Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hielspoor Operatie, Oefeningen & Revalidatie

Olivier
6 min read

Als je last hebt van hielspoor, heb je te maken met een verkalking onder het hielbeen. Deze verkalking ontwikkelt zich altijd ter hoogte van het aanhechtingspunt van het peesblad en veroorzaakt vervelende pijnklachten. Je hebt vooral last van de klachten van hielspoor als je loopt, maar sommige mensen hebben ook last van de klachten van deze vervelende aandoening als ze helemaal niet bewegen. Hielspoor komt ongeveer bij 75 procent van de volwassenen voor, maar zorgt niet bij iedere volwassene voor pijnklachten. Hoe groter de verkalking, hoe meer pijnklachten je hebt.

Lees ook: De Symptomen van Hielspoor

Het uitvoeren van een hielspoor operatie

Hielspoor wordt bijna nooit operatief verwijderd en dit komt omdat een operatie voor het verwijderen van hielspoor altijd risico’s met zich meebrengt. Ongeveer 50 procent van de mensen die de operatie ondergaan, krijgen na het ondergaan van de operatie te maken met klachten. Dit komt omdat de weefsels in het hiel aangetast kunnen worden tijdens de operatie, waardoor het gebruik van de voet beperkt wordt. Enkele risico’s die je loopt als je een hielspoor operatie uit laat voeren, zijn risico’s als beschadigingen van het weefsel, beschadigingen van de zenuwen en beschadigingen van de bloedvaten.

Het ondergaan van een hielspoor operatie: wel of niet?

Het is belangrijk om goed na te denken over het wel of niet ondergaan van een hielspoor operatie. Twijfel je of je een operatie wil ondergaan, dan kun je het beste een overleg inplannen met een deskundig arts om jouw situatie door te spreken en samen te bepalen of het nodig is om een operatie te ondergaan en of dit wel wenselijk is. Zit je op dit moment al een rolstoel omdat je hielspoor hebt, dan heb je niet veel te verliezen. Kun je nog best goed lopen en wil je de risico’s van de operatie niet nemen om jouw situatie mogelijk iets te verbeteren, dan kun je de operatie wellicht beter aan je voorbij laten gaan.

De revalidatie na de hielspoor operatie

Heb je echt last van hielspoor en kun je hierdoor nauwelijks nog lopen, dan is het logisch dat je risico’s van de operatie wil nemen om jouw situatie mogelijk te kunnen verbeteren. Voor de mensen die inderdaad een operatie willen ondergaan, hebben we onderstaande tabel opgesteld met informatie over de revalidatieperiode na de operatie. Door onderstaande tabel goed door te nemen, weet je precies waar je aan toe bent als je de hielspoor operatie hebt gehad en kun je je mentaal voorbereiden op de operatie en vooral op de periode na de operatie.

Het verblijf in het ziekenhuis

 

In de meeste gevallen

Een dag (dagbehandeling)

 

 

Het nemen van rust en het omhoog houden van de voet

 

In de meeste gevallen

Veertien dagen

 

 

Het verwijderen van de hechtingen

 

In de meeste gevallen

Niet nodig, de hechtingen lossen vanzelf op en hoeven dus niet verwijderd te worden

 

 

Gips om de voet

 

In de meeste gevallen

14 dagen onbelast gips met krukken, daarna 14 dagen nachtspalk

 

 

Ziekteverlof van het werk

 

Zittend werk

Minimaal vier weken

Staand werk

Minimaal zes weken, gemiddeld zes tot acht weken

 

 

Zwelling van de voet

 

In de meeste gevallen

Gemiddeld zes tot acht maanden

 

 

Het dragen van schoenen

 

Wijd geveterde schoen

Vier tot zes weken na de operatie

Normale schoen

Minimaal acht weken na de operatie, vaak nog later

 

 

Zichtbaar resultaat na de operatie

 

Situatie is goed

Twee tot drie maanden na de operatie

Situatie is beter

Drie tot vier maanden na de operatie

Situatie is op zijn best

Vier tot negen maanden na de operatie

Het is belangrijk om te vermelden dat bovenstaande informatie niet uit feiten bestaat. Het is dus geen feit dat je na vier tot zes weken wijd geveterde schoenen kunt dragen en dat je na twee tot drie maanden resultaat ziet van de operatie, want dit verschilt per persoon. Sommige mensen gaan snel vooruit na de operatie, terwijl andere mensen moeite hebben met revalideren en wat langer moeten wachten om zich inderdaad beter te voelen.

Revalidatie na de hielspoor operatie versnellen: neem rust

De beste manier om de revalidatieperiode na de hielspoor operatie zo goed en snel mogelijk te laten verlopen, is door veel rust te nemen. Er zijn verschillende oefeningen op het internet te vinden die je na de operatie kunt doen om jouw hielen weer voorzichtig te gebruiken, maar het is nog beter om veel rust te nemen en je voet de tijd te geven om te herstellen. Ga dus niet te snel weer aan het werk na de operatie en ga ook niet overmoedig wandelen of zelfs sporten, maar geef je lichaam de tijd en je zal merken dat je sneller en gemakkelijker herstelt van de operatie. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…