Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Herseninfarct Symptomen

shana
3 min read

Een herseninfarct zal acuut ontstaan en dus in de regel niet vaak worden gekondigd door één of meerdere waarschuwingssignalen. In een enkel geval zal een TIA een voorbode zijn van een naderend herseninfarct. Dit is echter niet in alle gevallen aan de orde.

Op het ogenblik dat je te maken krijgt met een herseninfarct dan kun je soms je bewustzijn verliezen. Daarnaast kun je als gevolg van een herseninfarct onder andere te maken krijgen met:

  • verlammingen in je gezicht: dit kun je bijvoorbeeld zien aan een scheef getrokken mond,
  • verwardheid: hoewel je het zelf niet altijd doorhebt, spreek spreekt je wartaal,
  • verlammingsverschijnselen: vaak heb je te maken met een zogenaamde eenzijdige verlamming. Het kan echter ook gebeuren dat je als gevolg van een herseninfarct aan beide zijden van je lichaam verlamd raakt,
  • een veranderd gezichtsvermogen: je zicht kan zijn verstoord of zelfs volledig zijn verdwenen na een herseninfarct.
  • Een verdoofd gevoel hebben: dit kan zowel in je gezicht aan de orden zijn, maar ook in één van je ledenmaten voorkomen,
  • tintelingen: deze kunnen door heel je lichaam voorkomen, maar worden over het algemeen slechts aan lichaamshelft gevoeld,
  • hevige hoofdpijn: deze zal slechts in sporadische gevallen als gevolg van een herseninfarct ontstaan,
  • door een herseninfarct kun je last krijgen van duizelingen,
  • een herseninfarct kan je evenwicht verstoren zodat je sneller en/of gemakkelijker je balans verliest.

Niet bij iedereen, die een herseninfarct door heeft gemaakt, zullen dezelfde symptomen ontstaan. De combinatie van symptomen kan dus van geval tot geval variëren. De symptomen van een herseninfarct en een TIA lijken sterk op elkaar. Een belangrijk verschil is echter dat de symptomen van een TIA na ongeveer een half uur weer zullen zijn verdwenen. Als er sprake is van een herseninfarct dan zullen de klachten echter blijven bestaan en is er met spoed medische hulp noodzakelijk. Om geen onnodige schade aan je hersenen te laten ontstaan, moet je als je twijfelt altijd direct medische hulp inschakelen.

Gevolgen van een herseninfarct

De gevolgen van een herseninfarct kunnen van persoon tot persoon uiteenlopen. De ernst van de situatie zal immers voor een groot deel afhangen van de locatie in je hersenen waar het infarct is opgetreden. Elk afzonderlijk deel van je hersenen is namelijk een apart regelcentrum voor specifieke gevoelens, emoties en lichaamsfuncties.

Ongeveer één op de vijf mensen, die een herseninfarct hebben gekregen en in een ziekenhuis binnen zijn gebracht, zullen binnen twaalf maanden na hun eerste opname in het ziekenhuis, overlijden aan de gevolgen van een herseninfarct. De rest van de patiënten, die in deze situatie terecht zijn gekomen, zullen te maken gaan krijgen met lichamelijk- en geestelijke problemen. Twee jaar na hun eerste opname in een ziekenhuis, voor behandeling van een herseninfarct, zijn er weinig of geen verbeteringen meer te verwachten. Het kan echter wel gebeuren dat je, na deze periode, beter om leert gaan met de resterende beperkingen die het herseninfarct heeft veroorzaakt.

Door shana

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Herseninfarct

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…