Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde voeding, goede tanden

Camille
2 min read

Veel gesuikerde voedingsmiddelen tasten het glazuur van tanden en kiezen aan. Het gebit herstelt zich hiervan na verloop van tijd vanzelf weer. Speeksel speelt hierbij een belangrijke rol, doordat het zuur neutraliseert en zo een beschermende werking heeft. Wanneer je te vaak op één dag eet, krijgt het gebit onvoldoende kans om te herstellen. Kies daarom voor drie gezonde hoofdmaaltijden per dag, zodat je minder behoefte hebt aan tussendoortjes.

Voeding speelt dus een belangrijke rol bij de gezondheid van onze tanden. Er zijn dan ook een aantal specifieke producten die je kunt eten om er voor te zorgen dat je tanden mooi worden en blijven. Hieronder onze drie tips voor een mooi gebit.

1. Zuivelproducten

Melk, kaas, en ongezoete yoghurt zijn uitstekende bronnen van calcium. Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. Lactose, de natuurlijke suiker in melk, is volgens experts van alle soorten suiker degene die het minst tandbederf kan veroorzaken. Het eten van kaas nadat je iets zoets of zuurs hebt gegeten, beschermt het tandglazuur door het aanmaken van extra speeksel. Dat helpt de voedingszuren weer te neutraliseren.

2. Groente en fruit

Als je tussendoortjes eet, zorg dan dat je voedingsmiddelen kiest met weinig suikers, zoals (rauwe) groente of een stuk fruit. Groente en fruit bevatten veel vezels en vitaminen. Op vezelige groente en fruit zoals appels, selderij, wortelen en broccoli moet lang worden gekauwd. Dit betekent dat het lichaam extra speeksel aanmaakt. Speeksel heeft een neutraliserende werking.

3. Eiwitrijk voedsel

Eiwitrijk voedsel zoals zuivelproducten, eieren, vis, peulvruchten en noten zijn uitstekende bronnen van fosfor. Fosfor is een van de bouwstenen voor sterke botten en tanden. Gedroogde bonen, eieren, mager rood vlees en vis zijn weer uitstekende bronnen van ijzer. Een ijzertekort kan leiden tot aften en ontstekingen van de tong. Belangrijk dus voor een gezond gebit.

Met een goede mondhygiëne houd je jouw tanden en tandvlees gezond. Poets jouw tanden daarom tweemaal per dag met fluoridetandpasta. Met de tandenborstel alleen kunt je de ruimtes tussen tanden en kiezen niet volledig reinigen. Gebruik daarom ook dagelijks ragers, flossdraad en/of tandenstokers.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…