Oogontsteking: soorten, symptomen en hoe te behandelen

Een oogontsteking is geen pretje. Er zijn verschillende soorten, oorzaken en symptomen.

Oogontstekingen zijn geen pretje. Ze zorgen ervoor dat je nauwelijks kunt zien en brengen allerlei vervelende symptomen met zich mee.

Om zo snel mogelijk van je oogontsteking af te raken, is het belangrijk te weten aan wat soort oogontsteking je lijdt. Er bestaan namelijk verschillende soorten, afhankelijk van het deel van het oog dat ontstoken raakt. Om ontstekingen te vermijden is een goede handhygiëne ook van uiterst belang.

Oogontsteking 1: Keratitis

Keratitis is een ontsteking van het hoornvlies, het glasheldere, voorste deel van het oog. Het hoornvlies heeft twee functies: enerzijds beschermt dit vlies ons oog, anderzijds laat het licht door in ons oog.

Oogontsteking keratitis: oorzaken

De oorzaken van keratitis zijn divers. We zetten even de belangrijkste op een rijtje:

Bacteriële infectie

Een bacteriële infectie komt niet zo vaak voor, omdat het hoornvlies beschermd wordt door verschillende mechanismen, en bacteriën het intacte oppervlak van het hoornvlies niet zomaar kunnen binnendringen. Wanneer het hoornvlies echter beschadigd wordt (bijvoorbeeld door een vuiltje of door eender welk voorwerp), kunnen bacteriën het oogvlies gemakkelijk binnendringen.

Virale infectie

In tegenstelling tot bacteriën kunnen virussen het hoornvlies wel aanvallen zonder voorafgaande beschadiging.

Chemisch oogletsel

Het hoornvlies kan worden aangetast wanneer het in contact komt met bijtende stoffen, zoals zuren.

Ultraviolette straling

Langdurige blootstelling aan UV-licht (bijvoorbeeld door zonnebankgebruik) kan de cornea aantasten.

Trauma

Oogontsteking keratitis: symptomen

Een ontsteking van het hoornvlies gaat meestal gepaard met:

  • Roodheid
  • Pijn
  • Gevoeligheid aan licht
  • Overtollige aanmaak van tranen
  • Verminderd gezichtsvermogen

Dit aangetast gezichtsvermogen is meestal van tijdelijke aard, maar kan ook blijvend zijn wanneer de ontsteking zich in het centrum van het hoornvlies, vlak voor de pupil bevindt. Na de genezing kan namelijk een litteken achterblijven, wat voor een troebele plek zorgt.

Oogontsteking keratitis: behandelingsvormen

Keratitis wordt meestal behandeld door oogdruppels toe te dienen of oogcrème op basis van antibiotica aan te brengen.  Wanneer keratitis ontstaat door in contact te komen met een chemische stof, is het eerst en vooral belangrijk het oog grondig met water te spoelen.

Oogontsteking 2: Blefaritis

Bij blefaritis raken de oogleden, en dan vooral de ooglidranden waar de wimpers aanhechten ontstoken.

Oorzaken

Blefaritis treedt op wanneer de haarzakjes en de talgklieren in de ooglidranden besmet raken met een bacteriële infectie. Deze bacteriën maken stoffen aan die het oog irriteren, en de ontstoken talgklieren maken te weinig of te veel talg aan, wat voor de typische klachten bij blefaritis zorgt.

Symptomen

Typische symptomen van blefaritis zijn jeuk, irritatie, branderigheid, droogheid, roodheid en zwelling. Soms kunnen er zich ook korstjes en schilfers tussen de wimpers vormen.

Er bestaan twee vormen van blefaritis, namelijk anterieure en posterieure blefaritis. Afhankelijk van de variant die je hebt, kunnen de symptomen wel lichtjes verschillen.

  • Bij anterieure blefaritis zijn vooral de ooglidranden ontstoken. Er vormen zich korstjes en huidschilfers tussen de wimpers. Daarnaast zijn de ooglidranden rood en geïrriteerd.
  • Bij posterieure blefaritis raken de afvoergangen van de talgklieren verstopt. Dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant van het oog. De verstopping kan echter wel leiden tot klachten zoals tranende ogen, jeuk, wazig zicht, irritatie en branderigheid.

Behandelingsvormen

De behandeling van blefaritis heeft als doel de bacteriën die ervoor zorgen dat de talgklieren en de ooglidrand ontstoken raken, uit te roeien.  Hiervoor moet het ooglid verschillende keren per dag grondig gereinigd worden. Dit kan door de ogen grondig met water te wassen, en met een oorstokje de ooglidranden en talgkliertjes leeg te strijken. Ook een oogzalf of reinigende kompressen zoals die van Kamillosan Ofta kunnen helpen.

Oogontsteking 3: Conjunctivitis

Een ontsteking van het oogbindvlies wordt conjunctivitis genoemd. Dit slijmvlies bekleedt het oogwit en de binnenkant van onze oogleden, en bevat kleine, dunne bloedvaatjes die opzwellen bij irritatie.

Oorzaken

Conjunctivitis kan veroorzaakt worden door een bacteriële of virale infectie, maar kan ook uitgelokt worden door een allergische reactie, bijvoorbeeld wanneer je in contact komt met pollen, katten of cosmetica. Daarnaast kan ook een chemische reactie aan de basis liggen.

Zo is het mogelijk dat je oogbindvlies geïrriteerd raakt door chloor, of het toedienen van bepaalde oogmedicijnen.

Symptomen

Zoals eerder vermeld, zwellen de bloedvaatjes van het oogbindvlies op wanneer ze geïrriteerd raken. Een rood doorlopen oog dat prikt is dan ook het belangrijkste symptoom van conjunctivitis. Daarnaast kan je ook last hebben van waterige ogen.

Behandelingsvormen

Vaak wordt een antibioticum in de vorm van oogdruppels of een oogzalf voorgeschreven om conjunctivitis te behandelen. Indien de ontsteking veroorzaakt wordt door een allergische reactie, vermindert de ontsteking meestal vanzelf wanneer de oorzaak van de allergische reactie wordt aangepakt.

Oogontsteking 4: Uveïtis

Uveïtis is een ontsteking van de uvea. De uvea bestaat uit twee grote delen.

  • Het voorste deel wordt het regenboogvlies genoemd en is het gekleurde deel van het oog (de iris).
  • Het achterste deel is het vaatvlies. Dit vlies staat in verbinding met het regenboogvlies, maar strekt zich uit naar de achterkant van het oog.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van uveïtis is een afwijkende reactie van het immuunsysteem. Hierbij richt het afweersysteem zich tegen eigen weefsels, in dit geval het oog. De precieze oorzaak van een dergelijke auto-immuunziekte is niet bekend, maar hangt waarschijnlijk samen met erfelijke aanleg.

Daarnaast kan uveïtis ook uitgelokt worden door bepaalde infecties. Zo kunnen het herpesvirus, waterpokkenvirus, tuberculose en geslachtsziekten zoals lues of HIV een oogontsteking van de uvea veroorzaken.

Symptomen

Bij een ontsteking van de voorste uvea kan je last hebben van een rood oog, lichtgevoeligheid en een wazig zicht. Een ontsteking van de achterste uvea is meestal niet zichtbaar, maar zorgt er wel voor dat je minder goed kunt zien.

Behandelingsvormen

Om de ontsteking optimaal te behandelen, moet je eerst weten of ze wordt uitgelokt door een auto-immuunziekte. Zowel een afwijkende immuunrespons als een infectie kunnen bestreden of tenminste onderdrukt worden met bepaalde medicatie.

Wat het meest geschikte medicijn is, hangt af van de oorzaak van de aandoening. In de meeste gevallen moeten naast het innemen van medicijnen nog oogdruppels of een zalf aangebracht worden.