Het soort behandeling van verstuikingen is heel erg afhankelijk van het soort verrekking of scheuring. Sommige problemen kunnen eenvoudig verholpen worden met een bandage of stevig verband. Fysiotherapie kan ook vaak helpen om de verstuiking te verhelpen. Vaak wordt je hier door een arts naartoe gestuurd als rust en ondersteuning niet wil helpen. Heel soms wil het weleens gebeuren dat de pijn chronisch wordt. Hiervoor is vaak veel fysiotherapie nodig om de banden weer te laten aansterken zodat je geen last meer hebt van de verstuiking die tijdens het sporten is ontstaan.
EHBO bij verstuikingen
- Laat het slachtoffer het letsel hoog houden.
- Koel het letsel binnen een uur tegen de zwelling.
- Het koelen mag met lauw stromend water of een icepack en mag niet langer dan twintig minuten.
- Bij een verstuiking in de pols of duim is het slim om ringen te verwijderen tegen de zwelling.
- Leg een drukverband aan.
- Breng het slachtoffer naar de spoedeisende hulp voor controle op botbreuken.
Verstuiking aan de enkelbanden behandelen.
Het is belangrijk om de eerste drie dagen rust te houden tot de ergste zwelling weg is. Leg je voet goed hoog neer zodat het vocht weg kan lopen. Laat eventueel bij de huisarts of een EHBO post een drukverband aanleggen. Het is belangrijk dat je tijdens de rustperiode nog wel een beetje genezing krijgt. Dit kan je doen door regelmatig eventjes de voeten een rondje te laten draaien. Hierdoor wordt de doorbloeding bevorderd en kan stijfheid voorkomen worden. De pijn kan vaak worden bestreden door de enkel voldoende ondersteuning te geven tijdens het lopen. Als je zelf geen zwachtels kan aanleggen dan kan je een elastische kous overwegen. Als de pijn en verstuiking heel ernstig is dan kan de arts pijnstillers voorschrijven.
Bij een lichte verstuiking verdwijnen de pijnklachten binnen een paar dagen. Je kan de enkel dan langzaam weer normaal belasten. Binnen twee weken kan je weer gewoon sporten. Bij een zware enkelblessure kan dit acht tot twaalf weken duren. Het is dan verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan om je te begeleiden bij het herstelproces. Dankzij oefeningen kan je vaak weer sneller aan de slag en hersteld je lichaam sneller.
Verstuiking aan de kniebanden
Het is heel erg afhankelijk van het soort verstuiking aan de knie wat voor revalidatie nodig is. Als de buitenzijde van de knie verstuikt is dan kan je al binnen twee weken volledig hersteld zijn. Het is belangrijk om veel rust te nemen en contact op te nemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut geeft je tips voor het hoog leggen van de knie en helpt je weer om je kniebanden te laten aansterken. Als je kruisbanden zijn verrekt of gescheurd dan ben je vaak verder van huis. Vaak is dit de situatie bij topsporters of voetballers die net een verkeerde trap doen. Voor dit soort verstuikingen staat een revalidatie van vier tot twaalf maanden. Hulp van een fysiotherapeut is eerder een verplichting dan een uitzondering bij dit soort sportblessures.
Verstuikingen aan de duim
Een verstuiking aan de duim komt vaak voor met sporten waarbij gespeeld wordt met de handen. De duim is vaak zo flexibel door de banden die erin zitten. Het nadeel is dat als de duim iets te ver doorbuigt de branden kunnen scheuren. Hierdoor krijg je last van verstuikingen aan de duim. Als een duim band gescheurd is dan wordt deze vaak vastgezet met gips of een spalk. Hierdoor krijgt de duim extra rust om te herstellen. Eventueel kan de duim met een mitella hooggehouden worden. Nadat de spalk verwijderd wordt is het slim om naar de fysiotherapeut te gaan. Deze kan je helpen om weer kracht te krijgen in de vaak verslapte duimbanden.