Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leaky gut: een gevolg van een onevenwichtige darmflora

5 min read

Als osteopaat ga ik uit van een holistische visie: in een lichaam is alles met elkaar verbonden. Elk lichaamsdeel communiceert rechtstreeks of onrechtstreeks met alle andere lichaamsdelen en oefent er een invloed op uit. Om de sterke link tussen de darmflora en het lichamelijke en mentale aspect te duiden, schrijf ik regelmatig over de courantste aandoeningen die gelinkt kunnen worden aan de darmen. Deze blog gaat over een leaky gut of een lekkende darm.

Wat is leaky gut?

Leaky gut, of in het Nederlands: een lekkende darm, is een zeer beeldende naam voor een van de meest voorkomende aandoeningen als gevolg van een onevenwichtige darmflora. Aan de binnenkant van je darmwand zit een slijmvlies dat als een soort buffer functioneert. Als je last hebt van leaky gut, dan is de integriteit van je darmwand aangetast omdat dat slijmvlies beschadigd is. Het gevolg? De doorlaatbaarheid van je darmwand neemt zo sterk toe, dat ook onverteerde voedingsstoffen, bacteriën, parasieten, schimmels en virussen via je darmwand in je bloed terechtkomen.

Wat zijn de symptomen van leaky gut?

Je slechte darmbacteriën produceren toxines. Als je leaky gut hebt, komen die toxines in grote hoeveelheden in je bloedbaan terecht. Je lever slaagt er niet meer in om ze af te breken en de toxines blijven door je lichaam circuleren, waardoor je immuunsysteem in werking treedt en je allerlei ontstekingen krijgt. Wanneer die toxines zich vasthechten aan je huid of je gewrichten, veroorzaken ze auto-immuunziektes, gewrichtspijnen, felle hoofdpijn, erge vermoeidheid, een verlaagd concentratievermogen, spijsverteringsproblemen, astma, gewichtstoename, sinusitis en depressie.

Bovendien kunnen ook voedselintoleranties het gevolg zijn van leaky gut. Als er onverteerde proteïnen of vetten door je darmwand in je bloedbaan terechtkomen, kunnen die een allergische reactie veroorzaken die zich uit in symptomen die aan leaky gut toegeschreven worden.

Wat zijn de oorzaken van een lekkende darm?

Leaky gut is bijna altijd het gevolg van dysbiose die slecht behandeld is. Dat betekent dat alle oorzaken die tot dysbiose kunnen leiden, ook kunnen resulteren in leaky gut. Concreet:

  • constipatie
  • indigestie
  • te weinig maagzuur
  • te veel lucht in je darmen
  • darminfecties
  • overmatig alcoholgebruik
  • een overmatige inname van geraffineerde suiker, vet en dierlijke eiwitten
  • een voedselvergiftiging
  • een bestralingstherapie
  • stress

Daarnaast wordt leaky gut in verband gebracht met specifieke medicatie, een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen zoals gluten of zuivel, een vitaminetekort, en hormoonpreparaten zoals de anticonceptiepil.

Wat te doen als je leaky gut hebt?

De behandeling van leaky gut bestaat uit twee componenten: tijd en een aangepast voedingspatroon. Het is essentieel om je darmflora weer in balans te brengen en je darmwand de tijd te geven om te herstellen. Omdat leaky gut zoveel verschillende oorzaken kan hebben, bestaat er geen one fits all-behandeling voor deze aandoening.

Je kunt het genezingsproces wel versnellen met een doelgerichte osteopathische behandeling waarbij de doorbloeding en bezenuwing van de darmen centraal staan. Want als je darmen goed doorbloed zijn, werken ze beter, en kunnen ze meer weerstand bieden tegen indringers. Je darmwand kan zich dan sneller herstellen en je zenuwen gaan beter werken en je hele darmsysteem beter aansturen.

Voor voedingstips verwijs ik je graag naar mijn blog over gezonde voeding voor je darmen. Bij leaky gut beveel ik aanvullend nog voeding en/of supplementen aan met glutamine, omega 3, 6, 7 en 9, zink, selenium en vitamine B5 en C.

Lynn De Merlier is osteopaat en voedingsdeskundige met een eigen praktijk in Lokeren. Haar website Goesting in gezondheid is erg populair, net als het gelijknamige boek dat ze begin 2018 uitbracht. In dat boek zoomt ze in op de ingenieuze werking van je darmen en hoe die de spiegel zijn van je lichamelijke én mentale gezondheid. Zin om je te laten begeleiden door een ervaren diëtist? Neem dan gerust contact op voor een afspraak in Lynns praktijk in Lokeren!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…