Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

MRI Scan

Het absolute summum op het gebied van apparatuur voor onderzoek in het menselijke lichaam is de MRI scan. De MRI scan is een grote buis waar een patiënt in z’n geheel wordt in geschoven. Met behulp van elektro magnetische straling die via een magneetveld het hele lichaam bestrijkt wordt een beeld gemaakt van het menselijke lichaam. Uiteraard worden de beelden door een computer samengesteld tot een geheel van bewegende beelden.

Geen röntgenstralen bij MRI scan

Hoewel de hoeveelheid straling bij een röntgenfoto en bij een CT scan miniem is kent de MRI scan helemaal geen röntgen straling. Door de magnetische straling is het nadeel van de röntgenstralen dus geëlimineerd. Het maakt de MRI scan tot een veilige methode om een perfect beeld van het menselijk lichaam te krijgen. De beelden die voortkomen uit een MRI scan zijn voor de specialist ideaal om een vervolgbehandeling op te stellen.

Het gebruik van de MRI scan

De MRI scanner bevindt zich in een soort van holle buis. Als de patiënt in die buis ligt gaan magneten in een hoog tempo in de wanden van de buis het lichaam van de patiënt aftasten. Dat gaat gepaard met nogal vrij veel geluid. Het harde geluid en de claustrofobische ervaring die een patiënt kan ondervinden maken dat een MRI scan vaak nog een schrikbeeld voor een patiënt wordt gezien. Het medisch personeel dat de MRI scan bediend is gespecialiseerd in het gerust stellen van de patiënten. Een mooi voorbeeld is dat de patiënt die eenmaal in de MRI scan ligt de procedure elk ogenblik kan afbreken door op een knopje te drukken dat de patiënt in zijn hand houdt.

Gedetailleerde beelden bij een MRI scan

De kwaliteit van de beelden bij een MRI scan zijn van een hoogwaardige kwaliteit. Allerlei kleine afwijkingen kunnen worden gezien en de specialist kan hierdoor beter beoordelen in hoeverre de afwijking behandeling nodig heeft. De MRI scan kent de mogelijkheid om zowel tweedimensionale als driedimensionale opnames te maken. Voor een specialist is dat zeer prettig om een juiste indicatie van de afwijking te kunnen geven. Een bijkomend voordeel van een MRI scan is dat ontstekingen ook goed zichtbaar zijn. Dat is ook de reden dat een MRI scan bij sporters veelvuldig wordt gebruikt.

Wanneer een MRI scan gebruiken

Een MRI scan is uitermate geschikt voor een nadere analyse van onder meer:

  • Spieren
  • Organen
  • Hart
  • Pezen en gewrichten
  • Ruggenmerg
  • Zenuwen

De MRI scan is een belangrijk hulpmiddel bij de opsporing van tumoren en infectieziekten. De ontwikkelingen in de opsporing van deze aandoeningen hebben door de MRI scan een grote vlucht genomen. Deze toepassing in combinatie met het feit dat een MRI scan ongevaarlijk voor het lichaam is maakt de MRI scan tot een belangrijk hulpmiddel bij de opsporing van afwijkingen en ziektes.

Hiermee is ook duidelijk dat zowel de CT scan als de MRI ieder apart een bijzondere functie hebben. De arts kan ook altijd kiezen van welke scan hij of zij gebruik wil maken om een goed beeld van een aandoening te krijgen.

De contrastvloeistof bij een MRI scan

Om een nog duidelijker en concreter beeld van een afwijking te krijgen wordt bij een MRI scan gebruik gemaakt van een contrastvloeistof. Deze contrastvloeistof zorgt er voor dat bepaalde gebieden in bijvoorbeeld de hersenen beter in beeld komen. Dat komt de nauwkeurigheid ten goede en kan de specialist helpen in het maken van een behandelschema.

Nadelen van een MRI scan

Hoewel de MRI scan vrijwel geen nadelen kent zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een MRI scan. Vanwege het gebruik van magnetische straling kunnen aanwezige metalen deeltjes in het lichaam van de patiënt gevaar opleveren. Het zal duidelijk zijn dat een pacemaker en bepaalde implantaten ijzer bevatten die dus gevoelig zijn voor de magnetische straling. Een MRI scan is in dergelijke gevallen af te raden. Maar het kan ook best zo zijn dat je metalen deeltjes in je lichaam hebt waarvan je het bestaan niet wist.

Bij lassers bijvoorbeeld kan het zijn dat er een heel minuscuul metalen deeltje in het oog is terecht gekomen zonder dat de lasser hiervan weet heeft. Bij een MRI scan kan dat deeltje als het ware gaan zwerven en dat kan weer complicaties tot gevolg hebben. Een ander nadeel is dat een MRI scan een grote investering vergt voor een ziekenhuis. Veel ziekenhuizen werken samen dus wordt de aanwezige MRI scan gedeeld met meerdere ziekenhuizen.

Open MRI

Heb je schrik voor een gewone MRI scan omdat je last hebt van claustrofobie? Of vind je kindje het gewoon allemaal eng? Dat is een open MRI scan de ideale oplossing.

Je komt niet langer in een tunnel terecht, maar in een ‘open’ scanner. Kinderen kunnen tijdens de scan zelf gewoon op groot scherm naar K3 kijken. Alles gebeurt in een huiselijke en ontspannen sfeer, waardoor het voor veel mensen en kinderen veel aangenamer is.

Ook voor mindervaliden is een Open MRI scan een pak eenvoudiger/aangenamer.

In volgende artikels vind je meer informatie over de Open MRI scan.