Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verstuikingen

Je gewrichten worden bij elkaar gehouden door banden. Deze banden zorgen ervoor dat onze gewrichten er niet steeds uitspringen. Bij een verstuiking verrekken of scheuren deze banden. Meestal komen verstuikingen voor in de enkel. Het gebeurt dan ook regelmatig dat dit probleem bij sporters operatief verholpen kan worden. Naast verstuikingen in je enkel kunnen ze ook plaatsvinden in je pols, knie, schouder en zelfs in je duim. Vaak wordt er gedacht dat een verstuikte enkel hetzelfde is als een kneuzing. Alleen bij een kneuzing wordt het onderhuidse weefsel beschadigd. Bij een verstuiking gaat het echt om de banden van de enkels of andere gewrichten.

Symptomen verstuikingen

  • Pijn rond of op een gewricht.
  • Zwelling
  • Bij drukken op het gewricht doet het zeer.
  • Rode huid op de plek van de verstuiking.
  • Bloeduitstorting.
  • Beweging is erg pijnlijk.
  • De functie van het gewricht is lastiger dan normaal.
  • Er kan instabiliteit optreden bij het gewricht.
  • Een verschil met een breuk is dat er geen asdrukpijn is.

Het is vaak lastig om verstuikingen in de war te halen met een breuk. Breuken hebben bijna dezelfde symptomen als een verstuiking. Het is daardoor voor een EHBO’er lastig te achterhalen of er sprake is van een breuk. Asdrukpijn is daar wel een duidelijk symptoom voor. Alleen mag je dat zelf nooit beoordelen en een arts wel. Het is handig om altijd een arts te bezoeken zodat die zeker kan vaststellen of er geen verstuiking is. Eventueel kan de arts dan bij twijfel een röntgenfoto maken. Meestal wordt dit wel gedaan omdat het bijna nooit zeker is vast te stellen of er geen breuk is.

Eerste hulp bij verstuikingen

Voor de zwelling wordt het aangeraden om het lichaamsdeel te koelen. Dat kan met een icepack of als het een enkel of pols is met lauw stromend water. Het is wel belangrijk om onderkoeling te voorkomen. Dit kan veroorzaakt worden als de huid te koud wordt. Gebruik bij een icepack dan ook altijd een handdoek om de huid niet te ver te laten afkoelen. Het is belangrijk om bij een verstuiking altijd direct te stoppen met sporten en rust te houden. Een EHBO’er kan ondersteuning geven door een drukverband aan te leggen dit kan de pijn verminderen. Het omhoog houden van het lichaamsdeel helpt ook tegen de pijn en zwelling. Controleer eventueel of je denkt dat er geen botbreuk is. Verwijs bij aanhoudende pijn het slachtoffer naar de eerste hulp om een röntgenfoto te laten maken of bij het vermoeden van een botbreuk. Mocht je de verstuiking gaan koelen dan is het slim om dit binnen één uur te doen anders heeft dit geen effect meer. Een drukverband kan ook helpen tegen de pijnklachten en het is slim dit verband één tot drie dagen te dragen.

Fysiotherapeut

Als blijkt dat het om een verstuiking gaat dan kan je eventueel als de klachten niet overgaan een fysiotherapeut bezoeken. Een fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen om de klachten te verminderen. Heel soms komt het voordat klachten na een verstuiking chronisch worden. Vooral bij een enkelband scheuring of verstuiking komt dit vaak voor. De fysiotherapeut kan je helpen met bepaalde oefeningen om je enkelbanden weer sterk te maken. Door de banden weer sterk te maken voorkom je chronische klachten en kan je weer gewoon voluit sporten zonder last te krijgen van enkelklachten. Als rust de pijn niet vermindert dan raden we ook aan direct naar de fysiotherapeut te gaan. Zo kan je klachten voorkomen en pijnklachten verminderen. Een sportblessure is dan sneller verholpen, daarnaast kan de fysiotherapeut je helpen aan speciaal tape ter ondersteuning tijdens het dagelijks leven. Tijdens het sporten kan ook bandage of een brace worden aangebracht om de enkelbanden te verstevigen.