Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hielspoor

Hielspoor is één van de belangrijke veroorzaker van hielpijn. Ruim één op de tien mensen heeft ooit wel eens last van hielspoor. Gelukkig kan hielspoor binnen een paar weken tot maanden verholpen zijn als deze correct wordt behandeld.

Wat is hielspoor?

Wanneer je last hebt van pijn onder je hiel dan wordt al snel gesproken over hielspoor. Dit is, medisch gezien, echter niet in alle gevallen helemaal juist. Een hielspoor is namelijk een verkalking onder je hiel, op de plaats waar de pees aanhecht die naar je voorvoet loopt. De verkalking kan waar worden genomen op röntgenbeelden. Een hielspoorverkalking hoeft overigens niet altijd tot hielpijn te leiden.

Hielspoor is in principe een blessure ten gevolge van overbelasting of stress, zoals bij een tennisarm. Een dergelijke overbelasting ontstaat door een te grote spanning die uit wordt geoefend op de peesplaat. Hierdoor zal er te hard worden getrokken aan aanhechting van de peesplaat aan je hiel. Dit kan gebeuren bij een werkelijke overbelasting, bijvoorbeeld bij hardlopen of het maken van een sprong, maar eveneens als gevolg van een onevenwichtige belasting (zoals door het dragen van minder goed schoeisel).

De aanhechting van de peesplaat aan de hiel wordt niet gevormd door één punt, maar door een brede plaat. Op het moment dat de peesplaat wat wordt verbogen dan zal bijvoorbeeld één zijde van de pees veel meer worden belast dan de andere, met grote lokale overbelasting tot gevolg.

Overbelasting bij het sporten

Een heleboel sporters hebben te kampen met hielspoor. Alle sporten vormen dan ook een potentieel risico, met uitzondering van sporten zoals fietsen en zwemmen, waar je voeten relatief weinig bij worden belast. Sporten met een erg grote belasting zijn onder andere sporten waar je veel bij moet springen, zoals volley- en basketbal. Maar ook hardlopen, maakt de kans op hielspoor groter. Hierbij moet je je wel bedenken dat het doorgaans relatief slecht getrainde sporters zijn die last zullen krijgen. De klachten ontstaan dan door bijvoorbeeld te snel opstarten na een rustperiode. Een goed gedoseerde training is dan ook essentieel om hielspoor zoveel mogelijk te voorkomen.

Ontstaan van hielspoor

Hielspoor ontstaat meestal door afwijkingen aan je voet. In het bijzonder wanneer je voet in een holle stand staat of als je last hebt van platvoeten. Bij deze afwijkingen kan je voet relatief ver naar één kant gaan afwijken en kunnen zogenaamde torsie krachten op je peesplaat uit worden geoefend. Als gevolg van deze torsie krachten kan je peesplaat geïrriteerd, en zelfs ontstoken, raken.

Factoren die daarnaast mee kunnen spelen bij het ontstaan van hielspoor zijn:

  • Een overbelasting als gevolg van sportbeoefening,
  • Wandelen in de bergen (bergop lopen zal je peesplaat immers sterk oprekken),
  • Slecht schoeisel,
  • Schoenen dragen zonder demping,
  • Overgewicht,
  • Je leeftijd, vooral wanneer je ouder bent dan 45 jaar dan heb je meer kans op hielspoor. Als een kind last heeft van hielspoorklachten dan is er sprake van de ziekte van Sever Schinz, deze gaat doorgaans vanzelf over,
  • Te korte kuitspieren,
  • Je staat veel en/of lang,
  • Platvoeten,
  • Holle voeten,
  • Hielkussen atrofie, er zit niet voldoende dempend vetweefsel onder je hiel. In het bijzonder vaak waar te nemen bij mensen op leeftijd,
  • De zool van schoen is te stijf zodat je schoen niet goed kan afwikkelen,
  • Beklemde zenuw op de plaats van het hielspoor.

Herkennen van hielspoor

Op röntgenbeelden is hielspoor in bepaalde gevallen, maar niet altijd, herkenbaar aan een puntje onder je hiel. Dit puntje zit op de aanhechtingsplaats van je peesplaat aan je hiel. Je hebt vaak pijn onder je hielbeen, voornamelijk aan de voorzijde van je hiel.

Symptomen van hielspoor:

  • Pijn onder je hiel of je voet. In het bijzonder in de ochtend, of na een langere tijd stil zitten. De pijn verdwijnt meestal door te lopen en de aangedane plaats op te warmen. Bij stil zitten rust raken zenuwen en bloedvaten rusttoestand en reageren direct gestrest als je weer opstaat. Nadat je wat gelopen hebt zullen de zenuwen weer aanpassen en zal de hielpijn minder worden. Bij ernstige vormen van hielspoor kun je ook dit niet te lang volhouden.
  • Pijn tijdens het lopen, voornamelijk als je net opstart. Na wat opwarming zal de voetpijn dikwijls wat afnemen.
  • Je ondervindt problemen bij lang stil staan. Voornamelijk bij de uitoefening van een staand beroep is dit moeilijk te vermijden en kan dit voor veel pijn zorgen.
  • Stijfheid of gespannenheid van de peesplaat onder je voet als stressreactie.
  • Hielpijn tijdens een autorit is ook kenmerkend voor hielspoor. Deze pijn ontstaat door de onnatuurlijke houding.

Dikwijls straalt de pijn uit over heel je hiel en kun je deze niet op één punt aanwijzen. Bovendien kan de pijn variëren van dag tot dag.