Waarom is gezond eten een must?
- Je krijgt meer energie.
- Je voelt je vitaler.
- Je bent minder humeurig.
- Je hebt een betere cholesterol.
- Je wordt minder snel dik.
Dat waren de antwoorden die ik kreeg toen ik in mijn vriendenkring de vraag stelde waarom je eigenlijk gezond moet eten. Maar… niemand van de deelnemers aan mijn mini-enquête kwam met het antwoord dat je gezond moet eten omdat dat goed voor je darmen is. Terwijl een gezonde darmflora essentieel is voor je gezondheid!
Dat niemand uit mijn persoonlijke kring zo kort na de lancering van mijn boek Goesting in gezondheid dat antwoord gaf, zal ik maar niet persoonlijk nemen. Misschien moet ik hen toch maar eens subtiel een link naar mijn webshop bezorgen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het belang van gezonde voeding voor een evenwichtige darmflora kun je onmogelijk overschatten. Gezond eten is de basis, ook als je het heel druk hebt. De ervaring leert mij dat planning en voorbereiding de sleutels tot succes zijn. In het weekend maak ik vaak een menu voor de week, doe ik al boodschappen of sta ik met mijn zoon lekker gezond te koken in de keuken. Een aanpak die ik echt kan aanbevelen. Want zo maak je gezond eten niet alleen heel gemakkelijk en bereikbaar, je hebt meteen ook een leuke activiteit om te doen met je kinderen of partner. Qualitytime gegarandeerd!
Maar wat zet je dan precies op je gezonde menu?
Wie zijn darmen met gezonde voeding in topconditie wil brengen én houden, eet vooral deze vijf gezondheidstoppers:
1. Vezels
Vezels zijn delen van plantaardige voedingsmiddelen en fruit die je spijsverteringsstelsel niet of maar gedeeltelijk verteert. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van je darmflora, want ze stimuleren de werking van je darmen, zorgen voor een goede beweeglijkheid en beschermen je darmstelsel. Bovendien stimuleren ze de aangroei van goede darmbacteriën in je dikke darm.
2. Gezonde vetten
Ondanks alle negatieve zaken die je erover gehoord en geleerd hebt, heeft je lichaam behoefte aan verzadigde én onverzadigde vetten. Verzadigde gezonde vetten zijn goed voor je darmslijmvlies en beschermen je darmen. Onverzadigde gezonde vetten zijn dan weer goed voor je immuunsysteem en stimuleren de aanmaak van cellen.
3. Probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Helaas bevatten voedingsmiddelen door moderne bewerkingstechnieken tegenwoordig almaar minder probiotica. Het goede nieuws? Je kunt ook probioticasupplementen nemen en zo Moeder Natuur een handje helpen. In gefermenteerde voeding zitten veel probiotica. Een echte boost voor je darmflora én heel lekker! In mijn boek leg ik uit hoe je thuis zelf aan de slag kunt gaan met gefermenteerde producten.
4. Antioxidanten
Sommige lichaamsprocessen doen vrije radicalen ontstaan. Dat zijn schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat je cellen en weefsels oxideren. Dat kun je voorkomen door bepaalde vitamines, mineralen en enzymen te eten die bekendstaan onder de verzamelnaam antioxidanten.
5. Noten, zaden en granola
Pure, natuurlijke noten, zaden en granola barsten van gezonde vetten, mineralen, aminozuren, eiwitten en vezels. Als je elke dag een handvol noten, zaden en granola eet, dan verlaag je je kans op hart- en vaatziekten en versterk je je immuniteit en darmflora.
Wil je er meteen invliegen en je darmflora verbeteren?
Lees dan zeker meer over mijn online traject. In acht weken streven we samen naar een evenwichtige darmflora en blije darmen. Het traject bestaat uit video’s, handige lijstjes, een eetdagboek, praktische informatie en heel veel concrete tips. Ik hoor veel positieve reacties over het traject. De eerste mensen die ermee gestart zijn, zitten nu in week 4 en ze voelen al een duidelijk verschil op het vlak van energie en vitaliteit.
Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in Lokeren. Haar website Goesting in gezondheid is erg populair, net als het gelijknamige boek dat ze begin 2018 uitbracht. In dat boek zoomt ze in op de ingenieuze werking van je darmen en hoe die de spiegel zijn van je lichamelijke én mentale gezondheid. Zin om je te laten begeleiden door een ervaren diëtist? Neem dan gerust contact op voor een afspraak in Lynns praktijk in Lokeren!