Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eerste hulp bij verstuiking

3 min read

Je hebt het zeker en vast al eens meegemaakt: Je let een fractie van een seconde niet goed op wanneer je van een trapje of een stoeprand wilt afstappen, en verstuikt je enkel. Hoe banaal het soms ook kan gebeuren, je enkel verstuiken kan erg pijnlijk zijn, en is dus zeker en vast geen pretje. Dankzij de tips die we je in dit artikel meegeven kan je de pijn echter verzachten, en ben je zo weer op de been!

Kneuzing of verstuiking

Hoewel de termen kneuzing en verstuiking wel eens door elkaar durven worden gebruikt, betekenen ze niet allebei hetzelfde. Kneuzingen zijn beschadigingen aan het weefsel tussen de opperhuid en de botten. De beschadigde weefsels kunnen spieren, pezen, bindweefsel of andere soorten weefsels zijn.

Verstuikingen daarentegen komen enkel voor bij gewrichten. Door het gewricht op een verkeerde manier te bewegen, rekken de gewrichtsbanden rond het gewricht uit, of kunnen ze zelfs scheuren. Verstuikingen komen vooral voor aan de knieën, polsen en enkels. Typische symptomen van een verstuiking zijn een plotse scherpe pijn (die meestal na een paar minuten minder erg wordt), zwelling en een verminderde beweeglijkheid van het gewricht.

Wat kan je eraan doen?

In de meeste gevallen is een verstuiking niet zo ernstig, en wordt aangeraden het gewricht zo veel mogelijk te ontzien en het te laten rusten. Bij ergere verstuikingen wordt soms voor een rust- of loopgips gekozen. Slechts in zeldzame gevallen is een operatie nodig.

Het gewricht in de eerste plaats zo veel mogelijk laten rusten is dus cruciaal. Daarnaast zijn er echter nog een aantal stappen die je kan ondernemen om de pijn te verzachten en het genezingsproces te versnellen:

  • Koel het verstuikte gewricht af met ijs, zodat de zwelling beperkt blijft. Om te voorkomen dat het ijs de huid bevriest, wikkel je het ijs best in een handdoek.
  • Indien het om een enkelverstuiking gaat, leg je je enkel de eerste minuten na de verstuiking best een tijdje omhoog, opnieuw om de zwelling te beperken.
  • Breng een bioregulerende gel of crème aan, zoals Arnigel van Boiron, die zorgt voor een natuurlijk herstel van de biologische lichaamsprocessen zonder nevenwerkingen. De gel heeft een directe werking op de zwelling en pijn maar bevordert tevens de genezing van het letsel via zijn werking op inflammatoir niveau.
  • Een drukverband kan het verstuikte gewricht stevigheid bieden, maar zorgt er niet voor dat het gewricht sneller geneest.
  • Probeer zo snel mogelijk opnieuw te wandelen. Dit zal het herstel bevorderen. Overdoe jezelf echter niet. Merk je dat wandelen zeer pijnlijk is en nauwelijks gaat, breng dan best even een bezoek aan de dokter. Misschien is het letsel dat je opgelopen hebt wel erger dan een verstuiking.
  • Probeer te voorkomen dat het gewricht stijf wordt door het regelmatig heen en weer te bewegen.
Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…