Twee coronatesten verplicht voor wie hoogrisicocontact had
Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad moet vanaf maandag 25 januari in België verplicht twee keer een coronatest ondergaan. Dat moet gebeuren op dag...
Een herseninfarct zal acuut ontstaan en dus in de regel niet vaak worden gekondigd door één of meerdere waarschuwingssignalen. In een enkel geval zal een TIA een voorbode zijn van een naderend herseninfarct. Dit is echter niet in alle gevallen aan de orde.
Op het ogenblik dat je te maken krijgt met een herseninfarct dan kun je soms je bewustzijn verliezen. Daarnaast kun je als gevolg van een herseninfarct onder andere te maken krijgen met:
Niet bij iedereen, die een herseninfarct door heeft gemaakt, zullen dezelfde symptomen ontstaan. De combinatie van symptomen kan dus van geval tot geval variëren. De symptomen van een herseninfarct en een TIA lijken sterk op elkaar. Een belangrijk verschil is echter dat de symptomen van een TIA na ongeveer een half uur weer zullen zijn verdwenen. Als er sprake is van een herseninfarct dan zullen de klachten echter blijven bestaan en is er met spoed medische hulp noodzakelijk. Om geen onnodige schade aan je hersenen te laten ontstaan, moet je als je twijfelt altijd direct medische hulp inschakelen.
De gevolgen van een herseninfarct kunnen van persoon tot persoon uiteenlopen. De ernst van de situatie zal immers voor een groot deel afhangen van de locatie in je hersenen waar het infarct is opgetreden. Elk afzonderlijk deel van je hersenen is namelijk een apart regelcentrum voor specifieke gevoelens, emoties en lichaamsfuncties.
Ongeveer één op de vijf mensen, die een herseninfarct hebben gekregen en in een ziekenhuis binnen zijn gebracht, zullen binnen twaalf maanden na hun eerste opname in het ziekenhuis, overlijden aan de gevolgen van een herseninfarct. De rest van de patiënten, die in deze situatie terecht zijn gekomen, zullen te maken gaan krijgen met lichamelijk- en geestelijke problemen. Twee jaar na hun eerste opname in een ziekenhuis, voor behandeling van een herseninfarct, zijn er weinig of geen verbeteringen meer te verwachten. Het kan echter wel gebeuren dat je, na deze periode, beter om leert gaan met de resterende beperkingen die het herseninfarct heeft veroorzaakt.
Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad moet vanaf maandag 25 januari in België verplicht twee keer een coronatest ondergaan. Dat moet gebeuren op dag...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon