Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Je hebt het zeker en vast al eens meegemaakt: Je let een fractie van een seconde niet goed op wanneer je van een trapje of een stoeprand wilt afstappen, en verstuikt je enkel. Hoe banaal het soms ook kan gebeuren, je enkel verstuiken kan erg pijnlijk zijn, en is dus zeker en vast geen pretje. Dankzij de tips die we je in dit artikel meegeven kan je de pijn echter verzachten, en ben je zo weer op de been!
Hoewel de termen kneuzing en verstuiking wel eens door elkaar durven worden gebruikt, betekenen ze niet allebei hetzelfde. Kneuzingen zijn beschadigingen aan het weefsel tussen de opperhuid en de botten. De beschadigde weefsels kunnen spieren, pezen, bindweefsel of andere soorten weefsels zijn.
Verstuikingen daarentegen komen enkel voor bij gewrichten. Door het gewricht op een verkeerde manier te bewegen, rekken de gewrichtsbanden rond het gewricht uit, of kunnen ze zelfs scheuren. Verstuikingen komen vooral voor aan de knieën, polsen en enkels. Typische symptomen van een verstuiking zijn een plotse scherpe pijn (die meestal na een paar minuten minder erg wordt), zwelling en een verminderde beweeglijkheid van het gewricht.
In de meeste gevallen is een verstuiking niet zo ernstig, en wordt aangeraden het gewricht zo veel mogelijk te ontzien en het te laten rusten. Bij ergere verstuikingen wordt soms voor een rust- of loopgips gekozen. Slechts in zeldzame gevallen is een operatie nodig.
Het gewricht in de eerste plaats zo veel mogelijk laten rusten is dus cruciaal. Daarnaast zijn er echter nog een aantal stappen die je kan ondernemen om de pijn te verzachten en het genezingsproces te versnellen:
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon