Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips voor een optimale oogverzorging

4 min read

“De ogen zijn de spiegels van de ziel”, Da Vinci schreef het al. Onze ogen zijn inderdaad van onschatbare waarde, en we kunnen er dus maar beter goed zorg voor dragen. Met deze zes tips geef jij je ogen de behandeling die ze verdienen, en hou je ze zeker gezond.

Verwijder make-up voor je gaat slapen

Het is verleidelijk om na een lange werkdag of een nachtje feesten meteen je bed in te duiken en je make-up niet meer te verwijderen. Toch is het belangrijk om grondig je ogen en je gezicht te reinigen voor het slapengaan.

Wanneer je mascara niet verwijdert voor het slapengaan, wordt hij hard, en bestaat de kans dat je wimpers afbreken. Bovendien kunnen kleine stukjes make-up in je oog terechtkomen, en een ontsteking veroorzaken.

Draag een zonnebril

Net zoals we zonnecrème aanbrengen om onze huid te beschermen tegen de zon, is het belangrijk dat we ook onze ogen behoeden voor felle zonnestralen.

Langdurige blootstelling aan de zon verhoogt namelijk het risico op cataract en maculadegeneratie. De schade is vaak pas merkbaar op latere leeftijd.

Je kunt je ogen beschermen door een zonnebril te dragen. Het loont zich te investeren in een duurdere zonnebril. Goedkope zonnebrillen bieden immers vaak niet de nodige bescherming tegen UV-stralen, en zijn meer voor de sier.

Staar je niet blind op beeldschermen

In dit digitale tijdperk zijn computers, smartphones, tablets of tv’s amper nog uit ons leven weg te denken. We brengen elke dag uren voor een beeldscherm door. Toch is het belangrijk af en toe eens een pauze in te lassen, en beeldschermen te bannen.

Wanneer we naar een scherm kijken, moeten onze ogen zich namelijk constant instellen op één afstand, en daar zijn ze niet voor gemaakt. Hierdoor moet de spier rond onze ooglens zich constant opspannen, wat erg vermoeiend is voor het oog.

Ook het blauw licht dat van schermen afkomstig is zorgt ervoor dat onze ogen vermoeid raken.

Verwen je ogen

Verwen je ogen af en toe eens door middel van een koel masker, een oogmassage of een oogkompres. Maskers en oogkompressen kan je eenvoudig zelf maken, of in de winkel of bij de apotheker kopen.

Of je ogen nu vermoeid, gezwollen of ontstoken zijn, voor elk kwaaltje vind je wel een aangepast masker of kompres. Kamillosan Ofta (vooraf gekoeld in de koelkast) bijvoorbeeld zijn oogkompressen die niet alleen een reinigende, maar ook pijnstillende en een kalmerende werking hebben. Hierdoor zijn ze perfect voor het behandelen van ooglidontstekingen.

Laat je ogen regelmatig controleren

Laat je ogen minstens om de 3 à 5 jaar controleren voor een optimaal zichtvermogen. Vooral wanneer je een bril of lenzen draagt, is het belangrijk regelmatig op controle te gaan, om zeker te zijn dat de sterkte van je bril of lenzen nog optimaal is. Zo voorkom je ook dat je ogen zich te veel moeten inspannen.

Wees kritisch bij het gebruik van oogverzorgingsproducten

Gebruik niet zomaar eender welke zalf of oogcrème, maar zorg er eerst voor dat je er zeker van bent dat het gekozen product het optimale product is voor jouw ogen. Voorkom zeker ook dat het product dat je gebruikt over datum is. Dit geldt ook voor lenzen en lenzenvloeistof!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…