Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Spierspectroscopie: wat is het en wat zijn de voordelen?

Anaïs Foriers
4 min read

Een topsporter die goede prestaties wil neerzetten moet beschikken over wilskracht en een stevige portie doorzettingsvermogen. Enkel door zich voor de volle 200% in te zetten, kan hij of zij het absolute topniveau behalen. Naast de trainingsijver zijn er ook nog de lichamelijke eigenschappen waardoor iemand bepaalde fysieke prestaties kan leveren. Wat er precies in die genetische rugzak aan eigenschappen zit, kunnen sporters aan de hand van een spierspectroscopie of Muscle Talent Scan ontdekken.

Spierspectroscopie

Wat wordt er precies gemeten tijdens een MRI-spierspectroscopie? 

Spieren zijn opgebouwd uit een mix van trage en snelle spiervezels. Bij de meeste mensen is die verdeling evenwichtig, maar dat is niet altijd zo. Die verhouding van vezels is erg belangrijk bij verschillende sportdisciplines. Mensen met snelle vezels hebben meer snelheid en kracht, terwijl mensen met trage vezels beter gewapend zijn tegen vermoeidheid. Geboren sprinters hebben dus hoofdzakelijk snelle vezels, terwijl duursporters meer trage vezels hebben. Die verdeling is voor het grootste deel genetisch bepaald. Er kan dus weinig aan veranderen.  

Aan de hand van een spierspectroscopie wordt er opgespoord wat de verhouding tussen de trage en snelle spiervezels is. Vervolgens worden de resultaten vergeleken met een database van resultaten bij topatleten en de algemene populatie. Op basis hiervan kan men dan de genetische aanleg voor uithoudingsvermogen of explosiviteit weergeven. 

Wat zijn de voordelen van een MRI-spierspectroscopie? 

Niet invasief

Het onderzoek is volkomen pijnloos. De binnenkant van je lichaam wordt onderzocht, maar er hoeft gedurende het onderzoek niets te worden ingebracht. Het enige alternatief tot op vandaag is een spierbiopsie met onderzoek van het biopt onder de microscoop. Het resultaat laat meerdere weken op zich wachten en bovendien veroorzaakt het onderzoek een spierletseltje dat pas na enkele weken volledig genezen is. 

Snel

Het onderzoek neemt slechts 30 minuten in beslag. Bovendien zijn de resultaten al na 48 uur beschikbaar. 

Veilig

Er wordt bij een MRI-scan geen gebruik gemaakt van ioniserende straling wat bijvoorbeeld bij een röntgenfoto of CT-scan wel het geval is. Blootstelling aan ioniserende stralen houdt altijd een (klein) gezondheidsrisico in, wat met een MRI-scan volledig vermeden wordt gezien er gebruik gemaakt wordt van veilig magnetisme. Wanneer je blootgesteld wordt aan geconcentreerde ioniserende straling, bestaat de kans dat je lichaam minder goed beschadigde cellen kan herstellen. Goedaardige cellen kunnen mogelijks ook vernietigd worden door de straling. Maar bij een MRI-spiersceptroscopie loop je dat risico dus niet.

Betrouwbaar

Doordat de test in rust verloopt, worden dagvariabelen ten gevolge van vermoeidheid volledig uitgesloten. 

Hoe gaat dergelijk onderzoek precies in zijn werk?

De patiënt neemt op zijn of haar rug plaats op de onderzoekstafel die extra breed is. Er wordt vervolgens ter hoogte van de kuit een MRI-onderzoek verricht. De unieke scantechniek (MRI-spectroscopie) analyseert welke concentratie van een bepaalde molecule in de spier aanwezig is. De verkregen data worden vervolgens vergeleken met de data van een brede en grote groep topsporters in verschillende sportdisciplines. Dat gebeurt door middel van veel rekenwerk door een speciaal computerprogramma. Na 48 uur wordt er een persoonlijk rapport verkregen en naar de patiënt opgestuurd. 

In België kan je momenteel nergens derlijk onderzoek laten uitvoeren. Het dichtstbijzijnde onderzoekscentrum is Open MRI Zen, gelegen in Sluis. Zij bieden in samenwerking met het Muscle Talent Scan Team onder leiding van Professor W. Derave een MRI-spierspectroscopie aan. De medewerkers van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan de Universiteit van Gent deden er meer dan tien jaar intensieve research naar. Het stalenvrije centrum fungeert kortom als referentiecentrum en staat voor een snelle en kwalitatieve service. 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…