Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slechte Adem (Halitose)

Als je een slechte adem (Halitose) hebt, heb je hier vaak helemaal geen idee van. Dit komt omdat je jouw eigen adem niet kunt ruiken, wat betekent dat je er totaal geen idee van hebt als jouw adem stinkt. De mensen die wel merken dat je een slechte adem hebt, zijn de mensen in je directe omgeving. Dit is echter niet geruststellend, want je wil natuurlijk niet bekend staan als die man of vrouw die uit de mond stinkt. Heb jij last van een stinkende adem en wil je van dit probleem af? Lees dan in dit artikel hoe je kunt voorkomen dat je een slechte adem krijgt en hoe je een slechte adem kunt behandelen, zodat je zo snel mogelijk weer fris uit je mond gaat ruiken.

Het voorkomen van een slechte adem: zo doe je dat

Er zijn diverse manieren om te voorkomen dat je een slechte adem krijgt en deze maatregelen hebben stuk voor stuk te maken met de hygiëne van de mond. De tips die je kunt raadplegen om te voorkomen dat je uit je mond gaat stinken, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Tip 1: Poets je tanden twee keer per dag

Als je niet uit je mond wil stinken, is het belangrijk dat je je tanden minimaal twee keer per dag poetst. Gebruik bij het poetsen van de tanden geen handtandenborstel, maar gebruik een elektrisch exemplaar waarmee je ten minste twee minuten poetst. Neem ook de achterste gaatjes in de mond, want deze worden vaak vergeten en dit kan voor een stinkende adem zorgen.

Tip 2: Ga regelmatig naar de tandarts

Aangeraden wordt om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan, zodat de tandarts kan onderzoeken hoe het met de gezondheid en hygiëne van je mond gesteld staat. Heb je een bepaalde ingreep nodig, dan wordt deze meteen uitgevoerd en dit kan betekenen dat je kunt voorkomen dat je een stinkende adem krijgt door jouw mondprobleem.

Tip 3: Draag je een gebit? Maak dan je kunstgebit goed schoon

Als je een kunstgebit draagt, is het erg belangrijk dat je dit gebit goed schoonmaakt. Het beste moment om je gebit schoon te maken is in de avond, maar je kunt voor de zekerheid het gebit ook schoonmaken in de ochtend voor je het gebit gaat dragen.

Het behandelen van een slechte adem: zo kom je van jouw stinkende adem af

Heb je vaak last van een stinkende adem en ben je hier al wel eens op gewezen door mensen in je omgeving? Dan is het zaak om jouw stinkende adem te behandelen, zodat je je niet langer zorgen hoeft te maken over de geur die uit jouw mond komt. Onderstaande tips kunnen je helpen van jouw stinkende adem af te komen, zodat je je prettiger en zelfverzekerder voelt.

Tip 1: Drink veel water

Door voldoende water te drinken, bevochtig je de mond regelmatig. Dit is belangrijk, simpelweg omdat water een gebrek aan speeksel voorkomt en een gebrek aan speeksel een vieze mondlucht kan veroorzaken. Drink liever geen koffie, alcohol, zuivel of suikerrijke dranken, want deze dranken kunnen de slechte adem juist versterken. Water is het beste, dus drink hiervan minimaal 2 liter per dag.

Tip 2: Gebruik antibacteriële producten voor de mond

De meeste mensen die een slechte adem hebben, hebben hier last van door de aanwezigheid van diverse bacteriën in de mond. Door een antibacterieel product te gebruiken voor het reinigen van de mond, kun je de kleine organismen in je mond doden en je slechte adem gemakkelijk en snel verhelpen. Je kunt gebruik maken van een mondspray, maar ook van antibacterieel mondspoelwater of een gorgelmiddel. En wil je jouw mond echt goed schoonmaken? Dan gebruik je een tongreiniger om je tong helemaal van vieze bacteriën te ontdoen.

Tip 3: Flos de tanden regelmatig

Sommige delen van de mond zijn niet goed schoon te maken met een tandenborstel alleen. Wil je deze delen van de mond reinigen, dan gebruik je een flosdraad of een tandenstoker. Laat je een stukje eten voor langere tijd tussen de tanden zitten, dan gaat dit vanzelf stinken en krijg je een stinkende adem. Gebruik je flosdraad, dan voorkom je dat je te maken krijgt met dit vervelende probleem door de mond van A tot Z goed te reinigen.

Tip 4: Ga naar de tandarts met jouw probleem

Heb je echt vaak te maken met een stinkende adem en wordt dit probleem ook niet minder door bovenstaande tips te raadplegen? Dan kan er sprake zijn van een achterliggend probleem, zoals:

  • Gaatjes in de tanden, ook wel tandrot genoemd.
  • Algemeen tandbederf, ook wel cariës genoemd.
  • Tandsteen.
  • Tanderosie.

Door naar de tandarts te gaan, kun je jouw klacht laten onderzoeken en kom je er vanzelf achter wat de oorzaak van de stinkende adem is. Is de oorzaak eenmaal bekend, dan kan het probleem gemakkelijk opgelost worden.