3 min read

Een goede mondhygiëne is essentieel voor sterke en gezonde tanden, maar ook voor een frisse adem. De bacteriën die van nature in je mond huizen, zullen achtergebleven voedselresten immers zien als een feestmaal. Goed poetsen en flossen van je gebit moet je om die reden minimaal 2 keer per dag doen.

Verwijderen van tandplak

Op het moment dat je iets eet of drinkt, zal er altijd een laagje achterblijven op je tanden en kiezen. Door de aanwezige bacteriën zal dit laagje al snel om worden gezet in zogenaamde tandplak. Wanneer je tandplak echter niet grondig verwijdert, is de kans groot dat je last krijgt van tandbederf.

Om tandplak te verwijderen kun je een tandenborstel gebruiken en een goede tandpasta met fluoride. Fluoride maakt je tandglazuur namelijk sterker en voorkomt zo dat tandbederf op kan treden. Hoewel het glazuur op je tanden en kiezen erg hard is, zal het niet meer herstellen na een beschadiging.

Tanden poetsen

Met behulp van een, niet te harde tandenborstel, verwijder je de aanwezige voedingsresten en tandplak van je gebit. Wanneer je echter een te harde tandenborstel gebruikt dan is de kans groot dat je je tandglazuur juist beschadigd. Het meeste vuil en bacteriën worden verwijderd door minimaal twee keer per dag gedurende twee minuten al je tanden en kiezen grondig te poetsen. Vergeet bij het poetsen niet om ook je tandvlees te masseren en te reinigen. Dit voorkomt eveneens ontstekingen in je mond.

Reiniging tussen gebitselementen

De ruimte tussen je tanden en kiezen is met een tandborstel echter niet goed schoon te maken. Hiervoor kun je beter een tandenstoker of een flossdraad gebruiken. Dit doe je uiteraard nadat je je gebit hebt schoongemaakt met een tandenborstel. Wanneer je immers eerst zou flossen en dan pas je tanden en kiezen zou poetsen dan zal er weer vuil tussen je gebitselementen komen. Je flossbeurt heeft dan weinig of geen effect.

Mondwater na het flossen

Om er zeker van te zijn dat je mond echt zo schoon mogelijk is, kan je, na het tanden poetsen en het flossen, je mond spoelen met mondwater. Deze substantie doodt de meeste schadelijke bacteriën in je mond en zal je bovendien een frisse adem geven. Voorkom echter dat je mondwater inslikt. De samenstelling is namelijk alleen bedoeld om je mond te spoelen en kan zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen bij inslikking.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…