Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oogvermoeidheid

Iedereen heeft wel eens te maken met oogvermoeidheid. Je zit achter je computer, je bent aan het werk of je bent op een feestje en hebt plotseling de behoefte om je ogen te sluiten en wat rust te geven. In dit geval heb je te maken met oogvermoeidheid, een aandoening die erg vaak voorkomt.

De oorzaken van oogvermoeidheid

Net als andere spieren, kunnen ook de oogspieren na langdurige inspanning moe worden. Hierdoor krijg je te maken met vermoeide ogen, die je het liefst even zou sluiten om je ogen wat rust te geven.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het langdurig inspannen van de ogen, waardoor oogvermoeidheid ontstaat. Dit betreft de volgende veelvoorkomende oorzaken van oogvermoeidheid;

  1. Langdurig achter de computer zitten. Veel mensen werken de hele dag achter de computer, waardoor de ogen erg moe worden. Als je lang achter de computer zit, ben je namelijk de hele tijd bezig met turen. Ogen houden van afwisseling en afwisselende bewegingen, maar hier komt achter de computer niet veel van terecht. Daarom worden ogen sneller moe als je de hele dag achter een computer zit. Daarnaast knipperen we minder als we achter de computer zitten, waardoor de ogen minder fit en gezond blijven en dus sneller moe zijn.
  2. Naast langdurig achter de computer zitten, kun je ook te maken krijgen met oogvermoeidheid door het doen van preciziewerk.
  3. Langdurig lezen of autorijden kan ook oogvermoeidheid veroorzaken.
  4. Een tekort aan vitamine A.
  5. Slaapgebrek.
  6. Een allergie, waardoor de ogen geïrriteerd en vermoeid raken.
  7. Overhangende oogleden, waardoor het zicht van de ogen belemmerd wordt.
  8. Te weinig daglicht, bijvoorbeeld omdat je de hele dag binnen zit. Het te veel blootstellen van de ogen met slecht kunstlicht, kan de ogen namelijk ook vermoeien.
  9. Ook kunnen ogen niet alleen vermoeid raken achter het scherm van de computer, maar ook achter het scherm van de televisie. Langdurig televisiekijken vermoeit de ogen dan ook al snel.

Een andere reden dat ogen vermoeid raken, is omdat sommige mensen eigenlijk bij- of verziend zijn, terwijl ze hier niets aan doen. In plaats van een bril of lenzen te dragen, gaan deze mensen zonder lenzen of bril door het leven en laten ze de ogen al het werk doen. Omdat de ogen de hele tijd bezig zijn met scherpstellen, worden de ogen vanzelf moe en ontstaat er oogvermoeidheid.

De symptomen van oogvermoeidheid

Er zijn enkele symptomen die bij oogvermoeidheid op kunnen treden, namelijk hoofdpijn, wazig zien, een branderig gevoel in de ogen, pijnlijke ogen, tranende ogen, dubbel zien, droge ogen, sterretjes en luchtschuwheid.

Tips tegen oogvermoeidheid

Om oogvermoeidheid te voorkomen, zijn er enkele tips die geraadpleegd kunnen worden. Dit betreft de volgende vijf tips.

Tip 1: wissel voldoende af in taken, zodat je ogen niet de hele tijd dezelfde bewegingen hoeven te maken. Het voldoende nemen van kleine pauzes kan ook voldoende zijn om de ogen afwisseling te bieden.

Tip 2: ontspan de ogen door oefeningen te doen, zoals het knipperen van de ogen, het ronddraaien van de ogen, het sluiten van de ogen en in de verte kijken.

Tip 3: zorg dat er voldoende verlichting is in de ruimte waarin je werkt en probeer het daglicht optimaal te benutten.

Tip 4: probeer nooit langer dan zes uur per dag achter een beeldscherm te zitten, zodat de ogen ook voldoende andere bewegingen kunnen maken en minder snel moe zijn.

Tip 5: laat je ogen testen als je twijfelt over de sterkte van je ogen. Misschien heb je wel lenzen of een bril nodig, die je ogen dagelijks kunnen ondersteunen en de oogvermoeidheid verminderen.