Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lang wachten op een MRI-onderzoek: zijn er alternatieven?

Lore
4 min read

De wachttijden voor een MRI-scan lopen in bepaalde ziekenhuizen erg hoog op. Hierdoor wordt er vaak een CT-scan voorgeschreven terwijl een MRI-scan eigenlijk beter op zijn plaats zou zijn. Daarbij komt dat een CT-scan gebruik maakt van röntgenstraling wat gezondheidsrisico’s inhoudt voor de patiënt. Een CT-scan zou dus waar mogelijk juist vervangen moeten worden door een MRI-scan.

Wat is het verschil tussen een CT- en MRI-scan? En hoe kan je lange wachttijden bij een MRI-onderzoek eventueel vermijden?

CT-scan

Een CT-scan of computertomografiescan is een techniek gebaseerd op röntgenstraling. De patiënt wordt in een apparaat geschoven dat de doorgelaten straling meet en detecteert. De opgevangen signalen worden vervolgens door een computer omgezet in 3D-informatie. De CT-scan maakt dwarsdoosneden van een bepaald deel van het lichaam en brengt organen, lichaamsdelen en bloedvaten gedetailleerd in beeld. Het onderzoek neemt ongeveer 10 à 15 minuten in beslag.

Het klopt dat röntgenstraling in een grote dosis schadelijk kan zijn voor het lichaam. Daarom bepaalt de arts hoeveel straling minimaal nodig is om een correct beeld te verkrijgen. Merk ook op dat de blijvende digitalisering en technische innovaties ervoor zorgen dat er steeds minder straling nodig is tijdens het onderzoek. Het maken van een CT-scan moet altijd gerechtvaardigd zijn. 

MRI-scan

Een MRI-scan maakt net als een CT-scan een driedimensionaal beeld van een bepaald deel van het lichaam dat niet met het blote oog waarneembaar is. Er wordt bij deze techniek echter geen gebruik gemaakt van ioniserende straling maar van een sterk magnetisch veld. Een MRI-scan werkt aan de hand van krachtige magneten in combinatie met radiogolven om een anatomisch beeld te maken.

Tijdens een MRI-scan worden meer dan honderd beelden gemaakt van een bepaald orgaan, lichaamsdeel of de hersenen. Het is belangrijk dat de patiënt gedurende het hele onderzoek, dat gemiddeld 10 à 45 minuten in beslag neemt, stilligt zodat de beelden van topkwaliteit zijn. Indien de patiënt beweegt, is de kans groot dat de MRI-scan opnieuw ingepland zal moeten worden. Wat men uiteraard liever vermijdt, aangezien de wachttijden nu al oplopen…

Met een MRI-scan kan men de volgende weefsels en organen goed in beeld brengen: hart(functie), buikorganen, pezen, gewrichtsbanden, spieren, ruggenmerg, zenuwen en de hersenen.

Merk ook op dat patiënten met een defibrillator of pacemaker, of gewoon metaal in het lichaam, niet in aanmerking komen voor een MRI-onderzoek.

Alternatieven

Indien de arts constateert dat een MRI-onderzoek voor jou de meest geschikte techniek is, kan je de wachttijden eventueel omzeilen door een afspraak te maken in een privaat diagnostisch centrum.

Open MRI Zen in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen, is een gerenommeerd onderzoekcentrum dat over een stillere, gesloten scanner, een open MRI-scan en twee echozalen beschikt. Het centrum is bovendien volledig stralenvrij waardoor je sowieso niet in aanraking met ioniserende straling komt. Open MRI Zen fungeert als referentiecentrum voor de firma Canon waardoor zij steeds over de nieuwste technologieën beschikken.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…