Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ouderdom

De definitie van ouderdom is de leeftijd waarop de lichamelijke en geestelijke functies van het lichaam langzaam afnemen. Dit komt simpelweg omdat het lichaam ieder jaar weer een jaartje ouder wordt, waardoor het uitvoeren van bepaalde handelingen door de verminderde functies van het lichaam steeds lastiger wordt. Dit uit zich in bepaalde kwaaltjes die bij ouderdom horen, zoals grijze haren, vaker vallen en vergeetachtigheid.

Lichamelijke symptomen van ouderdom

Het verschilt per persoon met welke symptomen van ouderdom men te maken krijgt en in welke mate men met deze symptomen te maken krijgt. Sommige mensen hebben te maken met bijna alle lichamelijke symptomen van ouderdom, terwijl anderen nergens last van hebben en zich nog zo fit en gezond voelen als tien jaar geleden. Ook de leeftijd waarop men te maken krijgt met ouderdomsverschijnselen, verschilt per persoon. Zo krijgen sommige mensen al te maken met enkele symptomen op hun vijftigste, terwijl anderen pas op hun tachtigste te maken krijgen met echte ouderdomverschijnselen. De mate waarin men te maken krijgt met de symptomen van ouderdom, heeft onder andere te maken met de leefwijze die men heeft gehad en erfelijkheid.

Lichamelijke symptomen van ouderdom, zijn symptomen als grijze hagen, rimpels door een verminderde elasticiteit van de huid, stramheid en stijfheid, artrose (gewrichtsslijtage), vaker vallen, sneller botten breken, verminderde spierkracht, duizeligheid bij opstaan, een verminderd uithoudingsvermogen en een verminderde conditie, een verminderde orgaanfunctie, voornamelijk bij nieren en lever en een verzwakt afweersysteem, waardoor men sneller vatbaar is voor infecties.

Geestelijke symptomen van ouderdom

Net zoals bij de lichamelijke symptomen van ouderdom, geldt ook bij de geestelijke symptomen van ouderdom dat niet iedereen met dezelfde symptomen te maken krijgt. Zo hangt de mate van het ervaren van geestelijke symptomen van ouderdom tevens af van de leefwijze die men heeft gehad en erfelijkheid.

Enkele geestelijke symptomen van ouderdom, zijn de volgende: een verminderd associatievermogen, een verminderde concentratie, een verminderd reactievermogen, vergeetachtigheid, verhoogde emotionaliteit, prikkelbaarheid, afname van het gezichtsvermogen, dementie, een verminderd libido en vaker ziek zijn, ofwel vaker in aanraking komen met ouderdomskwaaltjes.

Wat te doen tegen ouderdom?

Het proces van ouder worden en dus het proces van ouderdom, is helaas onomkeerbaar. Je kunt dus niets doen om de natuur tegen te houden en het proces te stoppen. Wel zijn er enkele tips die je op kan volgen om het proces van ouderdom zo veel mogelijk te vertragen. Dit betreft de volgende tips:

  1. Een regelmatig leven leiden, met regelmatige rustmomenten en regelmatige momenten om te eten.
  2. Voldoende rusten, dus op tijd naar bed gaan en voldoende rust nemen gedurende de dag.
  3. Het nuttigen van gevarieerde voeding, waarbij je niet te veel en niet te vet eet.
  4. Voldoende drinken.
  5. Het doen van geestelijke oefeningen om de hersenen te blijven prikkelen, zoals kruiswoordpuzzels.
  6. Zo min mogelijk alcohol drinken en zeker niet in de ochtend of avond alcohol drinken.
  7. Oefeningen doen en licht bewegen, zodat het lichaam soepel blijft.

Tegen de uiterlijke verschijnselen van ouderdom, kan men bijvoorbeeld de grijze haren verven en anti-rimpelcrème gebruiken.