Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartkramp

Hartkramp is een syndroom dat in de medische wereld wordt aangeduid als angina pectoris. Het betreft een onaangenaam, of zelfs een pijnlijk, gevoel op je borst dat soms lastig kan worden omschreven. Je hart krijgt tijdens een aanval van hartkramp niet voldoende zuurstof aangevoerd.

Een aanval van hartkramp verdwijnt doorgaans weer nadat je een paar minuten rust hebt genomen. Wanneer je hart echter langdurig een tekort heeft aan zuurstof dan kan dit leiden tot een hartinfarct.

Oorzaken van hartkramp

De oorzaak van hartkramp is dikwijls een vernauwing van de kransslagaders als gevolg van verkalking. Op het moment dat deze bloedvaten vernauwd zijn dan stroomt er een geringere hoeveelheid bloed doorheen. De verminderde bloedaanvoer zal echter de kans op een zuurstoftekort in je hart vergroten. Een bijzondere vorm van hartkramp is Prinzmetal angina pectoris (ook wel bekend als vaatspasmen). In een dergelijke situatie zijn je kransslagaders overigens niet vernauwd.

Pijn op de borst hoeft niet in alle gevallen veroorzaakt te worden door hartkramp, andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • een aandoening aan je hartklep: er stroomt dan bloed terug naar de andere hartruimten en je hart kan daardoor onvoldoende druk opbouwen om bloed door je lichaam rond te pompen
  • (ernstige) hartritmestoornissen: de hoeveelheid bloed die rond wordt gepompt, zal wisselen door de onregelmatige- of te snelle hartslag
  • een oorzaak die gezocht moet worden in je longen, je maag, je spieren of je slokdarm.

Symptomen bij hartkramp

Vernauwingen die zich in je kransslagaders hebben gevormd, zijn niet meteen merkbaar maar ontstaan dikwijls pas zodra een van de kransslagaders voor meer dan de helft is vernauwd.

In de beginfase van hartkramp ontstaan de symptomen in het bijzonder als je hart harder dan normaal moet werken omdat dan de vraag naar zuurstof groter wordt, zoals bij:

  • Fysieke inspanningen of sporten,
  • Heftige emoties,
  • De verwerking van een zware maaltijd,
  • De overgang van een warme- naar een koude omgeving.

Tekenen van een aanval van hartkramp zijn:

  • Het ervaren van pijn midden op je borst (beklemmend, drukkend of benauwend) die uit kan stralen naar je onderkaak, je hals, je armen, je schouderbladen, je rug of in de buurt van je maag.
  • Transpireren,
  • Een gevoel van misselijkheid

Soorten hartkramp

Een aanval van hartkramp trekt in de regel na een aantal minuten rusten weer weg. In dit geval heb je te maken met een stabiele hartkramp. Indien de klachten juist erger worden en steeds frequenter en onregelmatiger voorkomen dan wordt dit instabiele hartkramp genoemd.

De symptomen van hartkramp kunnen soms ook minder duidelijk zijn, bijvoorbeeld als je ongewoon vermoeid, kortademig en/of duizelig bent en/of je minder goed slaap. Dergelijke atypische symptomen komen frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij twijfels, pijn en/of andere klachten, die met je hart verband kunnen houden, is het verstandig om altijd overleg te plegen met je huisarts of een medisch specialist.

Het stellen van de diagnose

Als je pijn voelt op je borst dan kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is met je hart. Een arts kan meestal uit je verhaal opmaken of dergelijke symptomen ook daadwerkelijk met je hart te maken hebben. Vaak zal een arts je een aantal vragen stellen om meer over je situatie te weten te komen. Denk hierbij onder andere aan vragen zoals:

  • Wanneer zijn de klachten ontstaan?
  • Hoe vaak heb je last van deze klachten?
  • Hoe lang blijft de pijn op je borst aanhouden?

Tenens zal de arts de kans op hart- en vaatziekten beoordelen, bijvoorbeeld door:

  • onderzoek van het cholesterolgehalte in je bloed,
  • het meten van je bloeddruk,
  • het meten van de suikerspiegel in je bloed,
  • nagaan of je familieleden al op jonge leeftijd al aan hart- en vaatziekten leden.

Om echter een juiste diagnose te kunnen stellen, kunnen de volgende onderzoeken worden uitgevoerd:

Behandelen van hartkramp

Om hartkramp te behandelen zul je op de eerste plaats je leefstijl aan moeten passen, en dus gezond moeten gaan leven. Met andere woorden:

De meest gebruikte geneesmiddelen om hartkramp te behandelen zijn:

Indien een gezonde leefstijl en geneesmiddelen niet genoeg helpen dan zijn de resterende behandelmogelijkheden van hartkramp:

–           een dotterbehandeling,

–           een stentbehandeling

–           een bypass- of omleidingsoperatie