Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Herseninfarct

Een herseninfarct wordt door een heleboel leken ook vaak een beroerte genoemd. Als er sprake is van een herseninfarct dan zal een deel van je hersenen geen zuursof en voedingsstoffen aangevoerd krijgen doordat er ergens in de hersenvaten een blokkade is ontstaan. Het deel van de hersenen dat is aangedaan zal als gevolg daarvan schade oplopen en minder goed gaan functioneren, of in het meest erge geval, zelfs volledig afsterven.

Verschil tussen beroerte, herseninfarct, hersenbloeding, TIA

Nog altijd worden de termen beroerte, herseninfarct, hersenbloeding en zelfs TIA door veel mensen willekeurig dooreen gebruikt. Hoewel deze aandoeningen een aantal overeenkomsten laten zien, zijn er toch ook duidelijke verschillen aan te wijzen.

Aandoening Uiting Opmerkingen
Beroerte Er is een storing opgetreden in de bloedstroom van je hersenen. Leken duiden dikwijls een herseninfarct, maar ook een hersenbloeding, aan als een beroerte.
Herseninfarct In een bloedvat in je hersenen is een blokkade ontstaan door een trombose of een embolie. Als gevolg van een dergelijke blokkade wordt er niet voldoende bloed aangevoerd en zal een deel van je hersenen afsterven. Op het moment dat er wordt gesproken van een beroerte dan heb je in het gros van de gevallen te maken met een herseninfarct.
Hersenbloeding Een bloedvat in je hersenen is gaan lekken. Er zal dan dus een bloeding ontstaan en er zal bloed in je hersenen stromen. Op die manier zal de druk in je hersenen worden verhoogd. Een lekkend bloedvat kan ontstaan als gevolg van een verzwakte vaatwand. Een hersenbloeding kan zowel in je hersenen zelf als tussen de hersenvliezen voorkomen.
TIA Een tijdelijke stoornis in de doorbloeding van de hersenen zal voor de typische klachten van een TIA zorgen. Een TIA vertoont een aantal gelijkenissen met een beroerte. De symptomen zullen echter vaak binnen een half uur weer verdwenen zijn. Een TIA kan echter wel een voorbode zijn voor het ontstaan van een echte beroerte.

Oorzaken van een herseninfarct

In een groot aantal gevallen zal een herseninfarct veroorzaakt worden door een verslechtering van de vaatwanden. Als gevolg van een dergelijk achteruitgang van de vaatwanden kunnen er stolsels of verstoppingen ontstaan die de toevoer van bloed in de hersenen verhinderen.

Naarmate je leeftijd vordert, zal de conditie van je bloedvaten steeds verder achteruitgaan en de kans op een embolie of trombose groter worden. Maar zelfs op het moment dat je een gezond leven leidt kan er al op jongere leeftijd een herseninfarct ontstaan. Ook als je te maken hebt met een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk en/of als je lijdt aan diabetes, dan heb je een grotere kans op een verslechtering van je bloedvaten.

Onderverdeling van verschuillende herseninfarcten

Herseninfarcten zijn grofweg in twee categorieën in te delen:

 1. Trombo-embolische herseninfarcten: een bloedprop is ergens in de slagaderlijke bloedstroom losgeraakt (er is dan dus een embolie ontstaan). Deze bloedprop is vervolgens vast komen te zitten in een slagader. Dit kan zowel in een slagader in de hersenen zijn maar even goed in een bloedvat dat voor de bloedvoorziening van je hersenen verantwoordelijk is. Op het moment dat een bloedprop los is geraakt, en een blokkade in een bloedvat in je hersenen heeft veroorzaakt, dan kan er worden gesproken van een herseninfarct. Bloedpropjes die een herseninfarct kunnen veroorzaken, zijn in de regel afkomstig van verkalkte slagaderen in je hals of je hart (mits er hartritmestoornissen aanwezig zijn of indien je hart of je hartkleppen afwijkend qua vorm).
 2. Atherosclerotische herseninfarcten: op het moment dat vetten zich aan de binnenkant van je bloedvaten vast hebben gezet (ook wel aderverkalking genoemd) dan loop je het risico dat er een stukje van losraakt en in een bloedvat in je hersenen voor een blokkade gaat zorgen. Er kan in een dergelijke situatie eveneens worden gesproken van een herseninfarct. Dergelijke herseninfarcten zijn in de regel het gevolg van één of meerdere zogenaamde risicofactoren, zoals:
  • een verhoogde bloeddruk,
  • een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed,
  • een gevorderde leeftijd,
  • overgewicht,
  • diabetes,
  • roken,
  • hart- en vaatziektes die al in je familie voorkomen.

Voorkomen van een herseninfarct

Een herseninfarct is, net zoals voor de meeste andere aandoeningen, beter te voorkomen dan te genezen. De kans op een herseninfarct kun je bijvoorbeeld kleiner maken door een gezond leven leiden. Dit kun je onder andere doen door: