Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pseudo kroep

Pseudokroep, oftewel laryngitis subglottica of valse kroep, is een virale ontsteking, waarbij de bovenste luchtwegen ontstoken zijn. De luchtwegen bevinden zich in de buurt van de stembanden. Aan deze ontsteking gaat meestal eerst een verkoudheid vooraf. Deze virale ontsteking wordt pseudokroep genoemd, omdat de symptomen lijken op die van difterie; de echte kroep.

Voornamelijk bij jonge kinderen

Pseudokroep komt vooral in de herfst en winter voor, voornamelijk bij kinderen tussen de zes maanden en zes jaar. Boven het zesde levensjaar komt het haast nooit voor. Het is heel zeldzaam dat oudere kinderen of jongvolwassenen deze ontsteking krijgen. Deze virale ontsteking komt jaarlijks bij ongeveer 30 op de 1000 kinderen voor. Jongens worden vaker door deze ziekte getroffen dan meisjes. De piek ligt in het tweede en derde levensjaar van kinderen.

Symptomen van pseudokroep

Meestal begint deze ziekte met veel benauwdheid en een blaffende hoest (zeehondenhoest). Andere symptomen zijn:

  • Een piepende ademhaling
  • Heesheid
  • Schorheid

De lichaamstemperatuur blijft normaal. Deze stijgt hooguit naar 38 graden. Doorgaans treden de eerste symptomen van deze ziekte ’s avonds of ’s nachts op. Aangezien de symptomen van pseudokroep op die van difterie lijken, doet de arts altijd een uitgebreid onderzoek. Dit om uit te sluiten dat het echt om difterie gaat.

Een virus

De veroorzaker van pseudokroep is een virus, welke een ontsteking van het slijmvlies van de keel en de luchtpijp veroorzaakt. Het virus wordt verspreidt via de lucht die een kind inademt. Je kunt preventieve maatregelen ondernemen door je kind bij zieke kinderen weg te houden. Bij jongere kinderen licht het nauwste gedeelte van de luchtwegen net onder de stembanden. Door de ontsteking en de zwelling komt er moeilijker lucht door dit gedeelte heen. Hierdoor krijgt een kind last van een piepende ademhaling en benauwdheid.

Doordat de luchtwegen ontstoken zijn, zwellen de slijmvliezen rond de stembanden op. Hierdoor wordt het dus veel lastiger om te ademen en krijgt een kind het dus benauwd. Verder krijgt hij of zij dan last van een piepende ademhaling. Door de ontsteking is de stem hees. Verder gaat pseudokroep gepaard met een stevige blafhoest.

Snel verdwenen

Pseudokroep kan twee weken aanhouden, maar de meeste kinderen hebben er maar twee of drie dagen last van. De piepende ademhaling en benauwdheid zijn vaak al weer binnen een paar uur verdwenen. Een pseudokroepaanval kan een keer voorkomen, maar ook twee of drie avonden of nachten achter elkaar. Sommige kinderen zijn weer wat gevoeliger en hebben vaker last van pseudokroep. Als de benauwdheid zo erg is, dan is het een advies om direct contact op te nemen met de huisarts.

Bij ernstige benauwdheid kan de arts een kind steroïde geven via een vernevelingsapparaat. Hierdoor vermindert de zwelling en gaan de luchtwegen openstaan. Je kind kan dan weer rustig ademhalen.

Raak zelf niet in paniek

De moeilijke ademhaling, luide blaffende hoest en hese stem vallen direct op. Doordat je kind het benauwd heeft, wordt hij of zij angstig. Vooral als dit ’s nachts is. Door het gehuil en de opwinding worden de klachten alleen maar erger. De meeste ouders raken zelf ook in paniek als ze met een aanval van pseudokroep worden geconfronteerd. Dit komt, omdat het best beangstigend is om je kind zo benauwd en ziek te zien. Toch is deze angst nergens voor nodig. Meestal is pseudokroep een onschuldige en ongevaarlijke aandoening. Bij de meeste kinderen verdwijnen de klachten snel. Vooral als je je kind troost, geruststelt en hem of haar een stoombad laat nemen. Door het inademen van de verwarmde, vochtige lucht openen de luchtwegen zich en kan je kind makkelijker ademhalen. Hierdoor neemt de benauwdheid af, wordt je kind rustiger en voelt het zich snel al weer wat beter. Een verdere behandeling is dus niet nodig, want de volgende dag of twee dagen erna zijn de klachten zo goed als verdwenen.

Je kunt ook in de badkamer naast de douche gaan zitten, met de deur dicht. Zet de douche aan op de heetste stand en laat deze lopen. Door de stoom die vrijkomt, worden de klachten al snel minder. De luchtwegen van je kind openen zich dan en hij of zij kan weer beter ademhalen. Sommige kinderen vinden het echter eng om in een dampende badkamer te zitten. Als dit ook bij jouw kind zo is, kun je er beter mee stoppen. Hij of zij raakt dan alleen maar nog meer in paniek, wat de pseudoklachten weer verergert.

Symptomen van aanhoudende klachten

Het is een advies om direct contact op te nemen met de huisarts als de pseudokroep niet verdwijnt en je kind klachten blijft behouden. Doe dit ook als hij of zij last krijgt van de volgende klachten:

  • erge benauwdheidsklachten
  • sufheid en/of afwezigheid
  • onrustig blijft
  • slikpijn
  • hoge koorts
  • verlies van speeksel uit de mond

Neem dus contact op met de huisarts als de klachten niet verbeteren.