Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is het verschil tussen elektrisch en manueel poetsen?

Lore
4 min read

Tandenborstels, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Maar wat is nu het verschil tussen een elektrische en een manuele tandenborstel? Dat leggen we je in dit artikel graag uit!

Wat houdt manueel poetsen in?

Een manuele tandenborstel heeft een plastic handvat en bevat nylon borstelharen. Je houdt de borstel gewoon in de hand.

Bij manueel poetsen moet je zelf al het werk doen, waardoor het van groot belang is dat je de juiste poetstechniek onder de knie krijgt. De tandenborstel kan altijd en overal gebruikt worden (en hoeft niet opgeladen te worden). 

Wat houdt elektrisch poetsen in?

De naam zegt het zelf: een elektrische tandenborstel werkt op elektriciteit en moet dus worden opgeladen in een oplaadstation. Waar je een manuele tandenborstel om de drie maanden dient te vervangen, hoef je bij een elektrische tandenborstel enkel de opzetborstel vervangen. Er bestaan verschillende soorten elektrische tandenborstels: enerzijds heb je oscillerend-roterende tandenborstels (ronddraaiend heen-en-weergaand), anderzijds kan de tandenborstel uitgerust zijn met de sonische technologie (zijwaarts heen-en-weergaand).

Bij elektrisch poetsen doet de tandenborstel het meeste werk voor jou. Je hoeft je tandenborstel alleen maar langs je tanden te sturen. Een elektrische tandenborstel moet wel altijd goed zijn opgeladen als je wil poetsen en kan ook moeilijker ergens mee naartoe genomen worden.

Voordelen elektrisch poetsen t.o.v. manueel poetsen

Een elektrische tandenborstel heeft een aantal voordelen ten opzichte van een manuele tandenborstel:

  • Er is een roterende kop aanwezig en deze maakt snellere bewegingen dan je zelf toe kunt passen bij manueel poetsen.
  • Elektrische tandenborstels zijn vaak voorzien van geavanceerde functies. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je lang genoeg hebt gepoetst. Bij manueel poetsen moet je de tijd zelf in de gaten houden.
  • Met een elektrische tandenborstel kun je gemakkelijker bij moeilijk bereikbare plaatsen in je mond. Deze plaatsen zijn beter bereikbaar, omdat de ronde borstelkop wat kleiner is. Denk daarbij aan kiezen achterin de mond, de achterkant van de onderste snijtanden en de randen van het tandvlees. 

Nadelen elektrisch poetsen t.o.v. manueel poetsen

Toch ondervinden sommigen ook nadelen bij elektrisch poetsen:

  • Sommige mensen ervaren de trillingen van het elektrisch poetsen als nadeel, dan is manueel poetsen prettiger omdat je de trillingen dan niet hebt.
  • Ook bij een elektrische tandenborstel moet je toch enigszins op je poetsmethode letten. Veel mensen maken echter de fout om met een elektrische tandenborstel extra druk uit te oefenen en te schrobben. Dat kan echter schade aanrichten aan je tanden en tandvlees.
  • Een elektrische tandenborstel is duurder in aankoop dan een manuele tandenborstel en moet op tijd op worden geladen, daar heb je bij de manuele borstel geen last van.

Welke poetsmethode is beter?

Is elektrisch poetsen nu echter beter dan manueel poetsen? Daar is geen duidelijk antwoord op. Wel is het zo dat mensen die last hebben om een goede poetstechniek onder de knie te krijgen, over het algemeen meer baat bij een elektrische tandenborstel dan een manuele tandenborstel.

Hoe is het met jouw poetstechniek gesteld?

Of je nu elektrisch of manueel poetst… Een goede poetstechniek is van groot belang! Tandenpoetsen is immers iets waar ongelofelijk veel fouten bij gemaakt worden, hoe makkelijk het ook lijkt.

Ben jij benieuwd hoe het met jouw poetstechniek gesteld is? Poets jij als een pro of moet je hier en daar je techniek toch nog wat bijschaven? 

     

Na afloop krijg je niet alleen heleboel advies waarmee je je poetstechniek op punt kan stellen, je maakt bovendien kans op 1 van de 5 elektrische tandenborstels van Philips! Start de test hier!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…