Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pseudokroep: Behandeling, is het besmettelijk?

Olivier
5 min read

Bij pseudokroep heeft iemand een ontsteking in de bovenste luchtwegen. Meestal komt deze ziekte voor bij jonge kinderen tussen de zes maanden en zes jaar. Door de ontsteking zwelt het strottenhoofd en wordt het lastig om adem te halen. Benauwdheid en hoesten zijn dan ook bekende symptomen.

Ongevaarlijk en onschuldig

Pseudokroep is een ongevaarlijke en onschuldige ziekte, die meestal binnen twee of drie dagen weer over is. Soms houdt de ziekte iets langer aan. Er is geen behandeling voor nodig. De aanvallen zullen vanzelf minder worden. Pseudokoep gaat gepaard met benauwdheid en hoesten. Dit is voor een kind erg beangstigend. Het raakt dan in paniek en krijgt nog minder lucht.

Als ouder is het erg akelig om je kind zo benauwd te zien. Vooral, omdat je in eerste instantie niet weet wat hij of zij heeft. Toch is het zaak om je angst niet te laten merken en rustig te blijven. Als je kind merkt dat jij ook in paniek raakt, wordt hij of zij alleen nog maar banger. Hierdoor krijgt je kind het ook weer meer benauwd. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de klachten wat te verminderen:

  • Probeer de hoest te verminderen
  • Zoek afleiding
  • Laat je kind warme thee drinken

Probeer de hoest te verminderen

Laat je kind een stoombad nemen. Het slijm lost dan op en de luchtwegen openen zich. Hierdoor kan je kind makkelijker ademen. Eventueel kun je samen met je kind in de badkamer gaan zitten, naast een warme stromende douche. De stoom die van de douche afkomt, opent de luchtwegen. Hierdoor wordt het hoesten vermindert.

Zoek afleiding

Als je kind rustig is, kan het beter ademen. Probeer je kind af te leiden met een leuke film, serie, spelletje, knuffeltje of boekje. Zo wordt het rustig en verdwijnen de klachten sneller.

Laat je kind warme thee drinken

Als je kind ook keelpijn heeft, kun je hem of haar iets geven om deze pijn te verminderen, zoals warme thee met suiker. Geef het in ieder geval geen melk of yoghurt. Dit zorgt juist weer voor meer slijmvorming.

Neem contact op met de huisarts

Blijft je kind het benauwd houden? Of vertrouw je het niet? Neem dan direct contact op met je huisarts. Na onderzoek, kan deze een recept voor corticosteroïden voorschijven, zoals dexamethason. Deze remmen de ontsteking en de zwelling wordt dan minder. Als de symptomen erg zijn of blijven aanhouden, dan kan een ziekenhuisopname nodig zijn. In sommige gevallen is kunstmatige beademing nodig. Neem ook contact met de arts op, als je kind:

Als de ademhaling al snel erg moeizaam wordt, dan kan dit leiden tot zuurstoftekort. Hierbij krijgt iemand een blauwe tong en lippen. Bel direct de arts of het alarmnummer als dit gebeurt.

Pseudokroep is besmettelijk

Pseudokroep wordt altijd veroorzaakt door een virus of bacterie. Dit zijn besmettelijke ziekteverwekkers. Ze kunnen dus worden overgedragen op anderen. Het virus of de bacterie verlaat, bij het hoesten, in kleine waterdruppeltje de mond of neus.

Je kunt een besmetting nooit helemaal voorkomen, wel kun je een groot deel voorkomen door goede hygiënische maatregelen te nemen. Houdt de neus en mond goed bedekt bij het hoesten. Laat je kind ook regelmatig zijn of haar handen wassen met desinfecterende zeep. En zorg ervoor dat een ruimte goed geventileerd is. In een slecht geventileerde ruimte, is de kans op een besmetting erg groot. Als je een deur of raampje openzet, kunnen de ziektewekkers de ruimte sneller verlaten.

De veroorzakers

Pseudokroep wordt niet door één specifiek virus of bacterie veroorzaakt. De meeste ziekteverwekkers komen vaker voor en zorgen niet altijd voor pseudokroep. Een bekende veroorzaker van deze ziekte is het influenzavirus. Dit is het virus dat ook griep veroorzaakt. Een andere veroorzaker is het adenovirus, maar de meeste mensen krijgen hier alleen maar een lichte keelontsteking van.

Het virus of de bacterie die tot pseudokroep leidt, zit bij een ziek kind in het mond- en keelspeeksel. Bij het hoesten komen miljoenen virusdeeltjes of bacteriën vrij via de kleine vochtdruppeltjes. Iemand anders kan deze weer inademen of ze kunnen ergens anders op terechtkomen, zoals een deurklink of kraan. Zo kunnen de ziektewekkers weer op iemand zijn of haar hand en vervolgens in de mond terechtkomen. Vanuit de mond kunnen de ziekteverwekkers de bovenste luchtwegen infecteren.

Het ene virus is veel besmettelijker dan het andere. Niet alle ziekteverwekkers worden dan ook gemakkelijk overgedragen op andere mensen. Of iemand na een besmetting ook pseudokroep krijgt, hangt ook weer af van een aantal factoren, zoals weerstand. Een kind dat erg energiek is en veel weerstand heeft, zal minder snel ziek worden, dan een ziek kind met een lagere weerstand.

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…