Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eelt

Met eelt wordt een lokale verdikking van je opperhuid bedoeld, die op plaatsen ontstaat waar de huid bloot is gesteld aan druk en/of wrijving. Als gevolg van deze druk of wrijving zal de opperhuid over een bepaald oppervlak ruwer en hard worden. Eelt doen in dergelijke gevallen dus dienst als een beschermlaagje en voorkomt dat er schade aan de opperhuid ontstaat. Behalve eelt kan een langdurige druk, of wrijving op je huid een blaar veroorzaken.

Oorzaak van eelt

Eelt zal zich in een groot deel van de gevallen onder je voeten ontstaan. Maar op het moment dat je veel met je handen werkt dan er zich ook hier eelt gaan vormen. Eelt op de handen komt in het bijzonder vaak voor bij mensen die:

  • werken in de bouw,
  • vaak auto’s of fietsen repareren,
  • een traditioneel beroep uitoefenen, zoals rietsnijder,
  • een strijkinstrument bespelen (door druk op de snaren),
  • veel gitaar spelen (zij krijgen voornamelijk een verdikte huidlaag op de duim),
  • veel met een pen schrijven (zij krijgen vooral eelt op hun wijs- en/of middelvinger).

Bij vrijwel al deze mensen zal de eeltlaag niet ongewenst zijn omdat deze de pijn, die op de vingertoppen en/of handpalmen, wordt veroorzaakt verminderd of zelfs tegengaat.

Eelt kan echter niet alleen ontstaan door langdurige druk of wrijving op een bepaalde plek op de huid, maar eveneens door een temperatuursverandering (hitte), een verandering in de samenstelling van je transpiratievocht of bepaalde ziekten. Daarnaast kan er bij het ontstaan van eelt een erfelijke aanleg een rol spelen. De stand van je botten is immers ook betrokken bij het ontstaan van eelt. Op het moment dat bepaalde botten harder moeten werken dan ontstaat er op die plaats een dikkere huidlaag.

Behandelen van eelt

Een heleboel mensen vindt eelt erg ontsierend. Zeker wanneer het een dikke, duidelijk zichtbare, laag eelt is, zijn veel mensen geneigd deze te verwijderen. Eelt kun je vaak gemakkelijk weghalen door gebruik te maken van een zogenaamde eeltrasp. Op die manier voorkom je uitslag of uitbarsting van eelt. Verder zijn er vandaag de dag speciale rollers op de markt gebracht waarmee je eelt snel en gemakkelijk kunt verwijderen. Ook kun je hiervoor speciale crème of zalf gebruiken die het eelt zacht maakt zodat je het eenvoudig kunt weghalen. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en apotheken.

Op het moment dat je eelt vakkundig weg wilt laten halen dan dien je je te wenden tot een pedicure, deze kan dan de verdikte huid en de kloven wegsnijden. Daarnaast kan een podotherapeut, door middel van podotherapeutische hulpmiddelen, ervoor zorgen dat er een meer optimale verdeling van de druk plaatsvindt. Zo zal het ontstaan van eelt eveneens worden verminderd of zelfs worden voorkomen.

Niets gevonden