Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

MRI-scan in nauwe tunnel? Niet bij een open MRI-onderzoek

Lore
4 min read

Wie een onderzoek laat uitvoeren in een gesloten MRI-scan moet plaatsnemen in een tunnelachtig toestel. Het feit dat je in zo’n scanner alle contact met je omgeving verliest, is voor velen een angstaanjagende gedachte. In het bijzonder voor patiënten die aan claustrofobie lijden.

Wat velen echter niet weten is dat er ook open MRI-scanners bestaan waarbij er niet langer sprake is van een gesloten tunnel. Wij zetten alle info die je moet weten over een open MRI-scan op een rijtje. 

Open MRI-scan

Oplossing voor claustrofobische patiënten

Akkoord, niemand staat te springen om een MRI-onderzoek te ondergaan. Maar voor patiënten die aan claustrofobie lijden en enge ruimtes liever vermijden, is het een helse ervaring dat hen hun nachtrust kost.

Een open MRI-scan is vooral voor hen een geschenk uit de hemel. De patiënt wordt niet langer in een tunnelvormig, nauw apparaat geschoven maar neemt plaats tussen twee grote, horizontale platen.

Open scanveld

De zijkanten van een open MRI-scan zijn volledig open waardoor de patiënt het contact met de omgeving bewaart. Dat maakt het ook mogelijk om, gedurende het volledige onderzoek, iemand aan je zijde te hebben. Zij kunnen een ontspannen praatje slaan waardoor de patiënt minder focust op het onderzoek en zich veel beter in zijn vel voelt.

Oplossing voor zwaarlijvige mensen

Mensen met obesitas zijn vaak bang om vast te komen te zitten in de koker waarin ze bij een gesloten MRI-scan verdwijnen. Een open MRI-scan is breder dan een doorsnee MRI-scan waardoor zwaarlijvige mensen meer ruimte hebben. Hierdoor gaan ook zij een MRI-onderzoek op een aangename manier beleven.

Oplossing voor kinderen

Kleine kinderen of kinderen met een beperking ondergaan een gesloten MRI-scan vaak onder narcose. Dit om te vermijden dat ze te veel bewegen en het onderzoek later opnieuw moet plaatsvinden. Bij een open MRI-scan kan een van de ouders aan het kinds zijde blijven waardoor het onderzoek, zonder kalmerend middel, vlot kan verlopen.

Voor wie niet?

Patiënten met een pacemaker, neurostimulator of cochleair implantaat komen niet in aanmerking voor een onderzoek in een open MRI-scanner.

Stille gesloten MRI-scan

De stille gesloten MRI-scan is de ideale oplossing voor claustrofobische patiënten die een pacemaker of defibrillator hebben en dus niet in aanmerking komen voor een open MRI-scan. Daarnaast kunnen ook zwaarlijvige patiënten ontspannen plaatsnemen in deze scanner aangezien de tunnel breder is dan de standaard gesloten MRI-scanner.

In België kan je momenteel nergens een open MRI-scan laten uitvoeren. Het dichtstbijzijnde onderzoekscentrum dat over een open MRI-scan en een stillere gesloten MRI-scan  beschikt, is Open MRI Zen, gelegen in Sluis. Het stalenvrije centrum staat voor een snelle en kwalitatieve service.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…