Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor een betere mondhygiëne

Camille
2 min read

Een goede mondhygiëne is van erg groot belang, het helpt je niet alleen aan een stralende glimlach en een mooi verzorgd gebit, het dient ook je algemene gezondheid.

Reinigen van de tanden

Het poetsen van de tanden gebeurt bij voorkeur ’ s morgens en voor het slapen gaan. Vraag raad aan je tandarts welk type tandenborstel of elektrische borstel je het best past.  Borstel evenwel nooit je tandvlees.  Dit veroorzaakt wondjes waardoor het tandvlees zich terugtrekt. Zonder al te hard te duwen en met cirkelvormige bewegingen poets je elke tand met minstens tien rotatiebewegingen. Gebruik tandpasta die fluoride bevat.

Reinigen tussen de tanden

De ruimte tussen de tanden reinigen is minstens even belangrijk als het poetsen van de tanden. Tandvleesontstekingen ontstaan meestal vanuit deze interdentale ruimte.  In functie van de ruimte tussen je tanden gebruik je een tandenstoker, tandzijde of een interdentaal borsteltje (veel ruimte). Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig en loopt af in een punt. Ronde tandenstokers werken niet.

Reinigen van de tong

De tong heeft een ruwe structuur waardoor veel bacteriën en voedselresten achterblijven. Toch is niet nodig om de tong regelmatig te reinigen.  Enkel indien je aanslag opmerkt of last hebt van een slechte adem is het aangeraden. Hiervoor gebruik je een tongschraper

Een gezond gebit op lange termijn zit in de dagelijkse mondhygiëne.

Bron:  Brochure “Een goede mondhygiëne”/Dienst parandontolgie/UZ Leuven

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…