Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Forever young? Chinese wetenschappers vinden gen dat ons verouderingsproces mogelijk vertraagt

Nina Dillen
2 min read

Chinese wetenschappers beweren een manier te hebben gevonden om ons verouderingsproces te vertragen. Ze ontwikkelden een gentherapie die alvast succesvol bleek bij muizen.

Rimpels uitstellen en onze levensduur verlengen, de meesten zouden ervoor tekenen. Biologen van de Chinese Academy of Sciences beloven ons daarbij te kunnen helpen. Zij hebben naar eigen zeggen een wereldprimeur te pakken, door de allereerste gentherapie te ontwikkelen waarmee het verouderingsproces vertraagd kan worden.

Voor hun onderzoek gingen ze 10.000 genen bestuderen, op zoek naar genen die specifiek cellulaire veroudering in de hand werken. Ze konden 100 types uit die poel vissen. Eentje daarvan bleek zeer opvallend: het zogenaamde kat7-gen. Het is één van de tienduizenden genen die in de cellen van zoogdieren worden aangetroffen.

25% langer leven

In een tweede fase gingen ze dit specifieke gen inactiveren in de lever van muizen, zo legt professor Qu Jing uit aan Yahoo News: ‘Na zes tot acht maanden zagen de muizen er beter uit, ze hadden meer grijpkracht en, belangrijker nog, hun levensduur was verlengd met zo’n 25%.’

De wetenschappers testten ook de functie van het gen in onder meer menselijke stamcellen en levercellen. Tot hier toe konden ze geen cellulaire bijwerkingen opmerken.

Desondanks zal het nog een lange tijd duren voor deze techniek klaar is om op mensen getest te worden. Meer onderzoek is nodig. ‘We hopen op termijn een manier te vinden om veroudering uit te stellen, zelfs al is het maar een heel klein beetje’, aldus de wetenschappers.

Lees ook:

Door Nina Dillen

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…