Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voelen je ogen moe aan? Dit zijn de mogelijke oorzaken

4 min read

Je kent het gevoel waarschijnlijk wel: je ogen zijn zo vermoeid dat je ze amper nog kunt openhouden, en je begint wazig te zien. Vervelend, want zo krijg je snel het gevoel dat je helemaal moe bent.

De meeste mensen negeren deze klacht, en denken dat een nachtje goed slapen het probleem wel zal oplossen. Hoewel het inderdaad klopt dat een slaaptekort één van de mogelijke oorzaken van vermoeide ogen is, zijn er nog heel wat andere boosdoeners. We zetten de belangrijkste even op een rijtje.

Langdurig computergebruik

Ons langdurig computergebruik zorgt ervoor dat oogklachten de laatste jaren sterk toenemen. Veel mensen moeten omwille van hun werk een hele dag op een computerscherm kijken, en dat is vermoeiend voor onze ogen.

Onze ogen moeten zich constant instellen op één afstand, terwijl ze daar niet voor gemaakt zijn. Hierdoor moet de spier rond onze lens zich voortdurend inspannen.

Daar komt dan ook nog eens bij dat het blauw licht van ons computerscherm ervoor zorgt dat onze ogen vermoeid raken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei filters en computerbrillen die dit blauw licht enigszins afblokken.

Slaaptekort

De meest voor de hand liggende oorzaak van vermoeide ogen is een slaaptekort. Onvoldoende slaap tast zowel onze lichamelijke als onze geestelijke toestand aan, en daar lijden onze ogen net zoveel onder als onze andere lichaamsdelen.

Bij een slaaptekort krijgen onze ogen niet de kans om zich voldoende te herstellen. Bovendien leidt onvoldoende slaap ook tot droge ogen, wat voor extra irritatie zorgt.

Het kan helpen om een aantal minuten een koel oogkompres aan te brengen. De koelte zal je ogen ‘wakkerder’ maken en de zwelling die door de vermoeidheid ontstaat de kop in drukken. De kompressen van Kamillosan Ofta bevatten bovendien ook kamille-extracten, die geven een extra verzachtend gevoel. 

Ouderdom

Naarmate we ouder worden, gaat ons zicht erop achteruit. Onze ooglens wordt namelijk harder, waardoor we ons meer moeten inspannen om scherp te kunnen zien. Die inspanning, en dus vermoeidheid, kan ook gepaard gaan met hoofdpijn en brandende ogen.

Gelukkig kan het dragen van een bril soelaas bieden. Dankzij de juiste sterkte moeten je ogen zich minder inspannen om scherp te kunnen zien, en raken ze minder snel vermoeid.

Tegen de brandende ogen kunnen koude oogkompressen met hyaluroonzuur helpen: door de hydratatie van de oogleden en het verfrissende contact geven de koude oogkompressen een gevoel van comfort.

Contactlenzen

Het dragen van contactlenzen is een beetje dubbel: enerzijds draag je ze om scherper te kunnen zien en om je ogen te ontlasten, maar aan de andere kant kunnen contactlenzen ook irritatie en vermoeidheid uitlokken wanneer je ze te lang draagt. Lenzen kunnen je ogen namelijk uitdrogen, waardoor ze sneller vermoeid raken.

Aandoeningen

Tot slot kunnen vermoeide ogen ook veroorzaakt worden door bepaalde aandoeningen. In dit geval stap je beter naar een oogarts, zodat je met hem de beste behandeling kunt bespreken. In de meeste gevallen kunnen medicatie en/of het dragen van een bril of lenzen al heel wat helpen.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…