Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hielspoor Symptomen

shana
3 min read

Hielspoor is in een groot deel van de gevallen de oorzaak van hielpijn. Vaak is hielspoor goed te behandelen, als je op tijd en op de juiste manier in actie komt. Je kunt dan binnen een paar weken tot maanden van je hielspoor zijn verlost. 

Symptomen van hielspoor

Op röntgenfoto’s kan hielspoor in bepaalde gevallen worden herkend aan een soort puntje onder de hiel. Het betreft dan een puntje op de plaats waar de peesplaat aan je hiel is gehecht. Bij hielspoor heb je meestal pijn onder je hielbeen ervaren, voornamelijk aan de voorkant van je hiel.

Bij hielspoor worden vaak de volgende symptomen waargenomen:

  • Je hebt pijn onder je hiel en onder je voet. In het bijzonder kort na het ontwaken en na een langere periode van stil zitten is pijn aan je hiel of voet een veelgehoorde klacht. De pijn kan soms wat afnemen als je gaan lopen en opwarmt. De zenuwen en bloedvaten zullen in een rust namelijk in een soort slaapstand terechtkomen en gestrest raken als je weer op je voeten gaat staan. Na een stukje te hebben gelopen zullen je zenuwen weer aan zijn gepast en neemt de pijn vaak af. Bij de zwaardere vormen van hielspoor kan echter ook het lopen vaak niet erg lang vol worden gehouden.
  • Pijn bij het lopen kan dus vooral bij het opstarten, of bij de ernstige vormen van hielspoor, optreden. In de regel neemt deze pijn na opwarming wel een beetje af.
  • Je hebt problemen als je langere tijd stil moet staan. Zeker als je een beroep uitoefent waar je langere tijd moet staan, kan dit voor moeilijk te vermijden klachten zorgen. Je ervaart dan veel pijn aan je voeten die je functioneren zelfs behoorlijk kan beperken.
  • De peesplaat kan stijf of gespannen aanvoelen. Dit gevoel zul je vooral onder je voet waarnemen en is een reactie op stress van de zenuwen en bloedvaten in je hiel en voet.
  • Tijdens het autorijden, kan hielpijn optreden. Dit is ook één van de typische symptomen voor deze aandoening. De pijn wordt dan veroorzaakt door de onnatuurlijke houding van je voet en kan worden verlicht door het gebruik van cruise control.
  • Hielpijn is doorgaans lastig op één punt terug te voeren omdat heel de hiel en de onderzijde van je voet wat beurs aan zal voelen. Daarnaast kan de mate van de pijn van dag tot dag verschillen.

Inspelen op symptomen van hielspoor

Door snel mogelijk de symptomen van hielspoor te herkennen, kun je ook tijdig hierop inspelen en op de juiste manier actie ondernemen. Hoe langer je echter wacht met de behandeling van hielspoor, hoe meer moeite het je zal kosten om van deze klachten af te komen.

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…