Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo herken je een aft

Olivier
3 min read

Een aft of afte, is een klein pijnlijk, blaasje of zweertje dat zich in de mond manifesteert en een diameter heeft van een halve tot een hele centimeter. Aften vindt je vooral voor op de slijmvliezen in de mond, het tandvlees en het verhemelte. Op, of onder, de tong kunnen deze pijnlijke zweertjes zich ook openbaren.

Algemene symptomen die horen bij aften

Symptomen waar je mee te maken kunt krijgen bij aften zijn:

 • een pijnlijk plekje in je mond dat bestaat uit:
  • een rood gekleurde hof,
  • een verdikte wittige of grijzige laag. 
 • indien je over een aft wrijft dan zal deze gaan bloeden,
 • de aften zijn pijn,
 • de aften zorgen voor een branderig gevoel,
 • door het nuttigen van een zure spijs of drank zullen de klachten erger worden,
 • ook door het eten van heet voedsel verergeren de klachten van aften vaak.

Verschillende soorten aften

Aften komen in verschillende soorten voor in de mond van een mens. Je kunt dan ook een onderverdeling maken in een drietal soorten:

 1. kleine aften: deze soort komt het meest frequent voor en hebben een grootte van 0,3 tot 0,8 millimeters, met een gemiddelde van 0,4 tot 0,5 millimeters. Deze kleine aften zullen niet groter worden dan 1 centimeter en zonder het achterlaten van een litteken genezen. De tijd die nodig is voor een volledige genezing bedraagt 10 tot 14 dagen.
 2. grote aften: deze soort is groter dan 1 centimeter. De aften genezen meestal na 6 tot 8 weken maar laten wel een littekentje achter. In uitzonderlijke situaties kan de genezing van de grote aften pas na 6 tot 12 maanden optreden. Grote aften kenmerken zich verder door de hevige pijn die zij teweeg kunnen brengen,
 3. herpetiforme aften: deze soort aften heeft een grootte van minder dan 1 centimeter en zal zonder achterlating van littekens na 10 tot 14 dagen genezen. De aften hebben in de regel iets te maken met een besmetting met een herpes virus. Er wordt dan ook meestal gesproken van Stomatitis aphthosa die veroorzaakt kan worden door zowel coxsackievirus als een herpesinfectie. Deze aften komen in grote aantallen tegelijk voor (soms zelfs met wel honderd exemplaren). Ook de herpetiforme aften brengen een heleboel pijn met zich mee en manifesteren zich in het bijzonder op het zachte gehemelte. Andere aften zullen zich in dit deel van je mond aanzienlijk moeilijker weten te handhaven. 

Symptomen van R.O.U.

Op het ogenblik dat je voor de duur van een langere tijd, soms zelfs jarenlang, regelmatig te kampen hebt met aften in je mond dan wordt er vaak gesproeken van Recidiverende Orale Ulceraties, of afgekort als R.O.U. Het is een aandoening die relatief vaak voorkomt, circa 1 op de 5 van de bevolking is namelijk bekend met deze vervelende aandoening. De symptomen die je waar kunt nemen in een geval van R.O.U. zijn te vergelijken met die van aften. Het enige verschil is dat de klachten van tijd tot tijd terug zullen keren of langere tijd aan blijven houden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…