Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aften: Hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

Elise
3 min read

Het is een van de meest irritante zweertjes die je kunt hebben: aften. Deze zweertjes zijn te herkennen aan de witte, grijze ofwel gele kleur: dus echt mooi staan ze ook niet.

Verder kan je aften herkennen aan de felle rode ontstekingen die rondom de afte te zien is. En ja, vooral bij pubers zal je aften tegenkomen, waardoor het soms de situatie nog vervelender kan maken. Overigens komen aften ook voor bij jonge kinderen en ouderen, alhoewel in mindere mate. Maar weet je ook al hoe aften ontstaan en wat je er precies tegen kunt doen? Vast niet, want daar helpen wij je bij.

Aften zijn overal te vinden

Je hoort vaak dat aften vooral op de lippen te vinden zijn. Dit is echter niet waar, want ze komen bijna net zo vaak voor op andere plekken als op de lip. Natuurlijk is de meest voorkomende plek nog altijd de binnenkant van de lip, kort gevolgd door de tong. De irritantste plek om aft te hebben, moet toch wel het tandvlees zijn. Samen met aften in je keel wil je absoluut op deze plekken geen aft hebben. Verder kan je aften ook nog tegenkomen op de binnenzijde van je wang of op de bodem of het dak van je mond (gehemelte).

Gelukkig zijn aften volgens diverse experts absoluut niet besmettelijk. Dat betekent dat je niet extra hoeft uit te kijken als je een paar zweertjes hebt.

Steeds op dezelfde plek

Een grote irritatie is dat aftjes telkens terugkeren op het gebied waar ze daarvoor huishielden. Dat komt doordat een aft een infectie afgeeft, vooral als je veel prutst aan de ontsteking. Gelukkig heb je meestal maar last van een paar aften en is het niet zo dat een groep aften jou blijft bestormen. Toch moet je er niet te licht mee omgaan, want je wilt vast dat ze niet meer terugkomen.

Afscheid nemen van de aften

Idealiter zie jij je aften zo snel mogelijk jouw lichaam verlaten. De makkelijkste manier is om ervoor te zorgen dat je weerstand zo hoog mogelijk is en je gezond eet. Bij het overgrote deel van deze mensen is namelijk een verlaagde weerstand de reden dat af aftjes ooit ontstaan zijn. Ze ontstaan namelijk alleen wanneer bacteriën voldoende ruimte krijgen om jouw huid op diverse plekken te infecteren. Door je weerstand te verhogen, zorg jij ervoor dat jouw lichaam deze bacteriën wel kan bestrijden waardoor je snel weer aft-vrij bent.

Ook helpt het om je tanden goed te blijven poetsen, af en toe te flossen en vooral je mond goed te spoelen nadat je gegeten hebt. 

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…