Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De Beste Elektrische Tandenborstels voor 2019

Lore
12 min read

Aangezien een gebit wel eens vergeleken wordt met iemands belangrijkste visitekaartje, willen we natuurlijk allemaal zo goed mogelijk onze tanden verzorgen. En dat impliceert dan weer dat we goed moeten poetsen. Daarbij heb je steevast de keuze tussen een manuele of elektrische tandenborstel. Hoewel je met beide in theorie even goed kunt poetsen, is het met een elektrische tandenborstel over het algemeen wel makkelijker om de juiste techniek te hanteren. De redenen daarvoor bespreken we hieronder in detail en verder geven we ook een overzicht van de beste elektrische tandenborstels voor 2019.

Manuele tandenborstel of elektrische tandenborstel?

Idealiter poets je twee keer per dag twee minuten je tanden. Op die manier heb je immers het meeste kans om alle plak ofwel ‘slechte’ bacteriën die je tanden een gele kleur geven, gaatjes veroorzaken of je tandvlees kunnen doen ontsteken te verwijderen. Natuurlijk kun je niet twee minuten zomaar wat doen, je moet voldoende aandacht besteden aan je poetstechniek. Dat kost je iets meer moeite bij een manuele tandenborstel dan bij een elektrische tandenborstel, waardoor elektrisch poetsen vaker aangeraden wordt dan manueel poetsen.

Een elektrische tandenborstel maakt bijvoorbeeld snellere bewegingen die manueel niet mogelijk zijn. Net omdat een elektrische tandenborstel al een deel van we bewegingen voor je maakt, is elektrisch poetsen minder lastig dan manueel poetsen. Dat heeft als gevolg dat de gemiddelde poetsduur hoger ligt bij een elektrische tandenborstel dan bij een manuele tandenborstel. Bovendien timen de beste elektrische tandenborstels de poetsbeurt. Zo weet je meteen of je lang genoeg gepoetst hebt. 

Veel mensen drukken tijdens het poetsen ook veel te hard op hun tanden. Daardoor kunnen het tandvlees of zelfs het tandglazuur beschadigd raken. De beste elektrische tandenborstels hebben echter een druksensor ingebouwd. Daarmee wordt aangegeven dat je te veel druk aan het uitoefenen bent. Bij  manueel poetsen is het veel moeilijker om in te schatten wanneer je te hard aan het drukken bent. Verder hebben elektrische tandenborstels een kleinere borstelkop dan manuele tandenborstels. Net daardoor kunnen ze beter moeilijk bereikbare plaatsen bereiken.

De verschillende types elektrische tandenborstels

Hoewel alle elektrische tandenborstel in essentie hetzelfde doen, kunnen er toch twee verschillende poetstechnieken onderscheiden worden.

Oscillerend-roterend

Een oscillerend-roterende tandenborstel is een tandenborstel waarbij het borstelkopje zowel heen en weer beweegt (oscillerend) als ronddraait (roteert). De nieuwste modellen van dit type tandenborstel pulseren ook, waarbij de borstelkop steeds weer naar de tand toe beweegt. Dit populaire type elektrische tandenborstel wordt gekenmerkt door een ronde borstelkop en het feit dat je zelf geen poetsbeweging meer moet maken. Meerdere studies bewezen reeds dat oscillerend-roterende tandenborstels effectiever tandplak verwijderen dan manuele tandenborstels. 

Sonische techniek

Een sonische tandenborstel heeft net als een manuele tandenborstel een langwerpige borstelkop. Ook de poetservaring met dit type elektrische tandenborstel lijkt sterk op die met een handtandenborstel: de tandenborstel beweegt snel heen en weer, maar maakt meteen wel al de juiste poetsbeweging voor je. Van deze techniek is nog niet bewezen dat het meer tandplak verwijdert dan manueel poetsen, maar er wordt wel meer vuil verwijderd tussen de tanden dan met een oscillerend-roterende tandenborstel. 

De beste elektrische tandenborstels van 2019

Oral B Pro 770 CrossAction

De Oral B Pro 770 CrossAction (8.800 rotaties/minuut) is het ideale toestel voor iedereen die voor het eerst overschakelt naar elektrisch poetsen. Zo helpt de ingebouwde timer je minstens twee minuten poetsen: om de 30 seconden krijg je namelijk een signaal dat je een ander gebied moet poetsen en na 4x 30 seconden geeft de tandenborstel met een ander (langer) signaal aan dat je de minimale poetstijd hebt bereikt.

Er is 1 poetsstand, namelijk ‘Dagelijkse reiniging’. Verder krijg je bij aankoop van de Oral B Pro 770 meteen twee ronde borstelkopjes bijgeleverd, je hoeft dus pas na een half jaar nieuwe borstelkopjes aan te schaffen. Volledig opgeladen gaat de Oral B Pro 770 trouwens 30 minuten mee, dat komt overeen met één weken poetsen als je 2x per dag 2 minuten poetst. Je hoeft de tandenborstel dus slechts eenmaal per week op te laden.

Philips Sonicare HealthyWhite

Deze Philips Sonicare HealthyWhite (31.000 bewegingen/minuut) hanteert, what’s in a name, de sonische technologie én verwijdert bij gebruik van de Clean & White-poetsstand al na twee weken verkleuringen van je tanden (er is ook een gewone Clean-stand).

De timer zorgt ervoor dat je alle vier de gebieden van je gebit even lang en grondig hebt gepoetst en je de aanbevolen poetstijd aanhoudt. Bij de Philips Sonicare HealthyWhite worden in totaal 3 borstelkopjes (1 standaardborstel, maar ook 1 borstel voor gezond tandvlees en 1 borstel voor tandplakverwijdering) meegeleverd, alsook een handige reisetui. Volledig opgeladen gaat dit toestel bovendien tien dagen mee.

Oral B Pro 2 2000S

Net als de Pro 770 is bij de Oral B Pro 2 2000s (8800 bewegingen/minuut) een timer ingebouwd. Om de 30 seconden vibreert de Pro 2 2000s dus even om je te laten weten dat je een ander gebied moet poetsen, na 2 minuten geeft hij aan dat je de minimale poetstijd bereikt hebt. Naast een timer is de Oral B Pro 2000 ook uitgerust met een poetsdruksensor die rood oplicht wanneer je te hard op je tanden drukt (wat nadelig is voor je glazuur en tandvlees).

Bij het poetsen heb je de keuze uit twee standen: ofwel kies je voor ‘Dagelijkse reiniging’, ofwel kies je voor de stand voor gevoelige tanden. Eenmaal deze Oral B Pro 2000 volledig opgeladen is, gaat hij gemiddeld twee weken mee (ervan uitgaande dat je 2x per dag 2 minuten poetst). Bij deze elektrische tandenborstel wordt wel maar 1 borstelkopje bijgeleverd, je kijkt dus beter meteen uit naar een goede deal voor nieuwe borstelkopjes (je vervangt een borstelkopje idealiter immers om de 3 maanden).

Philips Sonicare DiamondClean Smart

Philips Sonicare DiamondClean Smart (62.000 bewegingen/minuut) wordt door Philips zelf ’s werelds meest intelligente tandenborstel genoemd, een naam die dit toestel zeker en vast niet gestolen heeft. De Philips Sonicare DiamondClean Smart is immers niet alleen voorzien van typische functies zoals een timer en poetsdruksensor, er werden ook heel wat andere, innovatieve functionaliteiten aan toegevoegd. Zo voorziet de bijhorende app je van realtime feedback en persoonlijke coaching, waardoor je nooit nog een plek in je gebit zult overslaan.

Bij de Philips Sonicare DiamondClean worden ook meteen 4 verschillende opzetborstels bijgeleverd, die telkens een andere functie hebben. Zo is er een opzetborstel die tandplak op moeilijk bereikbare plaatsten verwijdert, eentje die je tandvlees verzorgt, eentje die je tanden witter maakt en eentje die je tong zodanig reinigt zodat bacteriën die voor een slechte adem zorgen meteen verwijderd worden.

De batterij van de Philips Sonicare DiamondClean Smart gaat ook een hele tijd mee, maar liefst drie weken! Moet je dan wel eens opladen dan kan dat lekker stijlvol in het bijhorende glas of in de oplaadreisetui met USB. 

Oral B Genius 9100s

De Oral B Genius 9100s tandenborstel is uitgerust met een ‘Genius’ en dus zeer intelligent poetssysteem. Je kan immers je tandenborstel koppelen aan de bijhorende, zeer uitgebreide app. De belangrijkste functie van die app is de zogenoemde poetsdetectietechnologie waardoor je nooit nog een plekje in je gebit kan overslaan. Ook leuk is dat je je poetsbeurt helemaal kunt personaliseren: je kan een kleurtje voor je poetsring kiezen, aangeven dat je tijdens het poetsen ook het nieuws, weer… in de app wilt kunnen bekijken en ook bepaalde specifieke doelen zoals ‘Wittere tanden’ instellen.

Uiteraard zijn standaardfuncties als een timer en poetsdruksensor ook aanwezig. Verder heb je de keuze uit maar liefst 6 poetsstanden. Volledig opgeladen gaat de batterij, die je bovendien tegelijk met smartphone kan opladen via de dubbel opladende reisetui, 12 dagen mee. Je krijgt bij de Oral B Genius 9100s meteen ook 4 opzetstukjes bijgeleverd. Daarmee kan je wel even voort!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…