Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hielkloven

Vooral in de warme maanden van het jaar zullen veel mensen, vaak tegen wil en dank, weer worden geconfronteerd met het fenomeen hielkloven. Je loopt dan immers vaker met open schoenen, op slippers of op blote voeten. Hielkloven zijn te herkennen aan de droge huid op je hielen. Eelt onder je voeten en op je hielen is overigens een natuurlijk fenomeen. Door het aanwezige eelt zal namelijk je huid beschermen tegen externe invloeden.

Maar wanneer het eelt duidelijk zichtbaar, en dus te dik en ruw wordt, op je hielen dan vinden veel mensen dit ontsierend en storend. Maar het kan nog erger: als de kloven erg diep zijn worden en zelfs behoorlijk pijn kunnen gaan doen als je loopt. De hielkloven kunnen soms zelfs gaan bloeden en je huid kan zelfs gaan ontsteken als gevolg van hielkloven. Voorkomen is vaak dan ook beter dan genezen.

Ontstaan van hielkloven

Dikwijls ontstaan hielkloven door de overmatige vorming van eelt samen met een te droge huid. Door een voortdurende (verhoogde) druk op je hielen wanneer je loopt, kan het eelt gaan barsten. Je hielen kunnen dan gaan verkleuren met witte kloofjes en barstjes en je huid kan zelfs wat open gaan staan.

Maar behalve de droge huid spelen nog een aantal andere factoren mee bij het ontstaan van hielkloven. Hierbij kun je denken aan:

  • een staand beroep,
  • een minder goede doorbloeding in je onderste ledenmaten,
  • een afwijkende stand van je voet,
  • veranderingen in de hormoonhuishouding,
  • het dragen van slippers,
  • het dragen van open schoenen,
  • lopen op blote voeten op een harde- en/of droge ondergrond,
  • het gebruik van bepaalde geneesmiddelen,
  • extreem veel zweten,
  • diabetes,
  • veroudering,
  • niet behandelen van een droge huid en overmatig eelt,
  • weinig vet onder je hiel,
  • overgewicht.

Voorkomen van hielkloven

Een verhoogde- of aanhoudende druk en/of wrijving zorgt ervoor dat eelt kan ontstaan. Om die reden is het vaak belangrijk om goede schoenen te dragen. Zeker in de warme maanden van het jaar krijgen je voeten anders namelijk niet voldoende steun. Door open schoenen en slippers af te wisselen met meer stevige zomerschoenen kun je een heleboel problemen voorkomen.

Zelfhulp bij hielkloven

Om hielkloven te verminderen, of deze zelfs te voorkomen, dien je van tijd tot tijd zelf je voeten te controleren. Je moet dan in het bijzonder goed letten op de aanwezigheid van een droge huid en te veel eelt rond je hielen. In het begin zal overtollig eelt behandeld kunnen worden met behulp van een voetvijl of een puimsteentje. Pas echter wel op dat je niet teveel gaat vijlen omdat dit het openbarsten van kloven zou kunnen bevorderen. Ook kun je je hielen twee keer per dag met een speciale voetcrème insmeren. Bij voorkeur gebruik je een voetcrème die werkt tegen eelt en dit ook verminderd. Zo worden namelijk de drukplekken ook minder en zal de wrijving afnemen. Op die manier zal je huid glad, zacht en soepel worden en wordt de huid van de hielen optimaal tegen uitdroging beschermd. De crème dient dringt snel in je huid door te dringen en geen onaangenaam geurtje of een vettig laagje op je huid achter te laten.

Verzorging door een pedicure

Op het moment dat je regelmatig een bezoek aan een pedicure brengt dan zal het ontstaan van hielkloven beperkt worden. Je voeten zullen dan immers grondig worden behandeld. Bovendien kan een pedicure tijdig ingrijpen als er hielkloven ontstaan. Maar ook al zorg je zelf, eventueel samen met een pedicure, erg goed voor je voeten, hielkloven kunnen altijd weer terugkeren. In het uiterste geval kun je dan de deskundigheid van een zogenaamde podotherapeut inroepen zodat deze de oorzaak van je hielkloven kan onderzoeken en aanpakken.