Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Orgasmeproblemen bij vrouwen

Orgasmeproblemen kunnen zowel bij de man als bij de vrouw voorkomen. Als vrouwen te maken hebben met orgasmeproblemen, kunnen deze problemen onderverdeeld worden in drie soorten problemen. Ten eerste kan men moeilijk tot een orgasme komen of zelfs helemaal geen orgasme krijgen. Dit kan zowel een langdurig probleem zijn als een tijdelijk probleem, waarbij men slechts enkele dagen, weken of maanden het probleem ervaart. Een tweede orgasmeprobleem die vrouwen kunnen ervaren, is het krijgen van een orgasme zonder enig gevoel. Dit wordt ook wel een anhedonisch orgasme genoemd, waarbij men lichamelijk wel klaarkomt, maar er niet van geniet. Tot slot kan men te maken krijgen met het orgasmeprobleem bij vrouwen in de vorm van te snel klaarkomen. Dit orgasmeprobleem komt over het algemeen niet voor bij vrouwen, maar meer bij mannen. Toch kunnen ook vrouwen te maken krijgen met dit orgasmeprobleem.

De meeste vrouwen hebben te maken met het orgasmeprobleem waarbij men moeilijk of zelfs helemaal geen orgasme krijgt. Dit kan zowel een tijdelijk probleem zijn als een probleem waar men gedurende het gehele leven mee te maken heeft.

De oorzaken van orgasmeproblemen bij vrouwen

Er zijn vele verschillende oorzaken aan te wijzen voor orgasmeproblemen bij vrouwen. Welke oorzaak er precies achter het probleem ligt, verschilt per probleem en per patiënt. Mogelijke oorzaken die tot orgasmeproblemen kunnen leiden, zijn de volgende:

  • Angst voor controleverlies, waarbij de vrouw zich noodgedwongen inhoudt en dus geen orgasme krijgt.
  • Negatieve seksuele ervaringen in het verleden, waardoor de vrouw niet kan genieten van seks.
  • Negatieve of remmende gedachten tijdens het uitvoeren van de seksuele handelingen.
  • Fixatie op het krijgen van een orgasme, waardoor dit niet lukt.
  • Gebrek aan adequate stimulatie.
  • Teveel gericht zijn op de partner, te weinig gericht zijn op zichzelf.
  • Schaamte voor het eigen lichaam, waardoor men niet kan genieten van de seksuele handelingen.
  • Onvoldoende kennis of vaardigheden met betrekking tot seks.
  • Het nemen van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva. Hierdoor kan men minder opgewonden raken en dus moeilijker een orgasme krijgen.

In de meeste gevallen hebben orgasmeproblemen bij vrouwen geen lichamelijke oorzaak, maar worden de problemen veroorzaakt door emotionele problemen. Enkele van deze emotionele problemen zijn in bovenstaande opsomming beschreven, zoals angst voor controleverlies, negatieve seksuele ervaringen in het verleden of negatieve of remmende gedachten tijdens de seks.

Daarnaast kan een vrouw zo gefixeerd raken op het krijgen van een orgasme, dat dit niet meer lukt. Dit is voornamelijk het geval bij vrouwen die zich zorgen maken over orgasmeproblemen, waardoor men hier steeds maar over na blijft denken en uiteindelijk zelfs een orgasmeprobleem ontwikkelt op deze manier.

Tot slot zijn er vrouwen die constante pijn ervaren tijdens het uitvoeren van seksuele handelingen met partner. Door deze pijn kunnen zij absoluut niet genieten van seks en kan men dus ook geen orgasme krijgen. Pijn tijdens de seks kan veroorzaakt worden door een lichamelijke aandoening, maar kan ook andere oorzaken hebben. Ervaar je al gedurende lange tijd pijn tijdens de seks, dan is een afspraak met de seksuoloog of seksuologe aan te raden. Hij of zij kan namelijk onderzoeken waar deze pijn vandaan komt en hoe de pijn opgelost kan worden om het orgasmeprobleem op te lossen.