Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips om benauwdheid bij een MRI-scan te vermijden

Bram De Brabander
4 min read

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het is een scantechniek die gebaseerd is op magnetische resonantie van protonen. Aan de hand van een MRI-scan kan men zicht krijgen op wat gaande is in je lichaam zonder dat men moet binnentreden. Vrijwel alle lichaamsdelen en organen kunnen afgebeeld worden met een magneetscan. Zelfs de hersenen. 

Efficiënte en onschadelijke techniek

De kans is reëel dat je ooit in je leven een MRI-onderzoek moet laten uitvoeren. Het is de meest doeltreffende manier om een bepaald lichaamsdeel of orgaan of de hersenen in kaart te brengen. Het grote voordeel t.o.v. een CT-scan is dat er geen röntgenstraling aan te pas komt waardoor een MRI-scan volstrekt onschadelijk is.

Gesloten MRI-scan kan claustrofobische gevoelens opwekken

Toch kijken velen op tegen een magneetscan omdat de tunnelachtige vorm van het MRI-toestel hen angst inboezemt. Indien het onderzoek plaatsvindt in een gesloten MRI, moet je plaatsnemen op een beweegbare onderzoekstafel die in een kokervormig toestel geschoven wordt. De zijkanten zijn gesloten waardoor je een tijdje het contact met je omgeving verliest. Communiceren gebeurt voortaan via het microfoontje dat de assistent je meegaf. Het feit dat je even geen controle over de situatie hebt en dus zelf niet kunt bepalen wanneer je het toestel verlaat, kan angst opwekken.

3x komaf maken met angst

Maar zoals gezegd is een MRI-onderzoek in bepaalde situaties de beste manier om een probleem op te sporen. Daarom zetten wij drie tips op een rijtje die benauwdheid bij een MRI-scan als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

Een open MRI-scan

Bij een open MRI-scan neem je plaats tussen twee grote, horizontale platen. De zijkanten blijven open waardoor je het contact met je omgeving niet verliest. Er is dus niet langer sprake van een tunnelachtig toestel waardoor je de controle over de situatie behoudt. De ultieme oplossing voor claustrofobische patiënten maar ook voor kinderen die veel belang hechten aan de aanwezigheid van een ouder.

In België kan je momenteel nog geen open MRI-scan laten uitvoeren. Het dichtstbijzijnde onderzoekscentrum dat over een open variant beschikt, bevindt zich in Sluis: Open MRI Zen.

Informeer je voldoende

Wie goed voorbereid is en weet wat hem te wachten staat, ervaart sowieso minder stress. Verzamel informatie over een MRI-onderzoek en durf vragen te stellen aan de arts of assistent. Als je weet dat het normaal is dat je tijdens een MRI-scan een hard, ratelend geluid hoort, dan zal je je daar ook niet druk om maken.

Focus op je ademhaling

Ben je van nature een zenuwpees? Focus je op je ademhaling. Door op regelmatige basis diep in en uit te ademen, word je automatisch rustiger. De ‘4-7-8’-techniek helpt je je ademhaling onder controle te houden. Die gaat als volgt:

  • Adem gedurende 4 tellen in door je neus. Voel je buik opzwellen en focus je op die lichamelijke verandering.
  • Hou je adem vervolgens gedurende 7 tellen in.
  • Adem ten slotte 8 tellen langzaam uit door je mond.

Herhaal dit tot je je volledig ontspannen voelt.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…