Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Darmflora

In je darmen bevinden zich allerlei bacteriën. De goede bacteriën doen goed werk en helpen je darmen gezond te houden. Er zijn ook schadelijke bacteriën en een teveel aan schadelijke bacteriën in je darmen, zorgt voor gistingsprocessen die weer zorgen voor gasvorming en dus een opgeblazen, gezwollen buik. Het verstoren van de balans van de darmflora kan onder meer zijn oorsprong hebben in voedingspatroon, het gebruik van antibiotica en een verzwakt immuunsysteem.

Nervositeit en stress

Als je langdurig blootgesteld bent aan stress, kan zich dat uiten in lichamelijke klachten. Een gezwollen buik is een veelgehoorde klacht bij stress. Ook bij directe stress met een duidelijke aanleiding kunnen buikklachten en dus een gezwollen buik optreden. Stress kan zorgen voor een andere voedselinname (niets of heel weinig, of juist overmatig veel, of andere dingen dan normaal). Ook kan stress zorgen voor een verstoord ademhalingsritme, waardoor onbewust lucht gehapt wordt, de klachten die daardoor ontstaan beschreven we eerder al.

Overgevoeligheid speelt vaak rol

Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of onderdelen daarvan, kan ook een oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel. Een gezwollen buik kan een indicatie zijn voor intolerantie voor bepaalde middelen zoals gluten of lactose. Ook hierbij geldt, vermijd of beperk de inname. Tegenwoordig staat overal bij voedingsmiddelen vermeld of er gluten of lactose in verwerkt zijn.

Zoetstof boosdoener

Een voedingsmiddel dat niet meer weg te denken is uit het huidige voedingsmiddelenaanbod is zoetstof. Er is al veel over zoetstof, het gebruik ervan en de eventueel kwalijke gevolgen gepubliceerd. Wij beperken ons tot zoetstof in relatie tot een gezwollen buik. (Kunstmatige) zoetstoffen zijn lastig door het lichaam te verteren en geven daardoor regelmatig klachten van opgeblazenheid, winderigheid en een gezwollen buik.