Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogontsteking

Als het oog ontstoken raakt, kan het lastig zijn om goed te zien. Daarnaast is een ontstoken oog pijnlijk, waardoor het vervelend is om voor lange tijd met een ontstoken oog rond te lopen. Helaas komt een oogontsteking vrij vaak voor en is de kans groot dat je hier ook mee te maken krijgt.

Een oogontsteking: wat is dat?

De term oogontsteking staat niet slechts voor één aandoening, maar is een verzamelnaam voor verschillende ontstekingen aan het oog. Zo zijn er vier verschillende oogontstekingen, namelijk:

  1. Een bindvliesontsteking
  2. Een hoornvliesontsteking
  3. Een inwendige oogontsteking
  4. Een ooglidontsteking

Een bindvliesontsteking in het oog heeft ongeveer dezelfde symptomen als bijvoorbeeld een hoornvliesontsteking, maar kan toch niet onder dezelfde noemer genoemd worden. Dit komt omdat de ontsteking van een bindvliesontsteking duidelijk op een andere plaats zit dan de ontsteking van een hoornvliesontsteking, waardoor beide soorten oogontstekingen apart worden benoemd. Dit geldt uiteraard ook voor de inwendige oogontsteking en de ooglidontsteking.

Daarnaast zijn er niet alleen verschillende soorten oogontstekingen, maar kunnen oogontstekingen ook veroorzaakt worden op verschillende wijzen. Zo kan een oogontsteking veroorzaakt worden door een bacteriële infectie, maar ook door een virale infectie of door een allergische reactie. De symptomen van een oogontsteking door een bacteriële infectie zijn duidelijk dan de symptomen van een oogontsteking door een virale infectie of de symptomen van een oogontsteking door een allergie. Meer over deze symptomen, lees je in onderstaande tekst.

De symptomen van een oogontsteking

Over het algemeen start een oogontsteking met symptomen als jeuk en lichte pijn aan het oog. Ook is het mogelijk dat je op dit moment het gevoel hebt alsof er iets in je oog zit, terwijl dit niet het geval is. In het tweede stadium van de oogontsteking krijg je last van rode ogen. Dit komt omdat het bindvlies van de ogen verkleurt, als gevolg van de oogontsteking. Daarnaast kan men bij een oogontsteking tevens te maken krijgen met symptomen als pus en etter bij de ooghoeken en het veelvuldig tranen van de ogen.

Als je te maken hebt met een oogontsteking door een bacteriële infectie, heb je vaak last van een geelgroene afscheiding van de ogen. Heb je een oogontsteking opgelopen door een virale infectie, dan heb je eerder een waterige, ietwat slijmerige afscheiding. Daarnaast kun je bij een virale oogontsteking last hebben van een rood oog, een loopneus en keelpijn. Heb je een allergische oogontsteking, ofwel een ontsteking van het oog door een allergische reactie, dan heb je vaak last van waterige afscheiding, jeuk en roodheid van het oog.

Is een oogontsteking gevaarlijk?

Nee, een oogontsteking is niet gevaarlijk. Het is hooguit vervelend om met een oogontsteking rond te lopen, maar het oog kan niet beschadigen door een oogontsteking. In de meeste gevallen geneest een oogontsteking vanzelf na ongeveer vijf dagen. Hierbij hoef je zelf niets te doen, maar wordt wel aangeraden om geen make up te dragen om het oog niet verder te belasten en het oog de kans te geven om te genezen. Heb je een oogontsteking door een allergische reactie, dan is het belangrijk om erachter te komen op welk product of op welke stof je oog heeft gereageerd. Op deze manier voorkom je een eventueel nieuwe oogontsteking in de toekomst. Ook kun je ervoor kiezen om de dokter voor de zekerheid naar de ontsteking te laten kijken, maar dit is in principe niet nodig.